Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Te melyikért nyúlsz a pékségben? - Képünk illusztráció. Te melyikért nyúlsz a pékségben? - Képünk illusztráció.

Kevesebb kenyeret eszünk, mint az európai átlag Kiemelt

A magyarok egyre jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra - mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint az egyik legfrissebb kutatás eredménye, amelyből kiderül, hogy a magyarok már a barna kenyeret résesítik előnyben s az utóbbi években jelentősen csökkent a hazai lakosság körében a fehér kenyér népszerűsége.

Az elmúlt bő 15 évben jelentősen megváltoztak a hazai kenyérfogyasztási trendek. Míg az ezredforduló környékén főleg a fehér gabonaféléket ettünk, addig mostanában egyre inkább a barna, illetve a teljes kiőrlésű termékeket keresik a boltokban az emberek. A GFK tavalyi kimutatása arra világított rá, hogy a fehér kenyeret naponta vagy hetente többször fogyasztók aránya a 2007. évi 76 százalékról közel tíz év alatt 61 százalékra csökkent, miközben a barna kenyeret előnyben részesítők köre 34 százalékról 50 százalékra bővült.

A Központi Statisztikai Hivatal idei friss jelentése szerint mindez azzal is járt, hogy ma már jóval kevesebb kenyeret vásárolunk. 2002-ben közel 63 kilogramm volt az egy főre jutó éves mennyiség. Napjainkban ez már csak 37 kilogramm. Uniós felmérések alapján ezzel az eredménnyel jócskán lemaradunk a németek, és az osztrákok mögött, amelyeknél a fejenkénti adag 80 kilogramm, de még a spanyolok, olaszok is több kenyeret esznek nálunk. Utóbbiaknál 60 kilogrammot mutat a személyenkénti számláló. Az európai átlag 50 kilogramm, ami azt jelenti az öreg kontinens lakói napi 3-4 szelet (jórészt fehér) kenyérrel teszik teljesebbé a napi étkezéseiket.