Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Harminc ínycsiklandó és egészséges pulykahúsos recept Fotó: gallicoop.hu

Harminc ínycsiklandó és egészséges pulykahúsos recept Kiemelt

Hamarosan becsengetnek, s rengeteg szülő számára fejtörést okozhat, hogy mit is csomagoljanak a gyermekeik uzsonnás táskájába - ami persze egészséges is. A következő 30 pulyahúsos recept viszont megoldást jelenthet erre a problémára.

A középiskola végéig legalább 2000-2500 szendvicset készít az a szülő, akinek a gyermeke idén szeptemberben kezdi az első osztályt. Dosso Gabi, a pulykaspecialista Gallicoop háziasszonya szerint a tökéletes, gyerekeknél is bevethető szendvics egyszerű, de jól összeválogatott alapanyagokból készül, percek alatt. Manapság már az sem mellékes, hogy mik az összetevők, hiszen a felgyorsult világban a tudatos táplálkozás az egészséges életmód alapja. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy ne drága vagy nehezen beszerezhető alapanyagok tegyék változatossá az ételt. Ezeket a szempontokat is figyelembe véve született meg a pulykás halacska, nyuszi, tehénke, angry birds és pillangó.

A dietetikusok szerint szárnyasból készült felvágott akár minden nap kerülhet a gyerekek tányérjára, hiszen zsírszegény és fehérjében gazdag. Főként a pulykahús ajánlott, amely a többi húsfélével összehasonlítva nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. Emellett a szendvicsekről a zöldség sem hiányozhat, de ez sajnos gyakran a tányéron marad. Ezért születtek ezek a receptek, amelyeknek nem lehet ellenállni. Még a válogatós srácoknak is jobban esik az így elkészített falat!

A kreatív szendvicsek készülhetnek otthoni reggelire vagy meglephetjük csemetéinket a közös családi vacsikor, de az angry birds és a kis pillangó az uzsonnás dobozba is befér. Ha a gyermeked büszke tízóraijára, az osztálytársak és az ő anyukáik is kedvet kaphatnak az egészséges és kreatív szendvicsek készítéshez!

 

Receptek:

1. Pulykás quinoa saláta, aszalt sárgabarackkal
4 főre

40 dkg Gallicoop pulykamell
fél bögre quinoa
1 db kápia paprika
1 marék főtt kukorica
1 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
1 citrom leve citrom
4-5 db aszalt sárgabarack
3 ek olívaolaj
só, bors

A pulykamellet falatnyi kockára vágjuk. 1 ek olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben, rádobjuk a pulykamellet. Sózzuk, borsozzuk, préselt fokhagymával ízesítjük. 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük, félretesszük. A quinoát megfőzzük kétszer annyi vízben, leszűrjük, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a feldarabolt kápiát, újhagymát, főtt kukoricát. A felcsíkozott aszalt barackot és sült pulykamellet is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk a salátát, átkeverjük az olívalolajjal, citromlével. Felaprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

2. Töltött paprika light
4 főre

3 ek cukor
1 fej hagyma
1 csokor petrezselyem
1 csipet bors
1 db tojás
1 tk só
1 ek olaj
40 dkg GALLICOOP darált pulykahús
6 dkg barnarizs
6 db tv paprika
80 dkg passzírozott paradicsom

A barnarizst kb. 25 perc alatt félig puhára főzzük, lehűtjük. 

Megtisztítjuk a paprikákat, eltávolítva a szárát és a magokat.

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet,
sózzuk, borsozzuk. 

Egy tálban összekeverjük a darált húst a hagymával, rizzsel, tojással. A masszát beletöltjük a paprikákba, ami kimarad, abból gombócot formálunk.

A passzírozott paradicsomot beleöntjük egy lábosba, hozzáadjuk a cukrot,
beletesszük a paprikákat, gombócot, és kb. 30 perc alatt közepes lángon készre főzzük.

 

3. Pulykamellsonkás-tojásos őszi saláta
2 főre

1 zacskó salátakeverék
2 főtt tojás
15 dkg Gallicoop pulykamellsonka
2 közepes paradicsom
Öntet:
1 kis pohár joghurt
1 evőkanál light majonéz
Fél citrom leve

A salátát elkeverjük a felszeletelt tojással, felcsíkozott sonkával. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk a joghurtos keverékkel.

