Keresés
Close this search box.

Egy igazi klasszikus-sztár Magyarországon!

blank

Ritkán üdvözölhetünk Magyarországon olyan bringás sztárt, mint az olasz Andrea Tafi, akivel a Mapei és a Teker egyesület vendégeként a júniusi Tour de Zalakaros résztvevői is találkozhatnak majd, mi több, együtt tekerhetnek a zalai dombokon!

Andrea Tafiról a legtöbb kerékpársport-rajongónak talán még mindig az 1996-os Párizs–Roubaix kerékpárverseny jut eszébe, amikor a több mint 250 kilométeres kockaköves klasszikuson az olasz Mapei csapatából négyen faképnél hagyták a mezőnyt. A korábbi győztes, Franco Ballerini defektet kapott, de végül hárman, a belga Johan Museeuw, Andrea Tafi és honfitársa, Gianluca Bortolami együtt értek célba, a befutó képe azóta bevésődött a kerékpársport történelemkönyvébe. Tafi 1999-ben olasz bajnoki trikóban egy magányos szökés végén megnyerte szeretett versenyét, a Roubaix-ból hazavitt kockakő azóta is a legértékesebb trófea a gyűjteményében (ha minden igaz, nekünk is elhozza megmutatni!) – írja a tourdehongrie.hu. A kerékpársport „monumentumai” közül 1996-ban a Giro di Lombardián is sikerült győznie, 2002-ben pedig a Flandriai Körversenyen – előbbi az olaszok, utóbbi a belgák legfontosabb klasszikus egynaposai közé tartozik.

Az 50 éves olasz bringás másfél évtizedes profi pályafutása során nyolc profi győzelmet szerzett, közben tíz háromhetes körversenyen és 43 klasszikus egynaposon versenyzett. Napjainkban a Tour de Zalakaroshoz is hasonló „granfondo”, azaz tömegrajtos amatőr kerékpáros maratonokat népszerűsíti, valamint a kerékpáros sportturizmusban is érdekelt. Az idén 10 éves Mapei Tour de Zalakaros rendezvényeinek keretein belül a magyar kerékpársport rajongókkal is szívesen találkozik majd és részt vesz a közös programokon!

Nemcsak egy kézfogásra találkozhat a Tafival az, aki június 17-én és 18-án Zalakarosra látogat, hanem együtt is tekerhet a sztárral, hiszen az olasz kerekes a szombati bemelegítés után a vasárnapi versenyen is elindul. Hogy a távok közül a 127 kilométeres Campagnolo Zalakaros maratont vagy 60 kilométeres Zobori ÉlményPark Teljesítménytúrát választja-e, az legyen meglepetés. Ha családdal jön, akár a 33 kilométeres Karos Spa Kis-Balaton Családi túrán is felbukkanhat. Kiknek sikerül lehagynia az egykori versenyzőt? Június közepén kiderül!

A Tour de Hongrie versenyéhez kapcsolódó hír, hogy Andrea Tafi egy személyesen dedikált relikviát ad majd át a legnagyobb magyar kerékpárverseny szervezőinek számára, az azonban egyelőre titok, hogy ennek a tárgynak mi lesz a későbbi sorsa…

A zalakarosi versenyekről és a túráról részletes információkat, nevezési lehetőséget itt találsz: www.tourdezalakaros.hu 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top