Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *

Tehetségfejlesztő programot indít az MLSZ

Megyei szinten működő, a 12-14 éves korosztályt megcélzó tehetségfejlesztő programot indított a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

A cél az, hogy a korosztály legtehetségesebb játékosai egységes, minőségi képzést kapjanak, így megfelelő technikai, taktikai, fizikai készségek birtokában álljanak az első szövetségi szinten működő utánpótlás-válogatott, az U15-ös együttes rendelkezésére.

"Az MLSZ új projektjének lényege, hogy német mintára tehetségközpontokat alakítunk ki, melyek feladata az ország legügyesebb 12-14 éves játékosainak megtalálása, képzése lesz" - idézte az MLSZ honlapja Bernd Storck sportigazgatót, a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát.

A német szakember kifejtette: az első feladat az, hogy átadják a központokban dolgozó öt tagú stábok tagjainak azt a tudást, amely kulcsfontosságú az eredményes munkához. A megyék részére részletesen kidolgozott edzésprogramot állítottak össze, a központok így ugyanazon irányelvek mentén képzik a játékosokat, minden helyszínen ugyanazt az edzésmunkát elvégezve és ugyanazokat a követelményeket szem előtt tartva. A program megyei szinten zajlik, Budapesten és Pest megyében két-két, a többi megyében egy-egy tehetségközpont alakul meg.

"Szeretnénk egy új, képzett futballgenerációt nevelni, az a célunk, hogy már a legfiatalabb válogatott korosztályba minőségi futballisták kerüljenek be, ezért a programban nem a mennyiségi, hanem a minőségi képzésre helyezzük a hangsúlyt" - jelentette ki Storck.

A program az elmúlt napokban az ötfős megyei stábok - két edző és egy-egy kapusedző, erőnléti edző, fizioterapeuta - felkészítésével indult el, majd a központok az MLSZ szakmai stábjával közösen február végén, március elején kiválasztják azokat a fiatalokat, akik tavasztól a három korosztályban (U12, U13, U14) heti egy alkalommal közösen gyakorolnak.

"Elsősorban a technikai képességeket figyeljük, emellett a koordináció, a játékosok személyisége, gondolkodása, a labdás és a labda nélküli mozgása is fontos szempont. Ügyeltünk arra is, hogy minden központba megfelelő edzők kerüljenek, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal labdarúgókkal foglalkozó szakemberek egyben jó tanárok is legyenek, akikre felnéznek a játékosok és akik a pályán maguk is meg tudják mutatni, amit tanítványaiktól kérnek" - mondta a kiválasztásról Storck.

A program keretében május végétől regionális tornákat rendeznek a megyei csapatok számára, később regionális válogatottak alakulnak ki, amelyek tagjai rendszeresen együtt készülnek majd Telkiben a szövetségi edzők irányításával.

 

Forrás: MTI

Utoljára frissítve: csütörtök, 18 február 2016 19:34