Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Birgit Hebein bécsi alpolgármester és Markus Reiter kerületi vezető Birgit Hebein bécsi alpolgármester és Markus Reiter kerületi vezető © PID/Christian Fürtner

Száz új fával zöldül a bécsi Neubau kerület Kiemelt

A városi zöldfelületek növelése régóta célja a bécsi városvezetésnek, a jelen körülmények között pedig még inkább előtérbe kerülnek ezek a fejlesztések. Most Neubau kerület bővül száz fával, segítve a hőhullámok csökkentését és az oxigénellátás növelését.

A hetedik kerületi Neubau az egyik legsűrűbben lakott városrész Bécsben, a zöldfelületek aránya pedig csupán három százalék. Ez nemcsak nehézkessé teszi, hogy a lakók kiszabaduljanak a természetbe, de a nyári hónapokban a hőség is nehezebben elviselhető. A bécsi városvezetés most a kerület zöldítésébe fogott, melynek első lépése az faültetés, ezt idén meg is valósítják. A cél 2021-ig egy úgynevezett „hűsölő zóna” létrehozása a kerületben. A száz facsemetét olyan helyekre ültetik, ahol a leginkább pozitív hatással vannak a mikroklímára. Ebben városklíma-szakértő cégek modellei voltak a kerület segítségére. A hűsölő zóna megvalósításához Neubau és Bécs Város vezetése elkészíttette a kerület klímavédelmi stratégiai tervét, melynek felelőse a várostervezéssel foglalkozó DnD.

A lehető legtöbb fa ültetésén kívül a cég a zöld virágágyások, világos és vízáteresztő burkolatok, széles járdák, fogyasztásmentes, beárnyékolt utcák, öntözött zöldfelületek és homlokzatzöldítések minél széleskörűbb használatát javasolja. Ezen kívül sok pad és ülőfelület, elegendő biciklitároló, vízzel való hűsítés és az építékezéseknél a zöld megoldások alkalmazása is szerepel a DnD tervezetében. A városvezetés május folyamán értesíti a helyi lakosokat és cégeket a zöldítési terv első lépésekről.