Bejelentkezés Regisztrálás

Belépés a Fiókodba

Felhasználói név *
Jelszó *
Adatok megjegyzése

Fiók létrehozása

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Név *
Felhasználói név *
Jelszó *
Jelszó újra *
Email *
Email újra *
Captcha *
Férj, családapa és vízilabda-legenda - interjú Dr. Tóth Frankkal Fotó: Facebook

Férj, családapa és vízilabda-legenda - interjú Dr. Tóth Frankkal Kiemelt

A kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes és olimpiai 4. helyezett Dr. Tóth Frank is újra vízbe ugrott a budapesti masters világbajnokságon, ahol csapatával aranyérmet nyert. A legendás vízilabdázót kérdeztük a visszatérésről, illetve az apaság nehézségeiről.

„A tavalyi rijekai Masters EB győzelmünk után vált beszédtémává, hogy el kellene indulnia a csapatnak az itthoni vb-n” – mesélt az ötlet megszületéséről Dr. Tóth Frank, aki civilben egyébként sokáig gyógyszerészként tevékenykedett, de nem tudott túl sokáig távol maradni a vízilabdától – erről viszont később. „Az egész világbajnokság alatt, mind az elit és mind a masters vb alatt dolgoztam is, a rendezésben, lebonyolításban volt feladatom, így mindkét oldalról láthattam e remek rendezvényt. Sportolóként pedig visszafiatalodtam.”

A topforma visszanyerése érdekében Dr. Tóth Frank elég hamar elkezdte a felkészülését. „A tréning már a 2015-ös, kazanyi vb után megkezdődött, mivel onnantól számítva döntöttem el, hogy újra, rendszeresen szeretnék vízbe szállni. A Vidám Vizilovak Masters csapata, a régi, ’idősebb’ játékosok invitáltak a soraikba. Így, a rendszeres mozgással és a fiatalok megfricskázásával sikerült Rijekában Eb-t nyerni, valamint érmeket a hazai bajnokságban. A felkészülés mondhatni folyamatos volt. Napi szinten is edzem a tanítványaimat és bizony szoktam a vízből magyarázni az aktuális taktikát is.”

„A rijekai, masters Eb győzelem már előhozta újból a győzelem ízét és örömét, amelyet csak a hazai győzelem tudta felülmúlni. Ezzel a sikerrel a lányaimnak is tudtam még valamit mutatni a múltból” – emelte ki Dr. Tóth Frank, aki egyébként négy gyermek édesapja, s valamennyi csemetéje szintén sportol. „Jó érzés volt, hogy gyerekkori társakkal és régi korosztályos ’ellenfelekkel,’ sikerült nyerni. Valamint nagyon jól esett, hogy a tanítványaim transzparenssel, ’Frank bá’ felirattal szurkoltak nekem, nekünk! Az is nagyon érdekes volt a mi győzelmünk mellet, hogy a nagylányom, Franka – aki az U16-os válogatottban kosárlabdázik – szintén egész nyáron keményen edzett, és pont itt, Győrben volt az Ifjúsági Olimpia, amire szinte az uszodából rohantam, hogy láthassam játszani, majd amikor én vízben voltam a mérkőzésen, akkor meg ők már az Európa-bajnokságon játszottak. Pont akkor volt a meccsünk nekik is. A feleségem a negyedekben mondta, ők éppen hogy állnak – abban a helyzetben nem is tudtam kinek is drukkolok jobban! Amúgy Frankáék mindkét sporteseményen ezüstérmesek lettek, ami nagyon nagy eredmény a magyar kosárlabdában, hiszen jó pár éve nem is volt hasonló. Nekünk ilyen sportos, sikeres családi nyarunk volt! A család többi tagja meg folyamatosan szurkolt nekünk, és jöttek az összes mérkőzésre, hol Budapestre, hol Győrbe, vagy éppen a számítógép előtt szorítottak.”

Dr. Tóth Frank elárulta: a sűrű programokban nem fáradt el, nagyon szeretne a következő világbajnokságon is részt venni, és továbbra is mindent megtesz ahhoz, hogy ehhez az erőnléte is meglegyen. A vizet azonban addig sem tudja nélkülözni a hétköznapokból, hiszen elárulta: habár élvezte gyógyszerészként a munkáját, azonban úgy érzi, hogy a vízilabda szövetségben végzett munkája, illetve az esti, tanulóinak tartott edzések által tud kiteljesedni. „Szeretem átadni ennek a játéknak a szépségét, és így a játék élvezetét is. Szeressék is, amit csinálnak. Gondolom, ennek is az eredménye, hogy a masters vb-n a kis játékosaim alkottak egy kis szurkolói csapatot. Na, erre büszke vagyok! Talán a növendékeimnek is könnyebb az edzés, ha látják, hova is lehet eljutni kitartással, fegyelemmel.”

Szeleczky Afrodite

"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni." - Ayrton Senna