Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Itt az ész a tét! Fotó: unsplash.com

Itt az ész a tét! Kiemelt

Tudtad, hogy a magas sóbevitel káros hatással van az agyra? A kutatás megközelítőleg egy évvel ezelőtt jelent meg, de az üzenete változatlan, és a fontossága vitathatatlan: a magas sótartalmú étrend nagyon ártalmas több agyi funkcióra nézve, és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a demencia vagy egyéb, agyi érrendszeri problémák.

A fentebb említett vizsgálatot egyébként a New York-i Weill Cornell Medicine kutatói végezték, akik a tanulmány elkészítéséhez két egércsoportot figyeltek meg. Az egyik csoport étrendje 4% sót tartalmazott, míg a másik csoporté 8%-ot (utóbbi mennyiség hasonló az ember magas sótartalmú étrendjéhez).

Egy 8 hetes periódus után a kutatók egy MRI-készülékkel lefotózták, majd analizálták az egerek agyának anatómiáját és fiziológiáját, és meghökkentő eredményre jutottak a magas sótartalmú kúrán lévő egérnél:

28%-os vérnyomáscsökkenés volt tapasztalható az agykéregben, amely az öt érzékszervet kapcsolja össze az agy azon részével, amely a feldolgozásért és a gondolkodásért felelős;
• 25%-os véráramlás-csökkenés a hippokampuszban (amely az előagy egy része) – ez az agyterület felelős az érzelmi reakciók feldolgozásáért és a hosszú távú memóriáért.

Annál az egérnél, amely magas sótartalmú kúrán volt, megfigyelhető volt a drámai nitrogén-oxid-csökkenés, amely az agyban gyengébb véráramlást eredményezett. Ez pedig az egérnél demenciát idézett elő, és gyengébb teljesítményt mutatott az olyan feladatokban, mint a tárgyak felismerése, vagy a labirintuson keresztüli tájékozódás.

Érdekesség, hogy ezeket a problémákat csak a magas sótartalmú étrenden lévő egérnél figyelték meg. A vezető kutató, dr. Costantino Iadecola így fogalmazott: „Azt figyeltük meg, hogy a magas sótartalmú kúrán tartott egérnél demencia alakult ki annak ellenére, hogy a vérnyomása nem emelkedett. Ez elég meglepő volt, mivel az embereknél a só káros hatásai a magas vérnyomással vannak összefüggésben.”

Amit dr. Iadecola és kollégái tulajdonképpen felfedeztek, az az, hogy a magas sótartalmú étrend növelte az interleukin 17 (IL-17) néven ismert fehérje szintjét, amelynek az a feladata, hogy szabályozza az immun- és gyulladásos válaszokat. Abban az esetben viszont, ha az IL-17 szintje túl magas, akkor csökkentheti a nitrogén-oxid termelését, amely hatással van az agyi funkciókra. Fontos azonban megjegyezni, hogy dr. Iadecola képes volt ezt a negatív folyamatot visszafordítani az egérben azzal, hogy leállt a magas sótartalmú étrenddel, és olyan gyógyszert adott az egérnek, amely csökkentette az IL-17 szintjét.

E vizsgálat alapján nyilvánvaló, hogy a túl sok és felesleges sófogyasztás ahhoz vezet, hogy az IL-17-szintünk is túl magas lesz, ami nemcsak megzavarhatja az agyunk egyes funkcióit, hanem egyenesen károsíthatja is az agyat. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor itt van egy pár betegség, amely kialakulását okozhatja még a magas IL-17-szint: Crohn-betegség, gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis, és ez csak néhány a sok közül.

Számos tanulmány született már arról, hogy a magas sóbevitel nem eredményez jobb sportteljesítményt, sőt: az egészségre is káros hatással van. Ha a legjobbat szeretnéd magadból kihozni, és mindemellett az egészségedet is szeretnéd megőrizni, akkor nagyon egyszerű dolgod van: fogyassz kevesebb sót!