 

4. Barackos pulykamell saláta quinoával
4 főre

40 dkg Gallicoop pulykamell
1 bögre quinoa
2 db őszibarack
1 db kisebb cukkini
néhány levél friss menta
Só, bors
Zöldfűszersó
Olívaolaj
1 citrom leve

Elkészítés:
A pulykamellet kockára vágjuk, besózzuk, őrölünk rá frissen borsot, és forró serpenyőben kevés olívaolajon minden oldalát aranybarnára sütjük. A quinoát kétszer annyi vízben megfőzzük, leszűrjük, egy tálra simítjuk. Megszórjuk zöldfűszersóval. Rászórjuk a kész pulykamellet, felszeletelt őszibarackot, mentaleveleket. Meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, és azonnal tálaljuk.

5. Cukkini falatok darált pulykahússal
2 főre

2 db cukkini
25 dkg Gallicoop darálthús
10 dkg reszelt sajt
1 salotta hagyma
1 ek paradicsompüré
Só, bors
1 tk friss kakukkfű
Kevés olívaolaj

A cukkinit felkarikázzuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megpirítjuk,hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel meghintjük. Paradicsompürével elkeverjük, és néhány perc alatt készre sütjük. A cukkinikarikákat elrendezzük egy tepsin, ráhalmozzuk a húst, reszelt sajttal megszórjuk, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt elkészítjük.

 

6. Pulykasonkás ET szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:
8 szelet toast kenyér
Sajtkrém
4 szelet Gallicoop pulykamellsonka
4 szelet sajt
8 darab paprikával töltött olajbogyó

Elkészítés:
A toast kenyerkeből 8 cm-es körkiszúróval kerek szeleteket szaggatunk. 4 szelet kenyeret megkenünk sajtkrémmel, ráhelyezzük félbehajtva a sonkát. A sajtból cikcakkos szélű köröket vágunk és a sonkára tesszük. Erre rakjuk a másik szelet toast kenyeret. A kenyér tetejére két olajbogyót rögzítünk félbevágott fogpiszkálóval.

 

7. Pulykasonkás malacka szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:
4 szelet Gallicoop pulykamellsonka
8 szelet Gallicoop Körös Szárnyas Mix
4 szelet Gouda Sajt
4 levél saláta
4 db magos zsemle
4 szelet nagy paradicsom
2 koktélparadicsom félbevágva
2 olajbogyó karikára vágva

Elkészítés:
A zsemléket félbevágjuk és megkenjük vajjal. Rátesszük a salátaleveleket, a sonkaszeleteket és a sajtot, majd egy-egy szelet paradicsomot. A zsemle tetejére egy félbevágott koktélparadicsomot teszünk a malacka orrának, a szemének pedig egy-egy olajbogyó karikát. A füleknek késsel két helyen bevágjuk a zsemlét és a Szárnyas Mixből egy-egy karikát beleállítunk. Kezdődhet az uzsonna!

 

8. Pulykasonkás pillangó szendvics

Hozzávalók 4 szelethez:
4 szelet toast kenyér
2 db főtt tojás felszeletelve
4 szelet Gallicoop pulykamellsonka
2 karika uborka
sajtkrém
egy csík kápia paprika

Elkészítés:
A kenyeret megkenjük sajtkrémmel, rátesszük a két fél szelet sonkát, kifelé fordítva, ezek lesznek e pillangó szárnyai. A szárnyakra egy-egy tojáskarikát teszünk és Piros Arannyal díszítjük. A tojás végéből lesz a pillangó feje, a szemei egy-egy kápiapaprika kocka. A maradék tojás fehér részéből lábakat formálunk, az uborkából pedig csápokat.

 

9. Szendvicsfej pulykamájassal

Hozzávalók 4 szendvicshez:
4 szelet toast kenyér
12 karika uborka
Olajbogyó karikára vágva
Gallicoop pulykamájas
Vaj
4 szelet kápiapaprika
Egy marék ízlés szerinti csíra

Elkészítés:
A kenyeret megkenjük a májkrémmel. Két karika uborkából szemeket formálunk, a közepébe olajbogyó karikát teszünk. Az orr egy meghámozott és harmadba vágott uborkaszelet lesz, szájnak kápiapaprikát teszünk. Végül bozontos hajat rakunk a csírából. Kész a vidám vacsora!

