Keresés
Close this search box.
img 0433

„Kikapcsol, ha felülök a biciklimre” – interjú a kerékpársport nagy reménységével, Greman Szonjával

Még csak 18 éves, de már tizennégyszeres magyar bajnok a kerékpározás különbözői szakágaiban Greman Szonja. A rendkívüli tehetséggel megáldott fiatal lány elképesztő eredménylistát tud felmutatni. Tizennégyszeres magyar bajnok a következő szakágakban: mountain bike, országúti- és hegyi kerékpár, időfutam és kritérium. A kiváló magyar eredmények mellett nemzetközi szinten is remek eredményeket ért el: nevéhez fűzhető egy világkupa 7. és egy Eb 7. helyezést, a világranglistán pedig az előkelő 15. helyet foglalta el. „Pilisszentkereszten lakom a családommal és a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium tanulója vagyok. Most kezdem a 11. évfolyamot, mert 5 éves angol tagozatra jelentkeztem” – kezdte szerényen magazinunknak adott interjúját. (A cikk eredetileg a Sportime Magazin 2023/5 számában került publikálásra.)

-Mikor és miért döntöttél úgy, hogy sportolni kezdesz? 

-Kicsi korom óta sportolok versenyszerűen, ritmikus sportgimnasztikával kezdtem, később szinkronúsztam azután sportaerobikoztam is. Bár egyik sem ment rosszul, hiszen dobogós helyezéseket értem el, mégsem éreztem a magaménak őket.  

Hogyan jutottál el ehhez a sportághoz? Mi fogott meg benne?  

-Apukám mindig is biciklizett, de emlékszem, régebben én nagyon utáltam. Egyáltalán nem élveztem, mindig csak meg akartam állni. Egy közös biciklizésen, nagyobb társaságban valami hirtelen átkattant és onnantól kezdtem én is járni edzésekre és egyesületi tag lettem. Kikapcsol, ha felülök a biciklimre. Minden teljesen más lesz, sokkal jobban érzem magam, önmagam vagyok. Maximalistának tartom magam, kifejezetten szeretek versenyezni és nagyon motivált régebben, hogy mindenkinél jobb legyek, akár sportról, akár tanulásról van szó. 

Van esetleg kiegészítő sportod is? 

-Szoktam futni és konditerembe járni. Én mindkettőt nagyon fontosnak találom, a futás erősíti a lábakat és máshogy terhel, mint a bringa. A kondiban pedig lehetőség nyílik más izmokat fejleszteni és a robbanékonyságot növelni.

Hogyan váltál kezdőből sikeres sportolóvá? 

-Az első egyesületemben már láttak bennem valamit, pedig még csak 11 éves voltam. Sokkal idősebbekkel edzettem, aztán csapatot váltottam és bekerültem abba a csapatba, aminek a vezetője a válogatottban is szerepet vállalt. Ennek köszönhetően hamarabb eljutottam külföldi versenyekre, de még nem kerültem be a válogatottba, csak később, 12 évesen. Az elején nem ment annyira jól, de mégis láttak bennem valamit, én pedig nagyon-nagyon akartam csinálni és jó lenni benne. 

Mindezt saját kútfőből érted el vagy edző segítségével készültél fel? 

-Mindezt nem érhettem el teljesen egyedül, nagyon sokat köszönhetek az edzőmnek, aki

mindenben támogat és a legnehezebb időkben is segít. Nagyon hálás vagyok neki és természetesen a csapatomnak is, hiszen nagyon jó társaság van. Igaz, csak fiúkból áll a csapat, de legalább húznak engem.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot a tanulással? 

