Keresés
Close this search box.
pexels pixabay 266755

Kávécsemege: A fekete arany hatásai a szervezetre

Egy tanulmányban egy instant kávé mérsékelt fogyasztásának az emberi bélbaktérium populáció általános összetételére gyakorolt ​​hatását mutatták be. Tizenhat egészséges felnőtt önkéntes napi 3 csésze kávét fogyasztott 3 héten keresztül. 

A kávéfogyasztás előtt és után székletmintákat gyűjtöttek, és nukleinsav alapú módszerekkel értékelték a termék elfogyasztásának a bélbaktériumokra gyakorolt ​​hatását, valamint az egyes baktériumcsoportok számszerűsítését. Bár a domináns mikrobióta székletprofilja nem változott szignifikánsan a kávé elfogyasztása után, a Bifidobacterium populációja (ami az egészséges emésztőcsatorna baktériumközösségének tagja) nőtt a 3 hetes tesztidőszak után. Ezen túlmenően néhány alanynál specifikusan megnőtt a Bifidobacterium metabolikus aktivitása. Eredményeink azt mutatják, hogy a zöld és pörkölt kávébab vizes együttes extrakciójából (más néven kioldás, megfelelő oldószerrel) származó kávékészítmény fogyasztása a Bifidobacterium metabolikus aktivitásának és/vagy számának növekedését idézi elő.

Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak és nők, akik napi 2-3 csésze kávét ittak, alacsonyabb vérnyomással rendelkeznek, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét.

Csaknem 3000 szív- és érrendszeri betegségektől mentes résztvevő vett részt eredetileg a Brisighella Heart Study (BHS) tanulmányban 1972-ben. Ebben a vizsgálatban több mint 1500 résztvevő volt jelen. Egy évvel az 1972-es tanulmány előtt a résztvevők válaszoltak a napi rendszerességgel elfogyasztott kávékkal kapcsolatos kérdőívekre. A jelenlévők klinikai értékelését négyévente végezték el, mely magába foglalta a perifériás vérnyomás, a központi aorta vérnyomás és egyebek mérését.

A központi aorta szisztolés vérnyomás (cSBP) a szív, az agy és a vesék által észlelt nyomás. Megfelelő mérés esetén a cSBP közelebb áll a magas vérnyomás által közvetített szervkárosodáshoz.

A tanulmány vezető szerzője, Arrigo Cicero, M.D., Ph.D. kijelentette: „Az eredmények nagyon egyértelműek: a perifériás vérnyomás lényegesen alacsonyabb volt a napi egy-három csésze kávét fogyasztó egyéneknél, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kávét. És most először sikerült megerősítenünk ezeket a hatásokat a szívhez közeli centrális aortanyomás tekintetében is, ahol szinte azonos jelenséget figyeltünk meg, teljesen hasonló értékekkel a rendszeresen kávézók és a kávét nem fogyasztók esetében.”

Szóval mi a helyzet a koffeinnel? Dr. Cicero így válaszol:

„A koffein gyakorlatilag csak egy a kávéban található számos bioaktív vegyület közül, amely fenolos vegyületeket (például klorogénsavakat, kafestolt, kahweolt), alkaloidokat (trigonelint és természetesen koffeint), diterpéneket (pl. cafestol, kahweol) tartalmaz és más másodlagos metabolitokat, amelyek potenciálisan részt vesznek az emberek nagyszámú anyagcsereútjában. Bár a koffein növelheti a vérnyomást (különösen azoknál az egyéneknél, akik általában nem isznak kávét), úgy tűnik, hogy a kávé bioaktív vegyületeinek mennyisége ellensúlyozza ezt a hatást.”

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top