 

10. Pulykasonkás lány és fiú szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:
4 szelet toast kenyér
4 szelet Gallicoop pulykamell sonka
Snidling
Sajtkrém
Uborka
Reszelt sajt
Csíra
Kápiapapria
koktélparadicsom

Elkészítés:
A toast kenyeret félbevágjuk és megkenjük a sajtkrémmel, rátesszük a félbevágott sonkaszeleteket. Az uborkaszeletekből és snidlingből szemet alakítunk ki. A sajtból, csírából, paprikából, paradicsomból és maradék snidlingből hajat, fület, szájat és szakállt formálunk a kisfiúnak és kislánynak.

 

11. Pulykafelvágottas nyuszi szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

8 szelet Gallicoop Körös Szárnyas Mix
4 szelet Gouda Sajt
4 levél saláta
4 db magos zsemle
4 szelet nagy paradicsom
2 koktélparadicsom félbevágva
2 olajbogyó karikára vágva
mozzarella

 

12. Szendvics tehénke

Hozzávalók 2 szendvicshez:
4 szelet toast kenyér
4 szelet Gallicoop pulykamellsonka
8 szelet Gallicoop Körös Szárnyas Mix
sajtkrém
Mozzarella
Olajbogyó
Kápia
Csíra
saláta

Elkészítés:
A toastkenyereket salátalevélre egymás fölé tesszük egy tányéron. Sonkából és szárnyas mixből elkészítjük a tehén arcát. A képen látható módon kidíszítjük: kápia paprikából vágunk rá szájat, orrot, és csírából szőrt.

 

13. Pulykasonkás halacska szendvics
4 szendvicshez

4 szelet toast kenyér
Kevés vaj
8 szelet Gallicoop pulykamellsonka
1 marék koktélparadicsom
1 marék csemegekukorica (konzerv)
Néhány karika uborka
Néhány darab olajbogyó

A kenyeret megvajazzuk, és 2 szelet pulykasonkát helyezünk rá. Tányérra tesszük, csemegekukoricát szórunk köré. A sonkára a paradicsomból pikkelyt vágunk, uborkából szemet, uszonyt. Buboréknak olajbogyót teszünk a tányérra karikára vágva.

 

14. Pulykasonkás Angry birds szendvics
4 szendvicshez

2 zsemle
8 szelet Gallicoop pulykamellsonka
Kevés friss kecskesajtkrém
2 db tojás
Pár karika uborka
Egy szelet kápia paprika

A zsemléket félbe vágjuk, megkenjük kecskesajtkrémmel. Teszünk rá sonkát, és a képen látható módon feldíszítjük.

 

15. Pulykasonkás falatkák
4 főre

6-8 szelet toast kenyér
1 zacskó Gallicoop szárnyas mix
Koktélparadicsom
Csíra
Uborka
Szeletelt ementáli sajt
Vajkrém
petrezselyem

Különböző sütemény kiszúró formával (virág, csillag, kör stb) a toast kenyérből formákat készítünk. Mini szendvicseknek elkészítjük, ahogy csak szeretnénk!

 

16. Pulykastefániás szendvics
4 szendvicshez

A stefániához:
30 dkg Gallicoop darálthús
5 db tojás
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
Fél tk pirospaprika
Fél tk só
Frissen őrölt bors
Kevés olaj

A szendvicshez:
4 db zsemle
2 db paradicsom
Pár levél jégsaláta
4 tk majonéz

A darált húst összekeverjük a felaprított hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal. A tojást keményre főzzük. Amikor kihűlt, megpucoljuk és a tojások köré a húsból gombócot formázunk. Kiolajozott tepsire tesszük a húsgolyókat, és 180 fokos sütőben megsütjük. Hidegen szeleteljük, és a salátával, paradicsommal, majonézzel finom szendvicset készítünk belőle.

