Keresés
Close this search box.
cycling races 450310 1280

Gravel-versenyeket rendez a Magyar Kerékpáros Szövetség

Az idei évtől kezdve már a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) versenyrendszerében is sor kerül gravel-viadalokra: a jellemzően murvás utakat használó új szakágban Magyar Kupafutamokat és országos bajnokságot is rendeznek.

Az MKSZ honlapján Princzinger Péter elnök kiemelte: a szó kavicsot, sódert jelent, a szakágban a nemzetközi szövetség (UCI) 2022 óta rendez világbajnokságot. A murvás utakon használható gravel-bringákat az MKSZ első embere úgy jellemezte: „egy országúti és egy terepkerékpár kombinációja, amelyen ülve gyorsan tudunk haladni, de nem kell megijednünk akkor sem, ha elfogy alólunk az aszfalt„.

Kiemelte: Magyarországon már létezett egy öt futamból álló, úgynevezett KLND-sorozat, ám az MKSZ versenyrendszerén kívül, ezentúl viszont egységes szabályzat alapján a szövetség égisze alatt zajlanak majd viadalok az UCI előírásait és a hazai szériában egységesen alkalmazott részletszabályok alkalmazásával.

A versenysorozat kiváló kiegészítő felkészülést biztosít a kerékpárosaink számára az olyan időszakokban is, amikor egyébként kevesebb versenyzési lehetőségük lenne” – emelte ki Princzinger Péter.

A szakág nemzetközi szinten sztárokat vonzott be, a tavalyi gravel-világbajnokságon az aranyérmet a Milánó-Sanremo-győztes szlovén Matej Mohoric nyerte, negyedik lett az aktív országúti versenyzéstől visszavonult, a mezőnyversenyben 2018-ban világbajnok spanyol Alejandro Valverde, míg a nyolcadik helyet a terepkerékpárban (cyclocross) háromszoros világbajnok, országúton olimpiai, világ– és Európa-bajnoki ezüstérmes belga Wout van Aert szerezte meg.

(Forrás: MTI, nyitóképünk illusztráció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top