Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Tunézia szépsége minden évszakban rabul ejtő Fotó: Sportime Magazin / Szeleczky Afrodite

Tunézia szépsége minden évszakban rabul ejtő Kiemelt

Tunézia évek óta a magyarok egyik első számú úti célja - nem véletlenül, hiszen nem csak a tenger és a gyönyörű tájak ejtik rabul a turistákat. Van egy megfoghatatlan, különleges varázsa, amit sehol máshol nem találunk meg. Kollégánk jelenleg Tunézia legjelentősebb fesztiváljait, városait járja körbe egy sajtóút keretében, az első napon pedig az útja a feledhetetlen Sidi Bou Said-ba vezette.

A kék-fehér városka mindössze 20 kilométerre található a fővárostól, Tunisztól.  Sidi Bou Said a nevét egyébként egy vallási alak, Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji után kapta. A legenda szerint a 12.-13. század környékén érkezett meg a Jabal el-Menar nevű faluba Abou Said ibn Khalef ibn Yahia Ettamini el Beji, aki létrehozott egy szentélyt, az 1231-ben bekövetkezett halálakor pedig ide temették el. Pár évszázaddal később, a 18. században Tunisz akkori török kormányzója összefogott a gazdagabb polgárokkal, s emlékhelyet építettek neki Sidi Bou Saidban.

A városka egyébként közvetlenül a kikötő mellett fekszik, így tökéletes választás lehet akkor is, ha egy romantikus vacsorát szeretnénk itt eltölteni. Ha nem vagyunk éhesek, akkor is érdemes beugrani valamelyik étterembe - már ha van éppen szabad hely - s mindenképpen meg kell kóstolnunk a mentateát, vagy éppen akár az olyan alkoholos italok közül is választhatunk, mint a datolyalikőr vagy a fügepálinka, illetve a helyi borokat is érdemes megízlelni.

Sidi Bou Saidban érdemes egy gyalogtúrát tenni, amely során elmerülhetünk a mór stílusban épült, gyönyörű épületekben.

Tunéziáról készült beszámolónk következő része a különleges konyháról fog szólni, amelyben nem csak finom, de igencsak egészséges ételek találhatóak.

 

Fotók: Sportime Magazin/Bezzegh Krisztián