 

17. Pulykamelles avokádós fussili
4 főre

40 dkg Gallicoop pulykamell
40 dkg fussili
1 citrom reszelt héja és leve
2 gerezd fokhagyma
1 érett avokádó
1 marék petrezselyem

Bors
Kevés olívaolaj

A tésztát bő vízben kifőzzük, olajjal meglocsoljuk, átkeverjük, félretesszük. A pulykamellet falatnyi kockára vágjuk, sóval, borssal meghintjük, és forró serpenyőben kevés olajon aranybarnára sütjük. Közben hozzáadjuk az áttört fokhagymát is. A serpenyőbe tesszük a tésztát, a citrom reszelt héját és levét. Jól összekeverjük a felkockázott avokádóval. Petrezselyemmel tálaljuk.

 

18. Gombás paradicsomos pulykás tészta
4 főre

40 dkg tészta
40 dkg Gallicoop pulyka darált hús
25 dkg gomba
4 dl paradicsomszósz
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

Bors
1 marék friss bazsalikom
Olívaolaj
Tálaláshoz reszelt sajt

A tésztát bő vízben kifőzzük, olajjal meglocsoljuk, átkeverjük, félretesszük. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, pár percig sütjük, majd hozzáadjuk a darálthúst. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, felöntjük paradicsomszósszal, és közepes lángon készre főzzük. Közben egy másik serpenyőben kevés olajon, nagy lángon megpirítjuk a gombát. Hozzákeverjük a húshoz a gombát, és a tésztával azonnal tálaljuk. Reszelt sajtot adhatunk mellé.

 

19. Pulykamelles-cukkinis-lilahagymás masni tészta
4 főre

40 dkg pulykamell
40 dkg masni tészta
2 db cukkini
1 db répa
1 db lilahagyma
1,5 dl tejszín
1 csokor petrezselyem

Frissen őrölt bors
Kevés olívaolaj

A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A répát gyufaszálra gyaluljuk, a hagymát hajszálvékony karikára vágjuk. A cukkinit először félbevágjuk, majd felszeleteljük. Egy serpenyőben az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, néhány percig együtt sütjük. Sóval, borssal meghintjük. Hozzáadjuk a cukkinit, répát és tejszínt, alacsony lángon félig letakarva 10 perc alatt készre pároljuk. Közben a tésztát megfőzzük, lecsepegtetjük. A húsos szósszal átkeverjük a tésztát, és petrezselyemmel megszórjuk tálalás előtt.

 

20. Pulyka darálthússal töltött gomba
4 főre

40 dkg Gallicoop darálthús
50 dkg nagy fejű gomba
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csipet kakukkfű
1 ek apróra vágott friss rozmaring

Frissen őrölt bors
Kevés olívaolaj

Egy serpenyőben az olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a darálthúst. Sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük, 10 percig sütjük közepes lángon. A gomba szárát kivesszük, és a darálthúst beletöltjük. Tetejére reszelt parmezánt szórunk. 200 fokos sütőben 12 perc alatt elkészítjük.

 

21. Pulyka darálthússal rakott vajbab
4 főre

40 dkg Gallicoop pulyka darálthús
3 gerezd fokhagyma
50 dkg vajbab
4 dl zsírszegény joghurt
1 tojás

Bors
Kakukkfű
Kevés olívaolaj

2 gerezd fokhagymát egy serpenyőben az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst. Átkeverjük, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A vajbabot gőzpárolóban félig puhára pároljuk. Egy közepes jénai tál alját kiolajozzuk, beletesszük a vajbabot, sózzuk, borsozzuk. Rásimítjuk a húst. A joghurtot elkeverjük a tojással és egy gerezd áttört fokhagymával. Ráöntjük ezt a keveréket a húsra, és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt összesütjük.

 

22. Pulykasonkás melegszendvics magos buciból
2 főre

10 dkg Gallicoop pulykamellsonka
10 dkg Gallicoop Szárnyas mix
4 db főtt tojás
4 szelet gouda sajt
Fél uborka
Vaj

A bucikat kettévágjuk, megpirítjuk, megvajazzuk. Rátesszük a sonkát, felvágottat, a sajtot, uborkakarikákat, és a buci tetejét. Összenyomós melegszendvicssütővel készre sütjük. Félbevágva, salátával és friss csírával tálaljuk.

