Keresés
Close this search box.
dsc 1655

MATASZ Honvédelmi és Sportnap: nem bemutató, hanem tematikusan felépített oktató és fejlesztő program!

Sikeres programsorozatot tudhat maga mögött a MATASZ és annak Budapest II. illetve III. kerületi szervezetei! A „MATASZ Honvédelmi és Sportnapot” júliustól novemberig minden hónapban megtartották, amely kiemelt céljai között szerepelt az egészséges életmódra való nevelés, a küzdősportok szerepének bemutatása a katonai és rendészeti közelharcban, a sérülések megelőzésének tanítása valamint az elsősegélynyújtás és életmentés tanítása.

A szervezők elmondása szerint a MATASZ erősíti a hidat a társadalom és a honvédség között. Az események indíttatást adtak a civil lakosságnak, hogy rálépjenek a „hídra”, a már rajta lévő kadétoknak pedig, hogy folytassák az „útjukat” azon. A programok fővédnöke Széles Ernő nyá. dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetsége elnöke, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke volt. A rendezvénysorozat kiemelt támogatója a Honvédelmi Sportszövetség volt.

Július és augusztus hónapban a civil lakosság állt az események középpontjában. Mindkét alkalmat megelőzött egy sportrendezvény, amiknek sikeres záróeseményei lettek a Honvédelmi és Sportnapok. Júliusban kétnapos komplex program keretében a Goju-ryu Karate-do harcművészet technikáinak a katonai közelharcban való alkalmazhatósága volt a téma. Augusztusban 5 napos erőnléti alapozó tábor előzte meg az eseményt. Minden alkalommal gyermek, kadét és felnőtt lakosokkal teli termekben tartották a foglalkozásokat.

A koncepció alkalmasnak bizonyult a Than Károly Ökoiskola és Technikum Rendészeti és Honvéd Kadét hallgatóinak fejlesztésére is. Szeptember és november között az iskola tanulói töltötték ki a rendezvény helyszínének termeit, amely az Óbudai Judo Club volt. Ozsvár András, olimpiai érmes sportoló, az OJC elnöke fogadta a résztvevőket, akiket körbevezetett az épületben levő, hazai és európai szinten is egyedülálló Judo Múzeumban. Az Óbudai Judo Club instruktort is biztosított az eseményekhez.

A szakmai program megtervezésében és annak lebonyolításában a szintén óbudai székhelyű Gankaku Sportegyesület segédkezett. Az egyesület tagja a Honvédelmi Sportszövetségkadét és tartalékos szakmai tagozatának”, a lebonyolításban résztvevő edzők és szervezők pedig a MATASZ-nak. A Gankaku SE karate szakedzőt is biztosított az eseményhez.

Az oktatás sikerét a jól képzett és jól együttműködő humánerőforrás biztosította: civilek, aktív és nyugállományú katonák, rendőrök, különböző stílusú harcművészetek valamint küzdősportok mestereinek nem mindennapos összetartásának lehettek tanúi a résztvevők.

Oktatók témakörök szerint:

Küzdősport – Judo: Stéhl Gábor judo- és testnevelés oktató, okleveles személyi edző, 1. dan fokozatú mester, az Óbudai Judo Club judo alapú testnevelő tanára, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola óraadó testnevelő tanára. Az egyesület utánpótlás és versenyeztető edzője.

Küzdősport – Karate: Szabó János, karate szakedző, funkcionális edző, 6. dan fokozatú Goju-kai Karate-do mester. A Than Károly Ökoiskola és Technikum önvédelem és testnevelés oktatója, a HKP1 program gyakorlati oktatója. A Gankaku Sportegyesület vezetőedzője, a Magyar Goju-kai Karate Szövetség alelnöke.

Rendőri közelharc: Kocsis István, nyugállományú Rendőr őrnagy, Rendőrségi közelharc instruktor, a „Rendőri önvédelem-közelharc” (ORFK Oktatási és Kiképző Központ) című tankönyv társszerzője, a Magyar Tai Jitsu Szövetség elnöke és 5. dan fokozatú oktatója.

Katonai közelharc: Dr. Zöllei Zoltán, nyugállományú Honvéd alezredes, közelharc-kézitusa szakértő. A Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség alapítója, elnöke és vezető instruktora. A Than Károly Ökoiskola és Technikum oktatója.

Egészséges sportolás (prevenció, rehabilitáció): Bársony Zsuzsanna gyógytornász. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember, aki több egészségügyi intézményekben, köztük a Sportkórházban is szerzett tapasztalatokat. A Gankaku SE gyógytornásza.

Elsősegélynyújtás, életmentés, teendők vészhelyzetben: Szántó Mihály főtörzsőrmester, MH.6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 1.,29. Területvédelmi Zászlóalj egészségügyi altisztje, Afganisztáni tapasztalatokkal is rendelkező katonai szakápoló, aki több mint 20 éve lát el egészségügyi szolgálatot országos és nemzetközi karate versenyeken.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top