Keresés
Close this search box.
karácsony

Az illatok bűvöletében

A karácsony számomra a legszebb és legmeghittebb családi ünnep, hiszen ez az öröm és az ünneplés időszaka. Szent és sérthetetlen, hiszen már novemberben elkezdem számolni a napokat, hogy mikor lesz december elseje, hogy az első fényfűzért és manócskát kitegyem a ház bármely, de leginkább minden pontján. Most őszintén, hol van az megírva, hogy csak a karácsony előtti napokban lehet feldíszíteni a lakást? Kerata Dóra írása.

De maradjunk még a decembernél. Adventnek hívjuk azt az időszakot, ami karácsony előtt van. Szimbóluma a fenyőágakból font adventi koszorú, melynek négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapjára utal. Ma már mindenféle színben pompáznak ezek a gyertyák, de az eredeti adventi koszorún 3 lila és egy rózsaszín gyertya volt. Mind a négy gyertya jelentéssel bír. Sorrendben az alábbiakat üzenik a gyertyák: hit, remény, öröm, szeretet.

A díszek, lámpások, fényfűzérek, angyalok, manócskák és diótörők mellett nagy hangsúlyt fektetek az illatokra is. Az édeskés illatok az otthon melegével és a gyermekkor gondtalan örömeivel tölthetnek el, hiszen szorosan összefonódnak a karácsonnyal. Ki ne szereti, amikor az ínycsiklandó, finom aromák bejárják a szobák minden pontját? Ugye ismerős, amikor érzed már az orrodban a karácsonyi illatot? 

Úgy gondolom, sokaknak van gyermekkori emléke arról, amikor beszaladtak a nagymama házába, azonnal megérezték a frissen sült kekszek és sütik illatát. Sajnos a mai rohanó világban nincs idő arra, hogy már hetekkel, napokkal előtte nekiálljunk sütni, így én ezt illatokkal próbálom megoldani addig, amíg el nem készülnek a finom karácsonyi mézeskalácsok. 

De milyen illatok is passzolnak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez?

Az egyik leginkább ilyen ismert illat a fahéj, mely Srí Lanka és a maláj szigetvilág őshonos növénye. Bár nem kimondottan karácsonyi fűszer, mégis ilyenkor nagy szerepet kap, hiszen tökéletes a hideg téli éjszakákra és karácsonyra. Használhatjuk illóolaj vagy gyertya formájában, a fahéjrudakat szárított naranccsal kombinálva dekorációként is, de adhatjuk süteményhez, hogy a sütés közben is élvezhessük illatát, fogyasztás közben pedig az ízét. Fontos megjegyezni, hogy a fahéj támogatja az immunrendszert is, amire ebben a hideg, téli időszakban szükségünk is van.

A fahéj mellett a vanília az egyik legismertebb és legkedveltebb illat. Akár rúd formájában is megvásárolható és a sütemények mellett dekorációban is fel lehet használni. A fahéj-vanília kombó az egyik kedvenc párosításom, mivel nyugtató hatással van a lélekre és a testre. 

Továbbá a narancs és mandarin héját mi illatosítóként is használjuk, addig, amíg kiszárítjuk a radiátoron, utána pedig dekorációnak felhasználjuk, az így kiszárított héjakat pedig még karácsonyibbá tudjuk tenni, ha szegfűszeget szúrunk bele. 

A mézeskalács illata az, amit a legjobban szeretek. Szerencsére ma már számtalan mézeskalácsillatú gyertya, füstölő és illatosító beszerezhető. Szerintem nem nagyon létezik olyan kiszerelés, amit én már ne próbáltam volna ki, mivel olyan vagyok ebben, mint Gombóc Artúr: szeretem a kicsit, nagyot, kereket, szögleteset…

Majdnem elfeledkeztem a legfontosabb karácsonyi „kellékről”: a zöld fenyőről.

Ha még nem állítottuk fel a fát, mert még nem jött el az ideje, becsempészheted az illatot illóolajokkal vagy akár faágak segítségével is. Állítsd vízbe egy szép vázába, dekoráld ki (akár a kiszárított naranccsal is díszítheted), ezzel pedig frissességet is becsempészhetsz a házba.

Ha már illatokról van szó, akkor legyen szó az ízekről is: nekem az egyik kedvenc italom ebben az időszakban a forralt bor.

Karácsonyi forralt bor hozzávalói: (3.)

1 üveg vörösbor (száraz, édes vagy félédes)

2 db fahéjrúd
4 db szegfűszeg

4 db csillagánizs
1 db vaníliarúd
3 db kardamom
2 db fekete bors

6 evőkanál juharszirup
1 citrom és 1 narancs héja

Forraljuk fel a fűszereket, a citrushéjakat fél deci vörösborral körülbelül öt percig, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és öntsük hozzá a többi bort, lassú tűzön melegítsük körülbelül 15 percig.

Szerző: Kerata Dóra, nyitókép: Vecteezy

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top