Keresés
Close this search box.
szarazdenes

„A sport az életemben most leginkább a kiegyensúlyozottságot adja” – interjú Száraz Dénessel

Régóta ismerjük egymást, lassan 20 éve annak, hogy az első tereptriatlon versenyen „összefutottunk”. Azóta is követem munkásságát és gyakran találkozom vele a terepversenyeken vagy azok eredménylistájában. A Kultorna minirovat vendége Száraz Dénes volt. (Az interjú eredetileg a Sportime Magazin 2023/4. számában került publikálásra.)

-Színészként miért sportolsz ilyen lelkesen, kitartóan, ennyire „nem hétköznapi” módon?

-Nem azon van nálam a hangsúly, hogy színészként sportolok, hanem azon, hogy sportolok. Bármilyen szakmát is űznék, biztos, hogy sportolnék mellette.

-Igen, ez egyfajta elhivatottság. Hogyan és miért kezdtél el sportolni?

-Gyerekkorom óta sportolok valamit, az alap a bringa, országútiztam a gimiben. A multisportok világába 24 évesen vetettem bele magam.

-Akkoriban találkoztunk. Mit sportolsz szívesen most és miért pont azt választottad?

-A magashegyi túrázást, a terepfutást és a tereptriatlont űzöm. A közös ezekben a sportokban a természetközeliség, a hegyek, a tér, a kaland. Ezért szeretem.

-Sokféle szerepben láttunk már, több esetben látszott is a sportos háttér. Mivel foglalkozol jelenleg?

-Jelenleg nincs sok munkám, ezért nagyon meg tudom becsülni, ha jön valami kis lehetőség. Főleg kisebb filmes munkáim vannak. És egy-két színházi előadás. Bízom benne, hogy fordul a kocka. Márciustól a 6szín Teátrumban próbálok egy izgalmas darabot Turing brit matematikusról, aki a másodig világháborúban a német Enigma rejtjelek feltörője volt.

-Ráadásul Turing kiváló terepfutó volt! Pontosabban mezei futásban („cross country”) ért el egészen jó eredményeket! Számodra miért fontos a sport az életben, mi a célod vele?

-A sport az életemben most leginkább a kiegyensúlyozottságot adja. Erőt és bizalmat ad a hétköznapok nehézségeihez. Szóval nagyon jó, hogy van. Minden nap edzem, de igyekszem minőségi munkát végezni mennyiség helyett. Célom a korcsoportos tereptriatlon vb-re való kijutás.

-Gyakran vállalsz közéleti szereplést. Képviselsz-e bármit a sportolással is?

-Sportolással azt mutatom meg, azt képviselem, hogy a testünk milyen csodálatos dolgokra képes az elménk, a kitartásunk, az akaraterőnk által. És az egy hatalmas ajándék, hogy egy ilyen sokrétű és sokszínű testbe születtünk.

-Sokat és sokfélét sportolsz. Milyen hatással van a sport a hétköznapjaidra?

-A sport nagyon jó hatással van a körülöttem lévőkre, hiszen egy erdei futás után egy pozitív, energikus apa-férj, munkatárs tér vissza és ez egy jó ideig kitart.

-A sport hogyan segíti a munkádat?

-A sport ugyanúgy tudja segíteni a munkámat, ahogy pozitív hatással van a körülöttem lévő emberekre, hiszen amikor dolgozom emberekkel dolgozom.

-Hogyan fogadja el a szakma azt, hogy egy színész ilyen aktívan és „szokatlan” módon sportol? Terep, sár, hosszútáv… egyik sem „népszerű” a szó hétköznapi értelemben.

-A szakmámban, akik sosem sportoltak és nem is érdekli őket, azok nem igazán értik, hogy ezt miért csinálom. Akik pedig néha-néha futnak vagy legalább a tv-ben néznek sportot, azok csodálják az elhivatottságomat.

-Miben változtatta meg az életedet? Megváltoztatta-e az életfilozófiádat a sport, az eredmények, a sport miatti elismertség?

-A sport az életemet folyamatosan változtatja, segíti, vezeti, célt és örömet ad. Hatalmas dolog pl. a 100 méteres sprint úszásoknál, ha 1-2 másodperccel jobbat úszom, mint az előző héten. Megvan a napi öröm csomag. Ez hozzásegít ahhoz is, hogy az élet más területein is észrevegyem a kis pozitívumokat, szépségeket is.

-Mik a rövid és hosszútávú céljaid a sportban?

-A célom, hogy életem végéig tudjak a természetben mozogni, és ezt most kell megalapozni. Konkrét cél a már említett tereptriatlon vb.

-Mit gondolsz a sport helyzetéről a hazai közéletben?

-A multisportok egyre népszerűbbek Magyarországon, egyre többen bringáznak, futnak. Persze ez össze nem hasonlítható pl. Csehországgal vagy Szlovákiával, de van fejlődés és ez nagyszerű.

-Hogyan látod a sport helyzetét a művészek között?

-A színészek között is egyre többen tartják fontosnak, hogy a testüket több mindenre tudják használni, nemcsak a szájukat a beszédre, de ehhez karban kell tartani, törődni vele, és ennek az egyik legjobb módja valamit sportolni.

Szerző: Tóth Viktor – terepsport.hu

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top