 

23. Darálthúsos batyu
4 batyuhoz

25 dkg Gallicoop pulyka darálthús
1 db előre kinyújtott leveles tészta
1 felvert tojás
1 gerezd fokhagyma
1 ek fenyőmag
Néhány levél friss bazsalikom

Bors
Kevés olaj

A darálthúst egy serpenyőben kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, áttört fokhagymával ízesítjük. Készre sütjük 10 perc alatt, közben a tépett bazsalikomot és fenyőmagot is hozzáadjuk. Kissé hagyjuk hűlni. A tésztát 8x8 centis kockára vágjuk, és a közepébe teszünk a töltelékből. A tészta széleit batyura hajtjuk. Felvert tojással megkenjük. 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

 

24. Pulykasonkás-sajtos muffin

12 darabhoz

20 dkg liszt
10 dkg Gallicoop pulykasonka
2 db tojás
Fél csomag sütőpor
1 dl napraforgó olaj
2,5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
1 tk só
Kevés frissen őrölt bors

A sonkát kockára vágjuk. A tejet összekeverjük a tojással, olajjal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, borssal, és hozzáadjuk a nedves hozzávalókat. Beletesszük a sonkát, sajtot is, és kapsznival kibélelt muffin formába töltjük. 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 

25. Stefánia párolt vajbabbal
4 főre

A stefániához:
40 dkg Gallicoop darálthús
6 db tojás
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
Fél tk pirospaprika
Fél tk só
Frissen őrölt bors
Kevés olívaolaj
50 dkg vajbab

Fél citrom leve

A darálthúst összekeverjük a felaprított hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal. A tojást keményre főzzük. Amikor kihűlt, megpucoljuk és a tojások köré a húsból gombócot formázunk. Kiolajozott tepsire tesszük a húsgolyókat, és 180 fokos sütőben megsütjük. A vajbabot gőzpárolóban megpároljuk. Sózzuk, olajjal és citromlével meglocsoljuk.

 

26.Sajtkrémes sonkás sült bagett

1 db kis bagett
10 dkg Gallicoop pulykamellsonka
2 ek sajtkrém
8 dkg reszelt sajt

Bors

A bagett belsejét kivágjuk. A sajktkrémet elkeverjük a felkockázott pulykasonkával, a reszelt sjat felével, sózzuk, borsozzuk, és visszatöltjük a bagettbe. Tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, és forró sütőben, grill fokozaton 5-6 perc alatt készre sütjük.

27. Szendvicsek: ET, malacka, pillangó, fejecske csíra hajjal

Szendvicskenyér
Csíra
Olívabogyó

28. Pulykamellsonkás wrap

1 db wrap

8 dkg Gallicoop pulyakmellsonka
2 ek krémsajt
2 nagy, vékony szelet ementáli sajt
1 marék rukkola

A wrap egyik oldalát megkenjük a krémsajttal, ráhelyezzük a sonkaszeletek, majd a sajtot. Megszórjuk a rukkolával, és feltekerjük. Kettévágva fogyasztjuk.

29. Saláta üvegben

1 marék salátamix
4 ek lecsöpögtetett csemegekukorica
½ kápia paprika felkockázva
15 dkg Gallicoop pulykamell felcsíkozva

Bors
1 avokádó
2 ek majonéz

A felcsíkozott pulykamellet kevés olívaolajon megsütjük. Sóval, borssal ízesítjük, félretesszük. Az avokádót megpucoljuk, felszeleteljük.
Egy csatos üvegbe helyezzük a saláta hozzávalóit. Alulra tesszük a salátát, rá a kápiával elkevert kukoricát. Erre jön a pulykamell, az avokádó, és a majonéz.

 

30. Levelestészta pulykasonkával

1 db előre kinyújtott levelestészta
1 doboz Gallicoop szárnyas sonkamix
4-5 db közepes méretű paradicsom
1 marék bazsalikomlevél
15 dkg reszelt sajt

A levelestésztát a sonka méretével nagyjából megegyező kockára vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk. Ráhelyezzük a tésztára a sonkát, egy szelet paradicsomot, reszelt sajtot és bazsalikomot. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Utoljára frissítve: péntek, 25 augusztus 2017 11:06