Keresés
Close this search box.

Hegyikerékpár: Szezonzáró világkupa a messzi Északon

A hegyikerékpáros olimpiai-krossz világkupa-sorozat záró fordulóján, a norvégiai Hafjellben a Multivan Merida Biking Team versenyzői újabb két top-10-es helyezéssel búcsúztatták a szezont. Az olimpiai- és világbajnok Gunn-Rita Dahle Fesja pódiumra léphetett a díjkiosztón hazai pályán, ötödik helyezésének köszönhetően, miközben Ondrej Cink nyolcadik lett a férfiak között, és így ötödik helyen zárt összetettben.

A hegyikerékpáros olimpiai-krossz világkupa-sorozat záró fordulóján, a norvégiai Hafjellben a Multivan Merida Biking Team versenyzői újabb két top-10-es helyezéssel búcsúztatták a szezont. Az olimpiai- és világbajnok Gunn-Rita Dahle Fesja pódiumra léphetett a díjkiosztón hazai pályán, ötödik helyezésének köszönhetően, miközben Ondrej Cink nyolcadik lett a férfiak között, és így ötödik helyen zárt összetettben.

A Multivan Merida Biking Team bringásai kihívásokkal teli pályával álltak szemben Hajfellben, ahol 2014-ben a szakág világbajnokságát rendezik majd. Néhány emelkedő brutálisan meredek volt, néhány nagyon technikás, és a lejtők is munkásak voltak, nem hagyva időt a regenerálódásra. A füves részek tele kövekkel és árkokkal, egyedül az időjárás kegyelmezett meg a versenyzőknek Norvégiában.

A női futamon Gunn-Rita Dahle Flesja számára kis időbe telt, míg rátalált a ritmusára. Az első kört követően még csak nyolcadik volt, de fél kört megtéve feljött az ötödik pozícióba. Amikor a francia Julie Bresset defektet kapott az utolsó előtti körben, megnyílt a lehetőség az előrelépésre, de végül mind a négyen Gunn-Rita előtt végeztek, akik korábban megléptek.
„Nem voltam messze az elejétől, és nagyon örülök, hogy felállhattam a pódiumra hazai közönség előtt. Jövőre talán gyakorolnom kell azokat a BMX-es ugratókat” – mondta a norvég hölgy a verseny után.

A férfiak versenyében José Hermida, Ondrej Cink és Rudi van Houts képviselte a Multivan Merida Biking Team színeit. A verseny első felében nagyon jól alakultak a dolgok, a nyolckörös futam ötödik körében Ondrej Cink, vezető pozícióban is volt, miközben Jose Hermida a hetedik helyen tekert. Azonban mikor Jaroslav Kulhavy és Nino Schurter akcióztak a győzelem reményében, Cink nem tudta átvenni a nagyobb tempót. Az utolsó két körben újabb pozíciókat veszített, végül a nyolcadik helyen zárt. „Ma megpróbáltam tartani az élboly tempóját. Andorrához hasonlóan nekem tetszett a pálya, de az utolsó két körben egyszerűen elszállt belőlem az erő. Így is elégedett vagyok azonban, mert meg tudtam tartani a világkupában az ötödik helyemet, egy újabb top10-es helyezéssel” – kommentálta teljesítményét Cink.

Féltávnál úgy tűnt, hogy a Multivan Merida Biking Team megelőzheti a BMC Mountain bike Racing Team-et a világkupa-összetettben, de végül egyre jobban elszálltak az esélyek. Jose Hermida kiszorult a top10-ből, s végül a 14. helyen ért célba: „Egész nap szenvedtem. És amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd, nagyon nehéz a lehető leggyorsabb tempót kihozni magadból.”

A csapatvezető, Fabian Aust szemszögéből derűre és borúra is van okuk a Hafjellben rendezett világkupa-futam után: „Gunn-Rita és Ondrej Cink teljesítménye is kiváló, Cink eredményének értékét emeli, hogy ez volt az első szezonja az elit kategóriában. Másrészt szomorú, hogy nem tudtuk megnyerni a csapatversenyt. A srácok mindent beleadtak, de ez nem volt elég. Így legalább van még egy megvalósítandó célunk a következő szezonra.”

Eredmények, XCO vk, Hafjell, Norvégia, nők
1. Irina Kalentieva, orosz, 1:25.34
2. Eva Lechner, olasz, + 0.20
3. Julie Bresset, francia, + 0.22
5. Gunn-Rita Dahle Flesjå, norvég/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 1.17

Férfiak:
1. Jaroslav Kulhavy, cseh, 1:36.19
2. Nino Schurter, svájci, + 0.07
3. Manuel Fumic, német, + 1.34
8. Ondrej Cink, cseh/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 2.38
14. José Hermida, spanyol/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 4.18
38. Rudi van Houts, holland/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 12.04

Olimpiai-krossz világkupa-összetett, 2013, eredmények, nők
1. Tanja Zakelj, szlovén, 1080 pont
2. Eva Lechner, olasz, 960
3. Katerina Nash, cseh, 955
9. Gunn-Rita Dahle Flesjå, norvég/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 589

Férfiak:
1. Nino Schurter, svájci, 1180 pont
2. Daniel McConnell, ausztrál, 800
3. Julien Absalon, francia, 760
5. Ondrej Cink, cseh/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 705
10. José Hermida, spanyol/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 542
15. Thomas Litscher, svájci/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 374
21. Rudi van Houts, holland/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 340

Csapatok:
1. BMC Mountainbike Racing Team, 364 pont
2. MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 343
3. Scott Swisspower MTB Racing Team, 297
4. Giant Pro XC Team, 208
5. Cannondale Factory Racing, 200

Fotók: http://multivanmerida.sports-publishing.com

www.bikefun.hu

{gallery}merida24{/gallery}

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top