Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Örömautózás – Szalay-módra www.dakar.hu

Örömautózás – Szalay-módra Kiemelt

Rövid volt, de velõs. Az Africa Race szervezõi az utolsó elõtti szakaszon sem bíztak semmit a véletlenre – mindent megtettek annak érdekében, hogy a versenyzõk jó emlékekkel távozzanak a viadalról. Volt itt minden: kisebb és nagyobb dûnék, homokos és gyors szakasz, szavannás terep, amelyen lehetett nyomni a gáz – és õk ez utóbbit szeretik, a legjobban.

Nem csoda, hogy a gondok dacára (mert gondok persze minden nap akadnak egy maratoni terepraliversenyen) mindenkinek fülig ért a szája a mauritániai-szenegáli határon. Egyrészt afölötti megkönnyebbülésükben, hogy majdnem a végére értek a hatezer kilométeres száguldásnak, másrészt mert élvezték a szakaszt.

„Jó kis nap volt, az eleje csikicsukis, azután következett egy dûneátkelés, amelyen nekünk megint meg kellett állni, mert a Mokka újból ledobta az ékszíjat, és azt vissza kellett tenni” – mondta a szakaszon 13. helyen végzõ Szalay Balázs, amihez navigátora, Bunkoczi László annyit tett hozzá, hogy egyre rutinosabbak ebben a mûveletben, mivel az utóbbi napokban sajnos volt alkalmuk gyakorolni.
„Már nagyon flottul megy az ékszíjcsere, öt perc alatt megvagyunk vele, és már meg sem égetem közben a kezem” – mosolygott az Opel Dakar Team navigátora, majd még azt is elmondta, rögtön a szakasz elején volt egy mókás rész, amelyen le kellett térni az elõzõ napi nyomról, de sokan automatikusan követték az elõzõ napi irányt, és jól el is tévedtek.

„Az ékszíjcsere után lendületesen mentünk a dûnék között – folytatta Szalay –, de a legélvezetesebb mégis a szakasz vége volt, amikor már megjelent a vegetáció, és a tevefüveket, bokrokat és fákat kerülgetve lehetett csúsztatni az autót a homokban. Imádtam. Az ékszíjcsere után egyébként megelõzött minket a Tatra és a két Kamaz, amelyeket nagy küzdelem árán sikerült visszaelõzni. Laci már ordibált velem, hogy ne kockáztassunk az utolsó elõtti napon, de nekem akkor már forrt a vérem, és nem bírtam megállni, hogy ne harcoljak. Végül sikerrel vívtuk meg a csatát: a helikopteres és a fõszervezõ Jean-Louis Schlesser érdeklõdése közepette, ugyanis mindkettõ ott repült fölöttünk, mert nem akartak továbbmenni, amíg el nem dõl a küzdelem. Igazi örömautózás volt” – vigyorgott ádázul Szalay Balázs már Szenegálba megérkezve, ahol Saint Louisban még egy utolsót alszik a táborban a mezõny, mielõtt megérkezne Dakarb a, a Rózsaszín-tó partjára.

AFRICA RACE
11. szakasz, Akzsuzst– Saint Louis (össztáv: 548 km, ebbõl szelektív szakasz: 208 km). Autósok: 1. Mathieu Serradori, Didier Haquette (francia, Proto) 1:26:49, 2. Choiseau, Brucy (francia, Optimus) 6:17 p h., 3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 7:25 p h, ...13. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 29:34 p h.. Kamionosok: 1. Szergej Kuprijanov, Alekszandr Kuprijanov, Anatolij Tanyin (orosz, Kamaz) 1:43:23, 2. Sibalov, Amatics, Kisamijev (orosz, Kamaz) 36 mp h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 11:08 p h., ...5. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 41:41 p h. Motorosok: 1. Dmitrij Agoskov (orosz, KTM) 1:50:36, 2. Hamard (francia, Husqvarna) 1:59 p h., 3. Ullevalseter (norvég, KTM) 5:21 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 43:11:50, 2. Thomasse, Larroque 24:48 p h., 3. Serradori, Haquette 1:33:23, ...13. Szalay, Bunkoczi 15:50:23 ó h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 47:22:01, 2. Tomecek, Lala 2:52:09 ó h., 3. Jacinto, Teixeira, Cochinho 3:37:33 ó h., ...5. Kovács, Czeglédi, Ács 53:14:22 ó h. Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 48:12:13, 2. Newland (brit, KTM) 6:02:40 ó h., 3. Hamard 6:29:37 ó h.

Média

Képgaléria