jÁszapÁti petra; sziliczei nÉmet rebeka; bÁcskai sára luca; kÓnya zsófia

Bánhidi Ákos: “A lányok fantasztikus melót végeztek”

Sikeresnek értékelte a vasárnap zárult gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot Bánhidi Ákos, a magyar válogatott szakmai vezetője.

A lányok fantasztikus melót végeztek, majdnem elkapták a toronymagas esélyes hollandokat is, Bácskainak még előzési kísérlete is volt. Elszántak, rendezettek, magabiztosak voltak. Pazar teljesítményt nyújtottak” – értékelte az MTI-nek a második helyével négy év után ismét Eb-dobogós női váltó teljesítményét a szakember, aki szerint a vegyes váltó elődöntős búcsúja azért bosszantó, mert a franciánál jobb a magyar négyes. “A vegyes váltónál a lányok adtak 15 métert a franciáknak, azt tovább kellett volna vinni. Utána pedig öt kérdéses szituációban mindannyiszor rossz lapot húztunk. Persze a fináléban a legjobb három olyan teljesítményt nyújtott, amire még nem biztos, hogy érettek vagyunk, de a döntőre igen“.

Bánhidi szerint 1000 méteren a reményfutamokból egészen a kisdöntőig menetelt Tiborcz Dániel betegsége után “megtalálta a góllövő cipőjét”, míg Nógrádi Bence a tapasztalatlansága miatt búcsúzott már a negyeddöntőben. Úgy vélte, utóbbi hibázott, amikor futama favoritjainak bukását követően azonnal az élre állt, mert így a végére elkészült az erejével, míg fordított esetben éppen Nógrádi előzhette volna meg a lengyel riválisát.

Jászapáti Petrában 500 és 1000 méteren mindig benne van a jó eredmény. Ez a bronzérem különösen szépen csillog annak a fényében, hogy az ötfős döntőben tényleg a táv öt legjobbja szerepelt. Bokasérülése ellenére harcosan és keményen állt bele ebbe az 1000-be, nagyon megérdemelte. Régóta tarsolyában volt az egyéni érem, ami most lendületet adhat neki” – mondta a magyar csapat legjobb egyéni szerepléséről Bánhidi.

A szakember külön megemlítette Somodi Maját is, aki a szombati nyaksérülését követően – némi szerencsével – B döntőben szerepelt.

A short trackben a szerencse egy faktor. Amikor felrúgták, szerencsétlen volt. Abból a stresszből, CT-ről így visszajönni, ilyen bátran versenyezni, az nem szerencse. Főleg a B döntős futásnál villant meg, ahol bátran tört előre. Lesz egy momentum, amikor meg fogja szagolni, hogy mire is képes, és onnantól egy ragadozóval több lesz” – mondta a 18 éves tehetségről, aki végül nyolcadik lett.

Jászapáti Petra arról beszélt a nap végén, hogy bár tudott versenyezni, de még egyszer már nem tudná a lábára húzni a korcsolyát.

A szombati nap után nem gondoltam volna, hogy összejön végre az egyéni érem is. Ez a siker motivációt ad nekem a folytatásra. Az volt a terv, hogy hátul helyezkedek, és lecsapok a kínálkozó lehetőségre. Végül ha nem zárják ki a hollandot, akkor is harmadik lettem volna, csak akkor együtt álltunk volna a dobogó alsó fokán, mert ezredre azonos időt értünk el” – mondta az 1000 méteres fináléról a 24 éves szegedi versenyző, aki úgy vélte, nemcsak neki, hanem a női váltó többi tagjának is erőt ad a folytatásra a mostani ezüstérem.

Jászapáti szerint kicsi hiányzik neki ahhoz, hogy utolérje a női mezőny legjobbjait, mint mondta, állóképességben szeretne javulni, és az edzőivel dolgoznak azon, hogy eltüntessék a különbséget.

A magyar csapat egy-egy ezüst- és bronzéremmel a negyedik helyen végzett a kontinensviadal éremtáblázatán. A világkupa-sorozat februárban két európai versennyel fejeződik be, míg a szezont márciusban a szöuli világbajnokság zárja.

(Forrás: MTI, Nyitókép: MTI/Illyés Tibor)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top