Keresés
Close this search box.
world diabetes day medical equipment wooden floor

Prediabétesz – Diéta és tápanyagkiegészítő javaslatok

Az Országos Krónikus Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési Központ megállapítása szerint hozzávetőleg 96 millió 18 éves és idősebb amerikai felnőtt (vagyis az amerikai a felnőtt lakosság 38%-a) szenved prediabéteszben, és közel 80%-uk nem is tud róla. Az Országos Diabétesz Statisztikai Jelentés, az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés és a CDC legfrissebb adatai rávilágítanak a prediabétesz prevalencia és tudatosság tendenciáira. 2013 és 2020 között a prediabétesz prevalenciája összességében 3,5%-kal nőtt a 18 éves és annál idősebb felnőttek körében. A prediabétesz aránya 38%-ról 41%-ra nőtt a férfiaknál és 31%-ról 32%-ra a nőknél. A prediabétesz tudatosság a férfiak körében 11,4%-ról 15,9%-ra nőtt, a nők körében azonban enyhén csökkent – 19,8%-ról 19,4%-ra.

Kérdés: Prediabéteszt diagnosztizáltak nálam. Milyen étrendet kövessek, és milyen étrend-kiegészítők segíthetnek?

Válasz: Ami az étrendet illeti, van egy kiváló cikk a Johns Hopkins Medicine-től a hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/prediabetes-diet oldalon. 

Ami a kiegészítőket illeti, az Essential Mg-ban található magnézium számos okból kiváló: sok előnnyel jár, többek között a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszik. Kutatások kimutatták, hogy a magnézium részt vesz az inzulin kiválasztásában és működésében, és az alacsony magnéziumszint összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával. Más kutatások azt mutatják, hogy a magnéziumszint szignifikánsan gyakoribb a cukorbetegeknél és a csökkent glükóztoleranciában szenvedőknél, mint az átlagpopulációban, a magasabb magnéziumszint pedig az alacsonyabb HbA1C-értékkel korrelál. 

Más kutatások azt sugallják, hogy a magasabb magnéziumbevitel csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A cukorbetegség elleni védelem másik kulcstápanyaga a króm (Chromemate) nevezetű nyomelem, amely az Essential Mg-ban található magnéziummal együtt jól működik.

A C-vitamin kiválóan alkalmas az étkezés utáni vércukorszint csökkentésére, az étkezés utáni megemelkedett vércukorszint-emelkedés különösen a prediabetikus és cukorbetegek számára jelent problémát. A citrusfélékben található, valamint a tucatnyi természetben előforduló vegyület (más néven bioflavonoid) közül van egy bioflavonoid, a heszperidin, amely különösen jótékony hatású, és egy kutatási tanulmány szerint a heszperidin emésztése egy hesperetin nevű vegyületet termel más metabolitokkal együtt. Ezek a vegyületek erős szabad gyökfogók, és gyulladáscsökkentő, inzulinszenzitizáló és lipidszint-csökkentő hatást mutattak. Az Endurance C a legjobb, legteljesebb C-vitamin a piacon, és kiemelkedő mennyiségű heszperidint tartalmaz.

Az EndurOmega omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezek az egészséges zsírok a halakban és néhány diófélékben és magvakban is megtalálhatóak. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy „az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendről kimutatták, hogy elősegíti a fogyást, fokozza az inzulinérzékenységet, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást a gyulladás csökkentésével, javítja a lipidprofilokat és csökkenti a véralvadást. Amikor az omega-3 zsírok beépülnek a sejtmembránokba, folyékonyabbá és rugalmasabbá teszik a sejtfelszínt, és úgy tűnik, hogy fokozzák a sejtek azon képességét, hogy eltávolítsák a glükózt a véráramból.”

A Mito Capsban található r-alfa liponsav számos fontos szerepet játszik az emberi egészségben. A kutatások azt mutatják, hogy ez az erős antioxidáns csökkenti az oxigén szabad gyököket, amelyek túlzott mértékben elősegítik az endothel diszfunkcióját, és hozzájárulnak a cukorbetegséghez, a magas vérnyomáshoz, valamint a szív- és érrendszeri betegségekhez.

Szerző: Steve Born
Nyitókép: Freepik

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top