Keresés
Close this search box.
meduza

Ismerd meg Magyarország titkos tavát, amelyben medúzák is élnek!

Medúzák magyar tavakban? Nagyon is lehetséges! Idehaza mintegy másfél tucat kisebb tóban bukkannak fel nyaranta ezek az apró előlények. Köztük a Gyékényesi búvártóban is, ahol augusztus 21-én az Open Water Tournament (OWT) záró versenyét tartják: több száz profi és amatőr úszó csobban a vízbe, hogy teljesítse a három, illetve kilenc kilométeres távot. Minden bizonnyal a sportolók is találkoznak majd a medúzákkal, azonban aggodalomra semmi ok, az élőlények ártalmatlanok és megjelenésük kiváló vízminőségről árulkodik.

A helyszín mesebeli: a búvártó a horvát-magyar határ közelében fekszik és – bár mesterségesen hozták létre – lüktet benne az élet. Pontyok, amúrok, csukák, süllők és harcsák élnek benne, a mélysége pedig egyes pontokon a szédítő 30 métert is eléri. A mélységénél már csak a tó tisztasága a lenyűgözőbb: az úszók akár 10-12 méterre is ellátnak. Az édesvízi medúzák maximum négy centisre nőnek és az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, legfeljebb más miniatűr lényekre jelentenek veszélyt. A Dél-Ázsiában őshonos élőlények feltehetően akváriumokból kerültek az európai tavakba mintegy száz évvel ezelőtt és kizárólag a kristálytiszta, meleg vízben élnek meg.   

A Gyékényesi búvártó – mint ahogy a nevéből is sejthető – a merülők paradicsoma. A tiszta, de mély vízben a kezdők is könnyen kipróbálhatják ezt a sportot. A tó köves fenekére megtisztított roncsokat is elhelyeztek, hogy a búvárok számára még izgalmasabb legyen az élmény. „Az OWT célja az, hogy profi körülményeket biztosítson a nyíltvízi úszóknak, mindemellett pedig fellendítse a belföldi sport turizmust. A Gyékényesi búvártó az egyik legkülönlegesebb tavunk, amelyről méltatlanul keveset hallunk, itt az ideje, hogy minél többen élvezzék a gyönyörű látványát, gazdag állatvilágát és pazar strandjait” – mondta el Mezős Balázs, az OWT főszervezője.

Regisztráció ide kattintva érhető el.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top