Keresés
Close this search box.
telifutas 2

Így fuss télen: 4 tipp, ha a hideg időben is futócipőt húznál

Télen futni egyáltalán nem lehetetlen, sőt szükséges ahhoz, hogy egész évben megőrizzük jó formánkat. A hidegben, sötétben, gyakran latyakos időben való edzésnek azonban megvannak a maga speciális szabályai, amelyeket mindenkinek érdemes betartania. A világ vezető futómagazinja, a Runner’s World magyar kiadása hasznos tippekkel látja el azokat, akik a téli hónapokban sem szeretnék hanyagolni kedvenc sportjukat.

A rövid nappalok már itt vannak velünk és a fogcsikorgató hideg is érkezik hamarosan. A futóedzők a téli hónapokat az alapozás időszakának hívják, ilyenkor a hosszabb és kevésbé intenzív etapok biztosítják azt, hogy a sportoló készen álljon a tavaszi főszezonra. Legyen az ember szenvedélyes futó, vagy kezdő kocogó, néhány alapszabályt érdemes betartania.

Fejlámpa, fényvisszaverő, élénk színű öltözék ajánlott

Közhely, de figyelni kell a réteges öltözködésre. A külső réteg legyen szél- és esőálló, a belső rétegek feladata pedig, hogy benntartsák a hőt. A fejet és a végtagokat mindenképpen védenünk kell a hidegtől, mert ezeken a testrészeken keresztül adjuk le a legtöbb hőt. Egy fejlámpa beszerzése ajánlott mindenkinek, aki a téli sötétben fut. Ma már roppant olcsón lehet beszerezni egy ilyen lámpát és segítségével nemcsak mi látjuk, hogy hova lépünk, hanem bennünket is észrevesznek az autósok. Az élénk színű ruházat és a fényvisszaverő darabok szintén ajánlottak, életet menthetnek.

Váltsunk futópályát

A parkok, erdők csábítóak a tavaszi délutánokon, de télen sötétben és felázott, vagy fagyott talajviszonyok mellett érdemes minden szempontból biztonságos helyszínt választani, akár közelebb a városi forgalomhoz. Lehet, hogy ezek kevésbé izgalmasak, mint a megszokott útvonalaink, de sérülés esetén könnyebb segítséget kérni és kevésbé fenyeget a kihűlés veszélye.

Lassan és nyugodtan, de hosszan

Hideg időben a bemelegítés még fontosabb, mint melegben. Emellett télen érdemes visszavenni a tempóból és inkább a folyamatos teljesítményre, nagyobb távokra koncentrálni. A szervezet ebben az időszakban újratölti magát, ezért a nagy intenzitású etapokat tavaszra tartogassuk. Az alacsonyabb tempó mellett könnyebb figyelni az útviszonyokra is – ami a sötétben csúnya sérülésektől kímélheti meg az embert.

Futópad? Csak bátran!

A futópadról sok futó lenézően beszél: könnyített pályának, monotonnak tartják. Tény, hogy gépen futni egyszerűbb, mint a szabadban és a szervezetet is másféle terhelés érni, mint „normál” futás közben, azonban a szakértők egyöntetű véleménye alapján sokkal többet ér a futópad, mint az edzések teljes kihagyása. A futópad jó opció lehet azok számára, akik nem tudják rávenni magukat arra, hogy a szabadban fussanak. A monotonitás legyőzése pedig kiváló szellemi kihívás.

(Nyitókép: Getty Images)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top