pexels yan krukov 9072394

Éremért mennek a világbajnokságra a magyar e-sport versenyzők

Az éremszerzés a célja a magyar versenyzőknek a Nemzetközi E-sport Szövetség (IESF) november 30. és december 12. között Balin megrendezendő 14. világbajnokságán.

Biró Balázs, a magyar szövetség (HUNESZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a világon mintegy 260 millióan játsszák az e-sportot, a szektor árbevétele idén eléri az 1,3 milliárd dollárt. Magyarországon 730 ezresre tehető az e-sport közösség, a legtöbbet játszott játékok listáját a League of Legends és a Counter Strike vezeti.

Folyamatosan és dinamikusan emelkedik az e-sportágakat versenyszerűen űzők száma is, és a magyar e-sportolóink egyre kiemelkedőbb eredményeket érnek el a nemzetközi versenyeken” – fogalmazott.

Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója közölte: az e-sportfogadás rendkívül népszerű a magyar fogadók körében is, akik a nemzetközi trendekkel ellentétben elsősorban a szimulációs sportokat, a FIFA és NBA2K bajnokságokat, mérkőzéseket részesítik előnyben a stratégiai, akciójátékokkal szemben.  

Kifejtette: az e-sport dinamikus fejlődését a Szerencsejáték Zrt. számai is alátámasztják: az 57 sportág fogadási játékai közül a labdarúgás, a tenisz és a kosárlabda után a negyedik helyen áll az e-sport, a bevezetés óta eltelt két évben a heti bruttó árbevétel csaknem megháromszorozódott és éves szintén idén elérhető a 20 milliárd forintot. Az igazgató hangsúlyozta: büszkék arra, hogy részesei lehetnek a fiatal e-sport szektor fejlődésének is Magyarországon.

Bánhegyi Zsófia emlékeztetett rá, hogy a HUNESZ-szel 2021-ben megkötött stratégiai megállapodásukkal nem csupán az e-sport hazai népszerűsítését vállalták, hanem a felelős és tudatos játék érdekében fontos célnak tekintik a széleskörű edukációt is. Ezt követően bejelentette, hogy megállapodást kötöttek a HUNESZ-szel, amelynek értelmében főszponzorzorként segítik a 21 fős magyar e-sport válogatottat.

A magyar válogatott másodszor vehet részt az IESF vb-jén, tavaly Izraelben a DOTA 2 csapat az 5-6. helyen végzett. Az idei Európa-bajnokság bronzérmet nyert, akárcsak Kokics „Flow” Imre a Tekken  7 játékban. Biró Balázs bízik benne, hogy a magyar versenyzők idén már éremmel térnek haza a vb-ről. Erre még Tóth Dávidnak is esélye lehet, aki a szimulációs Assetto Corsa játékban a legjobb idővel kvalifikálta magát az október 23-i Monaco RacingWorld Cupra.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top