Keresés
Close this search box.
tafisa1

Jövőre Budapest lesz a szabadidősport fővárosa

2015 őszén Budapest lesz a szabadidősport fővárosa, ugyanis október 14. és 18. között itt rendezik meg majd a TAFISA Világkongresszusát. A TAFISA (The Association for International Sport for All) a szabadidősport világszervezete.

 

2015 őszén Budapest lesz a szabadidősport fővárosa, ugyanis október 14. és 18. között itt rendezik meg majd a TAFISA Világkongresszusát. A TAFISA (The Association for International Sport for All) a szabadidősport világszervezete.

tafisa1

Az elmúlt napokban a TAFISA vezetői informálódtak a jövő évi kongresszus előkészületeiről, majd a Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében sajtótájékoztatót tartottak a Pesti Vigadóban. A sajtókonferencián részt vett a TAFISA vezérkara, Dr. Simicskó István, sportért felelős államtitkár, Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, Fábián László, a MOB sportigazgatója.
A budapesti kongresszustól mind a TAFISA, mind a hazai szabadidősport szövetség a terület megerősödését várja. „Bízom benne, hogy sportpolitikai szempontból tovább erősödünk, hiszen egyrészt olyan témákat tárgyalunk, melyek a fejlődés lehetőségét hordozzák magukban, másrészt igen fontos személyiségek tervezik részvételüket a világból. A TAFISA-nak 160 országban 280 tagszervezete van, és a Fiji-szigetektől Izlandig érkeznek majd vendégek a jövő októberi kongresszusra. Rajtuk kívül olyan világszerte ismert személyiségeket is meghívunk, mint Michelle Obama és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Azt szeretnénk, hogy Budapest történelmi szerepet játsszon a világ szabadidősportjának életében, hogy a kongresszuson olyan témák kerüljenek terítékre, amelyek által jobb lesz a világ.” – mondta Wolfgang Baumann, a TAFISA főtitkára.
„Nagy megtiszteltetés a Magyar Szabadidősport Szövetségnek hogy Budapesten rendezheti a 24. TAFISA Világkongresszusát. Magyarország sportnagyhatalom, ott volt az olimpiai mozgalom bölcsőjénél, fontos kérdésként kezeli az egészséges életmód, a mozgás és a sport jelentőségét” – fogalmazott Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.
Simicskó István sportért felelős államtitkár kiemelte: 2015-ben Budapest lesz a világ szabadidősportjának fővárosa.

tafisa6

„Sportszerető nemzet vagyunk, a cél pedig az, hogy sportoló nemzetté is váljunk. Ennek eléréséhez három fő irányt fogalmaztunk meg. Azt, hogy minden gyermek sportoljon, hogy minél több sporteseményt és sporttal kapcsolatos konferenciát hozzunk Magyarországra és hogy minél több, a sportolásnak helyet adó létesítményt építsünk. Jövőre hazánk 41 rangos sportrendezvénynek ad otthont, ezek közül az egyik nagyon fontos esemény a TAFISA kongresszusa.”
A MOB nagy örömmel áll a rendezvény mellé – mondta el Fábián László sportigazgató.
„A Magyar Olimpiai Bizottság immár felöleli a hazai sport teljes területét. Nemcsak az olimpiai sportok tartoznak a szervezet alá, hanem a szabadidős sport is, akárcsak a fogyatékosok sportja, az egyetemi és diáksport, valamint a nem olimpiai sportágak. A területek szoros kapcsolatban, sőt, helyenként átfedésben vannak, és csak ezek egységével érhető el, hogy a társadalom egésze aktív életet élhessen.”
A TAFISA 1991-es alapítása óta folyamatosan növekszik. Az összes kontinensről, 145 országból, több mint 280 taggal rendelkezik. Egyedi szerkezetének hála az egész világon képviseli a szabadidősportot. Egy non-profit szervezet, amely aktívan együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, az EU Bizottsággal, az UNESCO-val és az Egészségügyi Világszervezettel. Szintén szoros kapcsolatban van egyéb nemzetközi szervezetekkel, többek között az ICSSPE-vel, az IWG-vel és az ENGSO-val.

tafisa

Magyarország és a TAFISA

Hazánkat a TAFISA-ban közel húsz éve teljes jogú, igen aktív tagként a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) képviseli.
Az MSZSZ számos TAFISA kezdeményezést – hazai szervezőként – honosított meg. Elsőként a Challenge Day-t érdemes kiemelni, amit Kihívás Napja néven 1993 óta folyamatosan szervez, és amely változatlanul az egyidejűleg legtöbb embert megmozgató szabadidősport rendezvény Magyarországon. A World Walking Day hasonlóan sikeres közös gyalogló program, melyet itthon Világ Gyalogló Napként ismerünk. A TAFISA is számos magyar programot ismertetett meg a világgal, ezek egyike pl. a Balatonátúszás, vagy éppen a Testébresztő Női Mozgásfesztivál, mely 2011-ben elnyerte a TAFISA Innovációs Díját is. A Világkongresszus szervezési jogát 2011-ben nyerte el Magyarország, amely egyrészt természetesen hazánk sportsikereinek, gyönyörű fővárosunknak, de nem utolsó sorban az MSZSZ jó sportdiplomáciai munkájának is köszönhető.

Fotók: Kádár Adrián

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top