Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Napi menü a lapos hasért Fotók: Palkó Noémi

Napi menü a lapos hasért Kiemelt

Évek óta próbálsz életmódot váltani, de nem tudsz lemondani a hizlaló gyorskajáról? Már unod a hasadon a felesleget, mert azt hiszed, mindent kipróbáltál, de még sincs eredmény? Az életmódváltás ma már nem ördöngösség. Ha az étrendedbe beépíted a napi három zöldséget és gyümölcsöt, minimalizálod a zsír- és az állatifehérje-bevitelt, megnöveled a növényifehérje-fogyasztást, összetett szénhidrátokat választasz fehér lisztes termékek helyett, cukor helyett természetes édesítőszert használsz, megiszol napi 2,5–3 liter vizet, alszol minimum 7,5–8 órát, és eljársz egy héten minimum három alkalommal edzeni, akkor eléred a kitűzött célt. Egy idő után már nem jelent kihívást a változatos étkezés és az új szokások gyakorlása. Az elején nehéz, de idővel könnyebbé válik, és hidd el, a tested meg fogja köszönni.

Én magam 12 éve váltottam életmódot, lassan egy éve pedig száműztem szinte minden adalékanyagot az étkezéseimből. Igyekszem mindent frissen megvenni és elkészíteni. Most pedig neked szeretnék kedveskedni egy ételsorral, amelyet ha elkészítesz, büntetlenül elfogyaszthatod.

Reggeli: fahéjas-szilvás zabkása manduladarabokkal és mandulavajjal

Hozzávalók:

  • 60 gramm zabpehely
  • 2 dl víz
  • 1 db szilva
  • 25 gramm fehérjepor (ízlés szerint elhagyható)
  • édesítőszer
  • 5 szem mandula
  • fahéj
  • 2 kocka cukormentes csokoládé
  • 10 gramm mandulavaj

Az apró szemű zabpelyhet pár perc alatt főzd meg a vízben az édesítőszerrel és a fehérjeporral. Öntsd ki egy tálba, és szeleteld a tetejére a szilvát, tedd rá a csokit és a mandulavajat, szórd rá a manduladarabokat.

Tízórai/uzsonna: vaníliás piskóta forró fahéjas szilvaöntettel

Hozzávalók a piskótához:

- 50 gramm liszt (zabpehelylisztet használtam)
- 2 tojás
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- édesítőszer (2 teáskanál inka steviát használtam)
- 250 gramm túró (aldis krémtúró)

A hozzávalókat kézi robotgéppel keverd össze, és öntsd egy tapadásmentes tortaforma aljába, majd mehet az előmelegített sütőbe 20–25 percre. Míg sül, főzz vaníliapudingot 3 dl tej hozzáadásával, és szeletelj fel 3 darab szilvát. Egy pici vízzel együtt tedd egy lábasba a szilvaszeleteket, majd kis lángon főzd addig, amíg össze nem esik, és krémes nem lesz. A kissé kihűlt piskóta tetejére halmozd rá a kész pudingot, a tetejére pedig a szilvakrémet. Miután kihűlt és megszilárdult, lehet fogyasztani.

Ebéd: hamburger

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű rozszsemle
  • 500 g 7% zsírtartalmú darált sertéshús
  • 1 szál bacon
  • reszelt sajt
  • paradicsom
  • salátalevelek
  • 2-3 ek. tejföl
  • fokhagyma
  • só, bors
  • petrezselyem
  • 2 tojás

A darált húst keverd össze a fűszerekkel, a tojásokkal, és gyúrj belőlük gombócokat, majd lapítsd ki őket 2,5–3 cm vastagra. A közepük legyen vékonyabb, hogy könnyebben átsüljön. Tedd őket egy serpenyőbe, amelybe előzőleg pár csepp olívaolajat öntöttél, és süsd meg pár perc alatt az egyik oldalát a húspogácsáknak. Fordítsd meg, majd halmozz rájuk reszelt sajtot, és fedd le a serpenyőt. Pár perc után, ha aranybarnára puhult, elzárhatod a lángot. A 2–3 evőkanálnyi tejfölt keverd el sóval, borssal és fokhagymával, majd tegyél bele reszelt sajtot. Kend meg vele a buci alját, majd halmozd rá a salátaleveleket, a szeletelt paradicsomot, a húspogácsát, végül a megsütött bacont.

Vacsora: forró zöldségleves ropogós magvakkal és chipsszel

Hozzávalók:

  • 1 db cukkini
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db egész csirkemell
  • 1 db kisméretű burgonya
  • 1 szál újhagyma
  • 2 marék vöröslencse
  • tökmag
  • fél fej káposzta
  • 2 ek. tejföl
  • 3 ek. liszt

Egy kis olívaolajon pirítsd meg a kockákra vágott csirkemellet. Kockázd fel a zöldségeket, és öntsd bele az edénybe. Ha a csirkemellszeletek kifehéredtek öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha forrni kezd, add hozzá a lencsét, és fűszerezd a levest. Pótold hozzá az elpárolgott vizet. Közben szeletelj fel egy burgonyát, és készíts belőle chipset. A legegyszerűbb egy air fryerben vagy a sütőben olaj nélkül sütőpapírra halmozva a szeleteket. Egy kis tálban keverd el csomómentesre a tejfölt a liszttel, és lassan, a leves levével hígítva add hozzá a leveshez. Miután újra felforrt, tálalhatod. A tetejére felkarikázott újhagymát, tökmagot és az elkészült chipset szórd.

Jó étvágyat!

(A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2019/6-os számában került publikálásra.)