meduza

Ismerd meg Magyarország titkos tavát, amelyben medúzák is élnek!

Medúzák magyar tavakban? Nagyon is lehetséges! Idehaza mintegy másfél tucat kisebb tóban bukkannak fel nyaranta ezek az apró előlények. Köztük a Gyékényesi búvártóban is, ahol augusztus 21-én az Open Water Tournament (OWT) záró versenyét tartják: több száz profi és amatőr úszó csobban a vízbe, hogy teljesítse a három, illetve kilenc kilométeres távot. Minden bizonnyal a sportolók is találkoznak majd a medúzákkal, azonban aggodalomra semmi ok, az élőlények ártalmatlanok és megjelenésük kiváló vízminőségről árulkodik.

A helyszín mesebeli: a búvártó a horvát-magyar határ közelében fekszik és – bár mesterségesen hozták létre – lüktet benne az élet. Pontyok, amúrok, csukák, süllők és harcsák élnek benne, a mélysége pedig egyes pontokon a szédítő 30 métert is eléri. A mélységénél már csak a tó tisztasága a lenyűgözőbb: az úszók akár 10-12 méterre is ellátnak. Az édesvízi medúzák maximum négy centisre nőnek és az emberre nézve teljesen ártalmatlanok, legfeljebb más miniatűr lényekre jelentenek veszélyt. A Dél-Ázsiában őshonos élőlények feltehetően akváriumokból kerültek az európai tavakba mintegy száz évvel ezelőtt és kizárólag a kristálytiszta, meleg vízben élnek meg.   

A Gyékényesi búvártó – mint ahogy a nevéből is sejthető – a merülők paradicsoma. A tiszta, de mély vízben a kezdők is könnyen kipróbálhatják ezt a sportot. A tó köves fenekére megtisztított roncsokat is elhelyeztek, hogy a búvárok számára még izgalmasabb legyen az élmény. „Az OWT célja az, hogy profi körülményeket biztosítson a nyíltvízi úszóknak, mindemellett pedig fellendítse a belföldi sport turizmust. A Gyékényesi búvártó az egyik legkülönlegesebb tavunk, amelyről méltatlanul keveset hallunk, itt az ideje, hogy minél többen élvezzék a gyönyörű látványát, gazdag állatvilágát és pazar strandjait” – mondta el Mezős Balázs, az OWT főszervezője.

Regisztráció ide kattintva érhető el.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top