blank

Magyar Telekom: Sportos társadalmi felelősségvállalás

blank

A Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatójaként évtizedek óta elkötelezett támogatója a hazai sportéletnek, és büszke arra, hogy szponzorként számos hazai sportág és sportoló kiemelkedő sikeréhez járulhatott hozzá, mindezek mellett pedig a Magyar Olimpiai Bizottság Platina fokozatú támogatójának mondhatja magát. Rózsa Ivánt, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatóját kérdeztük.

Melyek a legfőbb értékek, amikben hisznek, amiket képviselnek, és amiket kommunikálni kívánnak az emberek, illetve a társadalom felé?

Ami mindig is jellemző volt ránk, az a megbízhatóság és a hosszú távú kötelezettségvállalás. Jó példa erre Cseh László többszörös világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszó, akit 2002 óta támogatunk. Az együttműködésünk mindig is a kölcsönös előnyökre épült, de a kapcsolatunk emberi, vagy ha úgy tetszik, érzelmi tényezőktől sem mentes. Pályájának kevésbe sikeres időszakában is mellette álltunk, mert bíztunk az akaratában, a megújulásában. Egészen különleges teljesítménynek számít, hogy a sokoldalú sportember az idei kazanyi világbajnokságról hajszálra pontosan ugyanazzal az éremgyűjteménnyel – egy-egy arany, ezüst és bronz – tért haza, mint tíz évvel korábban, Montrealból. Akkor még 20 éves sem volt, míg most a 30. születésnapjához közelít.

A Telekom a Magyar Úszó Szövetség főtámogatójának mondhatja magát. Klubokat, versenyzőket, edzőket is segítenek, valamint a válogatottat is menedzselik. Miből/mikből áll pontosan ez a szerepvállalás, hogyan tudnak leginkább a segítségére lenni a Szövetségnek?

Már a kilencvenes évek eleje óta támogatjuk a hazai úszósportot. Segítettük az akkor még aktív, ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinával büszkélkedő Budapesti Spartacus versenyzőit és a vízilabda válogatottat is. Az évek során azonban sok minden változott, így nekünk is reagálnunk kellett a történésekre, így átállítottuk támogatásunk fókuszát is. Az egyének, csapatok és egyesületek mellett ma már nagyobb léptékben is gondolkozunk.
Az elmúlt tíz esztendő nagy újdonságaként említhető, hogy két budapesti és egy debreceni „medencés” Európa-bajnokságon, valamint a Balatonfüreden megrendezett Európa- és Világkupa versenyeken, valamint világbajnokságon is a mi szakembereink gondoskodtak a világszínvonalú telekommunikációs rendszer kiépítéséről, amelyet most már a minden eddiginél nagyobb kihívás sikeres elővizsgájának is nevezhetünk. Már két év sem választ el minket a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságtól, amely valójában hat világbajnokság együttese, és ahol várhatóan vállalatunkra vár az a megtisztelő feladat, hogy a szükséges hálózatok és összeköttetések minőségi kiépítésével tegye a lehető leggördülékenyebbé a sporteseményt, valamint tízezreknek kínáljon elsőrangú szolgáltatásokat.

Ha már a tízezrek! Támogatnak egy olyan csapatot is, mely a legnépszerűbb sport egyik jeles képviselője hazánkban, de egyelőre csak álmodozunk arról, hogy a vizes világbajnoksághoz hasonló nívó és nézőszán jellemzi majd…

A Magyar Telekom anyavállalata nemzetközi szinten is számos országban támogatja a futballt, mint a legnépszerűbb, sok generációt megmozgató sportágat. A Ferencvárosi Torna Club és a Magyar Telekom közötti együttműködés kiemelt célja az utánpótlás támogatása. A piacvezető távközlési szolgáltató és az ország legnépszerűbb labdarúgóklubja a 12-19 éves korosztály képzési feltételrendszerét kívánja közös erővel tovább javítani. A támogatással vállalatunk lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy minél több saját nevelésű játékos kapjon helyet a csapatokban, és a legtehetségesebbek kitartó, szorgalmas munkával előbb vagy utóbb bekerülhessenek a zöld-fehér csapat kezdőjébe magyar bajnokin és nemzetközi meccseken egyaránt.
Van egy igazi nagyágyú is a támogatottak körében, mégpedig az idén a kézilabda Bajnokok Ligájában döntőt játszó MVM Veszprém, amelynek „Kiemelt Szponzora” a Telekom. Mikor kezdődött el ez az együttműködés, és milyen felelősséggel jár egy olyan csapat felkarolása, amelyet legutóbb már csak egy győztes mérkőzés választott el a kontinens, de valójában az egész világ első számú klubtornájának a megnyerésétől?

