Keresés
Close this search box.
theaegeanbreakfast

Ezért bolondul a világ a török reggeliért – ízek, sztorik és élmények egy asztal körül

Ha egyszer kipróbálod, többé nem felejted el: a török reggeli – vagyis „kahvaltı” – egy igazi gasztroélmény, ami sokkal többről szól, mint csupán enni valamit reggel. Törökországban a reggeli közösségi program: hosszúra nyúlt beszélgetések, nevetések, közös falatozások, ahol senki nem siet sehová.

Az egész mögött egy nagyon aranyos sztori áll: a török „kahvaltı” szó ugyanis azt jelenti, hogy „kávé előtt”. Régen a törökök először reggeliztek valami tartalmasat, hogy a későbbi erős fekete kávét (török kávét!) jobban bírják a gyomruk. Ma viszont a török reggeli annyira bőséges, hogy sokan már kávéig sem jutnak el…

Egy asztal, ami roskadozik a finomságoktól

Nincs két egyforma török reggeli, de van pár dolog, ami szinte mindig ott van:

  • Sajtok minden mennyiségben. A törökök iszonyú büszkék a sajtkészítésre. Van, aki az Ezine sajtra esküszik, más a Van-i fűszeres sajtot tartja a legjobbnak. Egyik finomabb, mint a másik.
  • Olajbogyók – nem csak úgy natúran, hanem fűszerekkel, olajjal, esetleg csilivel megbolondítva. Sok török szerint „olajbogyó nélkül nincs reggeli.”
  • Friss zöldségek: uborka, paradicsom, zöldfűszerek. Nyáron a dinnye is gyakori vendég az asztalon.
  • Tojásvariációk – a menemen (tojás paradicsommal, paprikával) óriási kedvenc. És van a çılbır, ami mostanában hódít Instagramon: posírozott tojás, fokhagymás joghurt, paprikás vajjal nyakon öntve. Istenien hangzik? Az is!
  • Péksütemények: simit (szezámmagos karika), poğaça (sós batyu), gözleme (töltött lepény). Állítólag a törökök szerint a reggeli annál jobb, minél többféle péksütemény van.
  • Édes zárás: méz, selymes kaymak (tejszín), házi lekvárok.

És persze a legfontosabb: a végtelen teafogyasztás. A törökök képesek akár egy órán át csak teázni, beszélgetni és csipegetni, miközben újra és újra töltik a tulipán alakú poharakat. Egy kis extra infó: sok helyen van külön „çaycı” (teafőző ember), aki csak azért van ott, hogy a teát folyamatosan frissen főzze és hordja az asztalhoz.

Nem csak étel – élmény!

A török reggeli szociális esemény is: születésnap, baráti találka, vagy csak egy hétvégi „lassú reggel.” Sok család és baráti társaság eljár úgynevezett „kahvaltı salonu”-kba, ahol reggelit szolgálnak fel szállodai büféket megszégyenítő gazdagsággal. Ráadásul egy csomó helyen a kilátás sem utolsó: Isztambulban például gyakran a Boszporuszra néző teraszokon reggeliznek, miközben a sirályok köröznek az asztal körül.

És ami nagyon fontos: nem ciki sokáig ücsörögni. Sőt, elvárás! A törökök szerint a gyors reggeli egyenlő a szomorú reggellel.

A világ legjobb reggelije?

Nem véletlen, hogy a török reggelit a világ legjobb reggelijei közé választották, és esélyes az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára is. Ez nemcsak finom, hanem életérzés – egyszerre lassú, élvezetes és elképesztően gazdag.

Ha Törökországban jársz, ne hagyd ki: egy ilyen reggeli után garantáltan úgy érzed majd, hogy a napod bármire képes!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top