Keresés
Close this search box.
vojvoda dávid; dubljevic, bojan

Férfi kosárlabda vb-selejtező: Vereség Montenegrótól Debrecenben

A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtökön 16 ponttal, 67-83-ra kikapott Montenegrótól Debrecenben a világbajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

A magyar csapat a vb-selejtező első fordulójában 81-75-re nyert novemberben Portugáliában, majd Kaposváron 78-54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciáktól. A montenegróiak vereséget szenvedtek Pauban a franciáktól, majd magabiztosan verték odahaza a portugálokat.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány dolgát nehezítette a Főnix Csarnokban, hogy sérülés miatt nem számíthatott az alapembernek számító Benke Szilárdra és Eilingsfeld Jánosra. Bemutatkozott ugyanakkor a hazai csapatban a nemrég honosított, amerikai születésű Mikael Hopkins, aki az olasz Reggio Emiliában játszik. A közönségen egyáltalán nem múlott a magyar szereplés, mivel több mint ötezren buzdították Vojvoda Dávidékat a debreceni arénában.

A válogatott csak 2-0-ig vezetett, onnantól az öt spanyolországi légióssal felálló ellenfél átvette a kezdeményezést, és a második negyed közepén már tíz ponttal elhúzott (15-25). A házigazdáktól főként Vojvoda és a 36 éves Ferencz Csaba szállította a pontokat, ám utóbbi a félidő hajrájára négy személyi hibával a kispadra kényszerült. Közben a túloldalon a Valenciát erősítő Bojan Dubljevic a mezőny legjobbjaként már 12 pontnál tartott. Néhány megkérdőjelezhető bírói ítéletet követően Ivkovics kapitány reklamálásért két technikai hibát kapott, a nagyszünetben 28-36 volt az állás.

Fordulás után a magyar kispad előtt már nem a kiállított Ivkovics, hanem a másodedző Pór Péter dirigálta a csapatot, amely három pontra felzárkózott. Hamarosan viszont 15 pont volt a különbség, Hopkins egy triplával megszerezte első kosarát magyarként, de ekkor már 44-60 állt a nagyórán. A montenegróiaknál Vladimir Mihailovic bedobta 21. pontját, ekkor elúszni látszott a meccs, és a hajrában nem is sikerült a felzárkózás.

Olyan csapattal játszottunk, amelyből kilencen is magasabb szinten kosárlabdáznak” – kezdte értékelését Ivkovics Sztojan.

Mi 25 percig bírtuk a nyomást, de az ellenfél 50 százalék felett dobta a triplákat, és ennek köszönhetően nyert. Bojan Dubljevic európai sztár, vele nem tudtunk mit kezdeni. Összezavarodtunk, rengeteg labdát eladtunk, és ez már nem fért bele” – jelentette ki a szakvezető, majd rátért kiállításának a körülményeire.

„Jogos volt a két technikai ellenem, de úgy érzem, a sérelmeim is jogosak voltak. Majd visszanézzük videón ezeket a vitás eseteket” – fűzte hozzá.

A két csapat vasárnap Podgoricában is összecsap egymással.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

(Forrás: MTI, nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top