Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

FINA Champions Swim Series a Duna Arénában Kiemelt

Egészen egyedülálló úszóhétvége vár ránk május 11-12-én: a Duna Arénában rendezett FINA Champions Swim Series viadalon a világ legjobbjai közül több mint százan mérik össze erejüket egy különleges viadalon, amelyen négy magyar klasszisnak, Hosszú Katinkának, Késely Ajnának, Cseh Lászlónak és Milák Kristófnak is szurkolhatunk.

És ez nem holmi hatásvadász szófordulat, tényleg a legjobbakat várják a budapesti versenyre, amely a Nemzetközi Úszószövetség több mint hárommillió dolláros összdíjazású meghívásos bajnoki sorozatában mellesleg az egyetlen európai állomás. A hölgyeknél például az összesített világranglista első nyolc helyezettje egyaránt rajtkőre áll (köztük a négy számban is világcsúcstartó svéd Sarah Sjöström), és itt lesz az ötszörös világbajnok olasz Federica Pellegrini is. A férfiaknál is hasonlóan erős a mezőny a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Matt Greverstől a 200-tól 1500 méterig minden létező gyorsúszószámban világbajnok és olimpiai bajnok kínai Szun Jangig. De a 200 méteres gyorsúszásban például nincs is olyan induló, akinek ne lenne innen vagy onnan legalább egy világbajnoki aranyérem a tarsolyában.

Az pedig nem lehet kérdés, hogy ahol a világ legjobb úszói gyűlnek össze, ott magyaroknak is lenniük kell. A minden szempontból hazai pályának számító Duna Arénában a háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok Hosszú Katinka például négy számban (100 és 200 m hát, 200 pillangó, 200 vegyes) is rajtkőre áll a hétvége során, utóbbiban világcsúcstartóként és világbajnoki címvédőként – éppen abban az uszodában, ahol lassan két éve vb-aranyérmes lett. A női mezőnyben Hosszú mellett a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, tizenötszörös ifjúsági Európa-bajnok Késely Ajnáért szoríthatunk, aki a szombati versenynapon 400 gyorson indul, méghozzá nem akármilyen esélyekkel, hiszen ebben a számban vezeti a világranglistát.

A fiúknál éppenséggel Milák Kristóf várja világranglista-vezetőként a 200 méteres pillangóúszást, amelyben az egyik ellenfele Cseh László lesz – a hatszoros olimpiai érmes úszónak ezen a távon egy ezüstérem a rosszabbik eredménye a legutóbbi két világbajnokságról… Ráadásul velük egy futamban indul szombaton a tiszteletbeli magyarnak számító, hozzánk edzeni és versenyezni is szinte hazajáró dél-afrikai klasszis, Chad LeClos is, aki két éve Budapesten világbajnok lett ebben a számban, majd ők hárman másnap 100 pillangón rendeznek egy visszavágót – az sem akármilyen látványosság lesz!

De az egész viadal parádés szórakozásnak ígérkezik, elvégre a sporrtolókkal ellentétben – akik néha azért kidugják a fejüket a vízből – a nézőknek lélegzetvételnyi szünet sem jut majd: a 28 ország összesen 109 úszója a két este folyamán két-két óra alatt 14-14 versenyszámban mérkőzik meg. A vadonatúj, látványos versenyrendszerben minden futamban négyen csobbannak vízbe a világ legjobbjai közül a győzelemért, a dicsőségért és a pénzdíjakért – alighanem elképesztő hangulatban.

A FINA Champions Swim Series budapesti állomására már kaphatóak a jegyek a www.uszobajnokok.hu internetes oldalon, méghozzá mindkét napra három árkategóriában, 1000, 2900 és 4900 forintért. Ugyanitt bővebb információk is találhatók a versenyről.