A magyar kézilabdázás legeredményesebb csapata már akkor is a sportág élvonalában járt, amikor együttműködésünk megkezdődött. A 18 évvel ezelőtti szerződés azért számított különlegesnek, mert a magyar bajnokságokban szereplő együttesek közül elsőként ez a csapat került be a támogatottjaink elitkörébe, ahol akkor már jelen volt az atlantai olimpia magyar hősei közül Kiss Balázs, Kőbán Rita, illetve Horváth Csaba, valamint a később fiatalon elhunyt Kolonics György is.
A támogatásnak ez a formája nem kockázat nélküli. Egy rossz edzőválasztás, vagy egy sérüléshullám nagyon negatívan hathat egy csapatra, és akár bajnoki vagy kupagyőzelmekbe kerülhet. Ilyenkor több játékos is meggondolhatja magát, és új csapatot keres magának. Veszprémben éppen az ellenkezője történt. Ma az „Építők”, ahogy a hagyományokat tisztelő szurkolók a csapat régi nevét skandálják, 23 magyar bajnoki és 24 kupagyőzelemmel büszkélkedhet, és ezeknek a sikereknek a döntő többsége az után született, hogy a veszprémi kézilabdázók mellé álltunk. Hét évvel ezelőtt már a KEK-győzelem is azt bizonyította, hogy az első számú hazai együttes a nemzetközi porondon is ütőképes gárdává nőtte ki magát. Az ennél is nagyobb bravúrt pedig a tavalyi és az idei BL szereplés jelentette: a Final Four újoncaként először egy negyedik helyet sikerült elérni, majd nagyobb tapasztalattal 2015-ben már az ezüstérmet.

Örülünk annak, hogy hét éve a csapat a teljesítményéhez és a hírnevéhez méltó ”színpadon”, az 5000 férőhelyes Veszprém Arénában a legtöbbször teltház előtt játszhatja a hazai mérkőzéseit! Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy amikor ez a nagyszerű létesítmény is szűknek bizonyult, mi gondoskodtunk arról, hogy azok is a csarnokon belül érezhessék magukat, akik nem jutottak belépőhöz. Hatalmas kivetítőkkel olyan szurkolói zónát alakítottunk ki az Aréna tőszomszédságában, amit egy olimpián is megcsodálhatnának a szurkolók. Nem véletlen tehát, hogy már szinte családtagnak számítunk Veszprémben.

És nem csak ott! A Telekom Vivicittá Városvédő Futás igen szépen kinőtte magát, s ma már kétnapos esemény! Mi tette ilyen sikeressé ezt az eseményt?

A rendezők – a külföldi példát követve – olyan eseményt mutattak be Budapestnek, illetve az egész országnak, amely nem csupán a futásról és az egészségvédelemről szól, hanem a főváros értékeiről és szépségeiről. A Telekom Vivicittá egy olyan futóesemény, ami azt demonstrálja, hogy azokon az utakon, amelyeken hétköznaponként gépjárművek végeláthatatlan sora hömpölyög, futni is lehet, mindezt együtt barátokkal, családdal. És nem csak sok gyakorlást igénylő fél-maratoni távot, hanem rövidebbeket is, a kezdőknek például 700 métert. Harminc esztendő leforgása alatt több mint 200 ezer futóbarát állt rajthoz, azaz az ország minden ötvenedik lakosa indult már a tavasz legnagyobb futóeseményén. Az idén már kétnapos volt a megméretés, és a budapesti helyszínen kívül Nyíregyházán és Pécsett is megrendezésre került, mi pedig immáron tizennyolcadik alkalommal álltunk az esemény mellé, ami a Telekom történetének leghosszabb múltra visszatekintő támogatása.

Több ez ma már, mint egyszerű futás.

A Telekom Vivicittá Városvédő futás nem csak a pályát tölti meg amatőr és profi futók ezreivel, hanem az útvonalat övező terekre, járdákra és még a házak ablakaiba is érdeklődők és szurkolók tömegeit vonzza. Egyre több olyan klubszerű csoportosulás szerveződik, amelynek tagjai együtt készülnek fel a nagy megmérettetésre, és aztán egymást segítve teszik meg a kiválasztott távot. Számukra elkészítettük az első magyar nyelvű és ingyenes futóalkalmazást, a Futótársat. Az Android és IOS platformon egyaránt elérhető, folyamatosan bővülő applikáció segítségével nyomon lehet követni a futóútvonalat, összegezhetjük a megtett kilométereink számát, és saját edzéstervet is összeállíthatunk az őszi és téli szezonra.

Milyen programokat talál magának az, aki nem áll rajthoz a Telekom Vivicittán?

A kísérők, köztük a családtagok, barátok, vagy éppen a munkatársak ezt az alkalmat megragadva egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt az esemény ideje alatt, meghallgathatják az edzéssel és a versenyzéssel, a helyes táplálkozással, valamint a megfelelő sportöltözet megválasztásával kapcsolatos tanácsokat, de a házigazdák a kisgyermekek szórakoztatásáról sem feledkeznek meg. Ebben is partnerek szoktunk lenni. Míg a szülők futnak, a kicsik óriáscsúszdázhatnak, vagy egy különleges „napköziben”, az Okosdigitális játszóházban tölthetik idejüket. S persze minden helyszínre látogató számára ingyenes wifi-elérhetőséget biztosítunk, amelynek segítségével azonnal megoszthatják a futófesztivál legérdekesebb pillanatait, vagy akár a Futótársat is letölthetik telefonjaikra.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top