Keresés
Close this search box.
a turakabat sportkabat megfelelo anyagu es strapabiro kell legyen a turazashoz

Kezdődik a túraszezon

A természet megújulásával és a tartósabb napos, szép idő beköszöntével az emberek megindulnak az erdőkbe, tópartokra, vagy éppen csak egy-egy nagyobb parkba kellemesen eltölteni a szabadidejüket. Eggyé válni a természettel, ha csak néhány óra erejéig is, de olyan jótékony hatással bírhat a szervezetünkre és a kedély állapotunkra, amit nagyon nehéz szavakkal kifejezni. Egy rövidebb séta, egy kirándulás, vagy akár egy hosszabb túra mind-mind olyan élményekben dús tevékenység,ek amelyek az öröm hormonjaink termelődését beindítják. Ezt a remek érzést azonban gyakran megelőzi a szekrény előtti álldogálás a kétellyel: „Vajon mit vegyünk magunkra?” A megfelelő túracipő és a hátizsák kiválasztása általában az otthoni kínálat viszonylag szűkebb mivoltából fakadóan egyszerűbb feladat. A ruházattal viszont egészen más a helyzet. Az alábbiakban megkíséreljük a lehetetlent, tanácsot szeretnénk adni a túrázást tervezőknek ahhoz, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor egy kirándulást megelőzően a gardrób előtt állnak.

Túraruházat: csak rétegesen!

A „rétegesen öltözz fel” szülői jótanács a túrafelszerelésekre fokozottan igaz. Nyílt titok, amit a profi túrázók is vallanak, hogy a megfelelő túraruházat a legtöbbször három rétegből kell, hogy álljon. Természetesen ez nem a kánikulai, hanem inkább egy tavaszi, „bármi megeshet”, szeszélyes időjárásra igaz. A közvetlen testünket borító, legalsó réteg a lehetőségek szerint puha, kényelmes viseletet biztosító anyagból legyen, amely nem árt, ha megfelelő nedvszívó képességgel is rendelkezik. A második rétegnek egyértelműen hőszigetelő hatása kell, hogy legyen. Fontos, hogy megtartsa a testünk hőjét. Ez a réteg, hidegebb helyeken, erdőkben, vagy csapadékos időben nagyon fontos szerepet tölt be. A felsőtestre a legoptimálisabb választás egy feltűrhető ujjú, gombolható ing, amelyet a különböző hőmérsékleti viszonyokhoz megfelelően tudunk igazítani. A harmadik, külső rétegnek kell a legspeciálisabb képességekkel rendelkeznie. Tartós, stabil anyagból kell, hogy készüljön, amely a természeti viszontagságoknak maximálisan ellenáll. Emellett fontos, hogy vízálló és szélálló is legyen. Ami a legnehezebb, hogy e tulajdonságok mellett megfelelő szellőzést is biztosítania kell, hiszen e nélkül alaposan befüllednénk, ami sem az egészségünknek, sem a túrázás jó érzésének nem tenne jót.

Milyen kritériumoknak feleljen meg a túrakabátunk?

A kabáttal szemben a megfelelő minőségű anyaga mellett a legfontosabb elvárás, hogy strapabíró legyen. Egy-egy kirándulás folyamán számtalanszor kerülhetünk olyan váratlan helyzetbe, például amikor egy tüskés bozóton kell átjutnunk, vagy éppen egy kidőlt fatörzsön szükséges átmásznunk, amikor óriási jelentősége van annak, hogy mennyire ellenálló a különböző természeti behatásokkal szemben a kabátunk. Ha ugyanis az első adandó alkalommal kiszakad, akkor ennek bizony akár a testi épségünk is kárát láthatja. Ha már a kicsit extrém helyzeteknél tartunk, amelyek akár egy erdei túra során is érhetnek bennünket, akkor nem árt megemlíteni a túrakabátok „lazaságát”, amely megfelelő mozgásszabadságot kell, hogy biztosítson nekünk. Egy patak, vagy például nagyobb kövek átugrása igényelheti nemcsak a lábunk és a nadrágunk, de a felső testünk, így a kabátunk rugalmasságát is. A mozgásszabadságot biztosító mozdulatoknak minden esetben teret kell, hogy engedjen az öltözékünk.

A „Vakond nadrágja” gyermekmese óta tudjuk, hogy a zsebeknek milyen nagy szerepük van. Ez az állítás a túrakabátok esetében is igaz, hiszen nem árt, ha könnyen hozzáférhetően vannak kéznél egy-egy kirándulás során oly nélkülözhetetlen eszközök, mint például egy bicska, egy térkép, vagy éppen egy GPS rendszert biztosító okos telefon. Ezek tárolásához megfelelő zsebekre van szükség, amelyek nem gátolnak a mozgásban, mégis mindig kéznél vannak a bennük elrejtett tárgyak.

A túrakabátoknál a színösszeállítás természetesen minden esetben egyéni ízlés kérdése. Amire viszont fontos külön odafigyelni, érdemes nem terepszínű, inkább valamilyen rikítóbb színt választunk, hiszen előfordulhat, hogy kisebb bekötőutakon vezet át a túra útvonalunk és olyankor különösen sötétedéskor nem árt, ha messziről is jól láthatóak vagyunk.

Praktikus, kényelmes viselet, megfelelő méret és tartósság. Talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni az alapvető elvárásainkat egy túrázáshoz is használható felsővel szemben. És ha beszereztük a túraruházatunkat, akkor nincs más hátra, irány a természet!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top