ivkovics

Ivkovics: nehéz ellenfelek leszünk Kölnben

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint a magyarok mindenkinek nehéz ellenfelei lesznek Kölnben, ahol csütörtöktől öt csoportmérkőzést vívnak a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon.

A már a helyszínen tartózkodó nemzeti csapat szakvezetője a szövetség honlapján elégedetten beszélt az elmúlt napokban megvívott két világbajnoki selejtezőről, melyek során a gárda kikapott Szombathelyen a favorit litvánoktól, majd remek győzelmet aratott Csehországban.

A célunk az volt, hogy a következő négy világbajnoki selejtezőt úgy vívjuk meg novemberben és februárban, hogy ott legyünk Európa elitjében, és esélyünk legyen kijutni a vb-re. Elértük a célunkat, sőt, nem csupán elértük, hanem remek játékkal megmutattuk: ennek a csapatnak a játéka és a rendszere európai szinten is működőképes” – vélekedett Ivkovics Sztojan, majd rátért a küszöbön álló Eb-re. „Most az az időszak jön, amikor élvezhetjük az elmúlt évek munkájának a gyümölcsét. Nem azért, mert esélytelennek gondolnak minket, bár tegyük hozzá, papírforma szerint ez érthetőnek mondható. A srácok az elmúlt években kiérdemelték, hogy tulajdonképpen nyomás nélkül megmérethetik magukat a legjobbak ellen, világsztárokkal szemben. Annyi bizonyos, hogy ha az első Eb-meccsen a bosnyákok ellen is a vb-selejtezők szintjén fogunk játszani, akkor a negyedik mérkőzésen biztos, hogy pihenni fogunk.”

A kapitány úgy összegzett, a válogatott legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a magyar ember nagyon makacs.

Ha a magyarok összefognak és harcolnak a nemzetért és a címerért, akkor a nagyobbaknak is komoly fejfájást tudnak okozni, és képesek lesznek érvényesülni. Nem biztos, hogy nyerni fogunk a legjobbak ellen, de azt garantálhatom, érezni fogják, hogy velünk játszottak, mert nagyon nehéz ellenfelek leszünk” – tette hozzá.

A koronavírus-járvány miatt tavaly őszről elhalasztott 41. Eb négy házigazdája Németország, Csehország, Olaszország és Georgia lesz szeptember 1. és 18. között. A csoportmérkőzésekre Kölnben, Milánóban, Tbilisziben és Prágában kerül sor, a végjátéknak Berlin ad otthont. Az Ivkovicslegénység Kölnben csap majd össze sorrendben a bosnyákokkal, a szlovénokkal, a franciákkal, a litvánokkal és a házigazda németekkel.

A magyar csapat csütörtökön 14.30 órakor vívja első mérkőzését. Ezt követően szombaton 20.30-kor találkozik a címvédő szlovénokkal, másnap szintén 20.30-kor pedig a világbajnoki bronzérmes franciákkal. Jövő kedden 17.15-kor következik ismét csapat Litvánia, végül jövő szerdán 20.30-kor zárul a csoportkör a hazaiak ellen.

A B csoport küzdelmei során – a csoportokból az első négy jut tovább – a magyarok ismét szembeszállnak a szlovénokkal, akikkel a selejtezőben is találkoztak már. A többi ellenfél közül a franciák 2013-ban, a litvánok 1937-ben, 1939-ben és 2003-ban, a németek 1993-ban voltak Európa-bajnokok – a magyaroknak ez 1955-ben sikerült -, míg a bosnyákok eddigi legjobb Eb-helyezése az 1993-as nyolcadik hely volt.

A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n – 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 16. helyen zártak.

A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.

Az idei Eb trófeája Magyarországon is megfordult, áprilisban Debrecenben lehetett megtekinteni.

(Forrás: MTI, nyitókép: Bús Csaba/MTI)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top