Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
"Veszítenivalóm nincs" Fotó: Facebook (Katinka Hosszu)

"Veszítenivalóm nincs" Kiemelt

A magyar úszóklasszis, az Iron Ldayként is becézett Hosszú Katinka bízik benne, hogy tegnap közzétett nyílt levele párbeszédet indít majd el az úszósportban - azonban a FINA elnöke, Cornel Marculescu egyelőre nem kívánta kommentálni a háromszoros olimpiai bajnok szavait.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a háromszoros olimpiai bajnok a közösségi oldalán tette közzé szerda reggel írását, amelyben elsősorban azt nehezményezi, hogy a FINA úgy dönt szabályváltozásokról, hogy nem kérdezi meg előtte a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezet be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

"Ez már nagyon érett bennem, és itt nemcsak a szabályváltozásokról van szó, hanem arról, hogy jó lenne, ha az úszókat is reprezentálnák. Fel kellene tenni kérdéseket, hogy mi miért történik" - nyilatkozta a 28 éves klasszis a sajtó képviselőinek azon a motivációs előadáson, amelyet rajongói előtt tartott szerdán délután.

Újságírói kérdésre az ötszörös világbajnok elárulta: korábban számos visszajelzést kapott, elsősorban a világkupákon szereplő külföldi versenyzőtársaitól, ami bátorította őt arra, hogy megírja ezt a levelet - s miután megjelent, több pozitív megerősítést is kapott külföldről. Hozzátette, számos olyan kérdés merült fel ebben az írásban, amelyet korábban úszókkal és edzőikkel együtt egyeztettek.

"Remélem, ez legalább egy párbeszédet elindít majd, aztán meglátjuk, milyen erős lesz az összefogás" - mondta Hosszú Katinka.

Az úszó hangsúlyozta, sokszor hallotta, hogy az úszás unalmas sport, ezért nem lehet benne pénz, azaz soha nem válhat igazán profivá, ugyanakkor az olimpiákon mindig a legnézettebb sportág.

"Azt gondolom, ezt azért meg kellene beszélni. Veszítenivalóm nincs, ha senki sem áll mögém, akkor is az a véleményem, hogy az úszás lehetne sokkal profibb sport, és sok mindent lehetne másképp csinálni." - fogalmazott.

Hosszú nyílt levelében felidézte a teniszezők 1973-as, Nikola Pilichez köthető bojkottját, ugyanakkor most hangsúlyozta, hogy nem gondolkozik hasonló akcióban, ez csak egy "erős hasonlat volt", inkább azt akarta ezzel érzékeltetni, hogy milyen nagy szerepük van a játékosoknak, ha összefognak.

A FINA május végén jelentette be a vk-sorozatot érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú - az elmúlt öt év összetett győztese - egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

 

A FINA ügyvezető igazgatója nem kommentálja Hosszú Katinka nyílt levelét

Nem kívánta kommentálni Hosszú Katinka nyílt levelét Cornel Marculescu, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója.

A szervezet közleményében a román sportvezető kiemelte, továbbra is úgy készülnek, hogy jó hangulatban fogadják majd őket a 23 nap múlva kezdődő, Budapesten és Balatonfüreden sorra kerülő világbajnokságon, mint ahogy ők is barátként tekintenek a magyarokra.

"Ennek megfelelően mi is a legjobb szándékkal viseltetünk a legtöbb magyar kezdeményezés iránt, ha úgy látjuk, hogy azok még tovább javíthatnak a kapcsolatokon. Itt utalhatok még egyszer Gyárfás Tamásnak a világkupa ügyében tett kezdeményezésére, illetve arra, hogy a korábban jelzett szándék fenntartása és a kormányzati támogatás esetén a 2024-es rövidpályás világbajnokságra benyújtandó pályázatot érdemben bíráljuk el" - idézi a közlemény Marculescut.

A közlemény kiemelte, a FINA-vezérkara - a magyar alelnök kezdeményezését követően - megszavazta, hogy a rövidpályás világkupák összetett győztese a jövőben 100 ezer dollár (28 millió forint) helyett 150 ezer dollárral (42 millió forint) gazdagodik majd.