Keresés
Close this search box.
von06052

170-es kiszálló és egy kilencnyilas leg sem volt elég Luke Humphriesnak a győzelemhez a harmadik Hungarian Darts Trophy döntőjében

Egy véglegetekig kiélezett és roppant színvonalas esti programnak lehetett szemtanúja vasárnap az az ötezer néző, aki kilátogatott az MVM Dome-ba; az immáron harmadszor a PDC naptárjában szereplő budapesti European Tour fordulóra. Egy szuperlatívuszokban sem kifejezhető hétvége volt ez a hazai darts fanatikusoknak, ugyanis egy sporttörténelmi magyar siker, valamint számos színvonalas küzdelmet követően először láthatott kilencnyilast, azaz tökéletes játékot a magyar publikum.

A háromnapos versenyen áttörésnek számított az, hogy Major Nándor személyében volt magyar részvevő a szombati turnusban. Nándit végül az egyik közönség-kedvenccé vált ausztrál Damon Heta választotta el a további sikerektől. A kiemelt játékosok ezúttal is szép számmal fogyatkoztak a hétvége előrehaladtával. Már szombaton kiesett például Rob Cross és Nathan Aspinall, míg vasárnap a legjobb 16 között szenvedett vereséget a regnáló világbajnok és világelső: Michael Smith, valamint a kétszeres vb-győztes Peter Wright. A negyeddöntőben kisebb meglepetésre Dave Chisnall 6-4 arányban legyőzte a tornagyőzelemre talán legnagyobb esélyesként tekintett Michael van Gerwent.

Az elődöntőben Chisnallra az élete legjobb eredményét elérő skót Scott Williams várt. Az angol erősen kezdett, pár leges előnyre tett szert, sőt kis híján egy kilencnyilas leget is összerakott. A dupla 12-nél egy millimétert tévesztett csupán… Williams a végén szorossá tudta tenni a találkozót, egyenlíteni viszont már nem maradt ereje. A másik ágon egy felettébb parázs összecsapás bontakozott ki Luke Humphries és Gerwyn Price között. Luke egyből egy 170-es kiszállóval tette le a névjegyét, Price viszont az első adandó alkalommal elvette ellenfele kezdését. Oda-vissza brékelték egymást a felek, míg nem az angol rákapcsolt és elhúzott. Végül Humphries 103-as átlaggal és hét maximummal jutott a fináléba.

Angol házidöntő alakult ki tehát, ahol Luke Humpries ugyanúgy indított, mint Price ellen, a legmagasabb kiszállóval. 3-2-es állásig Humphries irányított, majd Chizzy vette át a kezdeményezést. 5-5-nél viszont előbbi brékelt, majd olyat tett, amire Magyarországon még nem volt példa: kilencnyilast dobott! A D12-nél szó szerint felrobbant az Aréna, extázisban éltette Hunphriest a közönség, de Chisnallt ez sem törte meg! 7-5-nél pedig szinte biztosnak tűnt „Cool Hand Luke” győzelme, mégis döntő legre került sor. A kapaszkodásból Chizzy tudott profitálni, s végül kicsavarta ellenfele kezéből a trófeát.

„Szívesen játszanék Luke ellen minden döntőben, hiszen nagyszerű játékos! Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem a tornát, szinte mindent dobtam, amit csak lehetett, ő azonban mindig tudott válaszolni valamivel. Egyszerűen nem tudtam megszabadulni tőle. Zseniális döntő volt.” – nyilatkozta Chisnall, aki idén már három European Tour győzelemnél tart.

„Ha valaki azt mondta volna nekem ma reggel, hogy a döntőig jutok, biztosan nem hittem volna el neki. Nagyon keményen küzdöttem a mai napon (hátfájások gyötörték – a szerk.). Megvolt a 170-es kiszálló, sőt a kilencnyilas is összejött. Mindent beleadtam, s bár a fáradtság egyre jobban úrrá lett rajtam, mégis remekül harcoltam, ráadásul minden mérkőzésemet 100 pont feletti átlaggal zártam. Egész egyszerűen ma nem tudtam mit kezdeni Chizzy-vel.” – mondta a vesztes.

Budapest ismét bizonyított: a három versenynapot tekintve összesen 19 ezer néző szurkolt élőben a helyszínen, ami azt jelenti, hogy a harmadik Hungarian Darts Trophy minden idők leglátogatottabb European Tour eseményévé nőtte ki magát, amiért óriási gratuláció illeti a szervező csapatot is. Vitathatatlan, hogy a magyarok szeretik és értik is a dartsot, aminek gyümölcse, hogy mára az is biztos, hogy 2024 szeptemberében is hazánkban tudhatjuk a darts krémjét.

Szerző: Landek Norbert, nyitókép: Vörös Nándor

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top