Keresés
Close this search box.
pÓnya sára

Drámai csatában Johaug megszerezte második aranyát, Pónya 97. lett

Drámai küzdelemben Therese Johaug megszerezte második aranyérmét a pekingi téli olimpián: a norvég sífutó csütörtökön minimális különbséggel diadalmaskodott a klasszikus stílusú 10 kilométeren. Pónya Sára, a mezőny magyar indulója a 97. helyen végzett.

A legnagyobb esélyesek közül a 7,5+7,5 kilométeren nagy fölénnyel első Johaug vágott neki először a távnak, melynek felénél mindössze hat tizeddel volt gyorsabb a finn Kerttu Niskanennél. Csakhogy utóbbi beleerősített, így három kilométerrel a cél előtt már tíz másodperccel ő vezetett, innentől viszont minden ellenőrzőpontnál csökkent az előnye. Amikor Niskanen a célegyenesbe fordult, látszott, hogy tizedek dönthetnek kettejük között, és végül négy tizeddel Johaug bizonyult gyorsabbnak.

A bronzérem sorsa hasonlóan izgalmas körülmények között dőlt el, a harmadik helyért a szintén finn Krista Pärmäkoski izgulhatott a célban, amikor a táv elején legerősebben kezdő orosz Natalija Nyeprjajeva érkezett a stadionba. Esetükben még kisebb különbség, csupán egy tized döntött az északi sífutó javára.

A 14-szeres világbajnok Johaug pályafutása harmadik ötkarikás aranyát nyerte, míg Niskanen harmadszor gyűjtött ezüstöt, de először egyéniben. Pärmäkoski szintén harmadik bronzát szerezte meg, de neki van két ezüstje is.

Pónya Sára utolsó előttiként, 97-es rajtszámmal vágott neki a távnak és egy ellenfelét megelőzve a 97. helyen végzett. A magyar sífutónak korántsem volt ideális a felkészülése, szeptember közepén térdműtéten esett át, majd felépülve kiharcolta a kvótát, de az elutazás előtt koronavírusos lett, tíz napot nem tudott havon edzeni, végül pedig csak szombat este érkezett meg Pekingbe. Emiatt előzetesen nem tűzött ki maga elé eredményre vonatkozó célt, abban bízott, hogy állapotához képest a maximumot tudja nyújtani.

Ahhoz képest, amin keresztülmentem az elmúlt pár hónapban, elégedett vagyok. Nagyon kemény verseny volt, de élveztem minden pillanatát. Többször elértem a határaimat. Sajnálom, hogy vége az olimpiámnak, gyorsan elszaladt ez a kevesebb mint egy hét. Remélem, a következő szezonomban nem lesz se betegség, se sérülés” – nyilatkozta Pónya.

Minden eddiginél több női induló

A pekingi téli olimpián szereplő sportolók 45 százaléka nő, és ilyen magas arány még egyetlen egyszer sem fordult elő a téli játékok történetében.

A múlt pénteken kezdődött és jövő vasárnapig tartó pekingi olimpiára 2902 versenyzőt akkreditáltak, közülük 1325 a nő.

Négy évvel ezelőtt Phjongcshangban ez az arány 41 százalék volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja, hogy fokozatosan javuljon a női résztvevők aránya, a nemek közti teljes egyenlőség pedig akár már a 2026-os, milánói-cortinai olimpián elérhető.

(Forrás: MTI, nyitókép: MTI/Kovács Tamás)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top