-Az elmúlt évek során egyre nehezebben tudom összeegyezteteni a tanulást és a sportot. Sokat hiányzom az iskolából a versenyek, edzőtáborok és edzések miatt. Próbálok minél többet bent lenni a suliban, de egy megterhelő edzés után nagyon nehezen tudok koncentrálni, bármennyire is akarom, vagy fontos lenne.
Kevés időm jut az edzésen és az iskolán kívül bármi másra. Egy átlagos hétköznapom a suli, edzés és regenerálódás körforgásából áll. Ez nagyon unalmasnak hangzik, de valójában nem az, legalábbis az edzés része biztosan nem. 

Jut időd a barátokra, szórakozásra? 

-Hétvégente vagy versenyzem, vagy hosszú edzésem van, ami után nagyon fáradt vagyok. De ha a csapattársaimmal edzek, vagy a csapatházban vagyunk, az már szórakozás. Persze néha-néha teljesen ki kell kapcsolódni és mást is csinálni, de erre ritkán van lehetőségem.

Mivel foglalkozol szívesen, amikor nem sportolsz?

-Nagyon szeretek olvasni. Ha épp nem kell mást csinálnom, mindig valamilyen könyv van a kezemben.

Kik a példaképeid és miért? 

-Nincs kimondott példaképem, viszont sok emberre felnézek és becsülöm, amit csinálnak és amit elértek. Természetesen én is szeretnék olyan eredményeket elérni, vagy úgy biciklizni, mint ők, de tudom, hogy nekem a saját utam kell járnom.

-Kik a legfőbb támogatóid és hogyan segítenek?

-A családom, hiszen mindent megadnak, ami tőlük telik. Ők a legjobbat szeretnék nekem, támogatnak és tudom, hogy bármikor számíthatok rájuk. A barátom, aki szintén kerékpáros, és bármikor, amikor besokallok vagy stresszelek verseny előtt, ő ott van nekem.  Nagyon felnézek rá, mert egy csodálatos ember. És természetesen az edzőm, aki pontosan tudja, mi mindenen mentem keresztül ebben a szezonban, és továbbra is ugyanúgy mellettem van. Bármit megbeszélhetek vele, ő a legjobb edző.

Melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb? 

-Talán a tavalyi Eb-re, de igazából az egész tavalyi szezonra. Nagyon jól sikerült, igaz, ezt akkor nem tudtam értékelni, most már viszont annál inkább.

Milyen nehézségeid, sérüléseid voltak és hogyan jutottál túl rajtuk? 

-Ez a szezonom nagyon nehezen indult, mert majdnem 2 hónapig beteg voltam, így az alapozás nem sikerült úgy, ahogy akartuk, és a versenyek sem mentek jól. Kevés jó eredményem van ebben a

szezonban, ami nagyon szomorúvá tesz. El kell fogadni, hogy ez egy ilyen sport, egyszer fent, egyszer lent, nem lehet, hogy mindig jól megy minden. Voltak sérüléseim is, többször volt agyrázkódásom, eltörött az ujjam, de ezek mindig csak erősebbé tettek.

Mivel telik a verseny előtti utolsó pár nap? 

-Pályát járunk, közben minden apró részletet memorizálok, melyik nyomon kell menni, hol kell kanyarodni, stb. Vacsorára mindig ugyanazt eszem, azaz tésztát, mert a verseny előtt fontos a fokozott szénhidrátbevitel. Este mindig hengerezek és nyújtok kb. egy órát, majd próbálok minél többet pihenni. A verseny napján a szokásos, bevált tejberizst eszem, majd a rajt előtt 15-20 perccel egy Hammer gélt.

-Van valamilyen különleges étrended? 

-Próbálok odafigyelni, hogy mikor mit eszek, de nem mondanám különlegesnek. Régebben volt dietetikusom, neki köszönhetően nagyjából már megtanultam, miket lehet enni és miket nem. Tavaly kicsit alultáplált voltam, ami miatt később sokat is betegeskedtem. Nem tudtam, mennyit egyek, mennyi lenne elég, mi az, ami nem túl sok és nem túl kevés. A táplálkozást nehéz jól eltalálni, mindenkienk magának kell kitapasztalnia.

A frissítésben is megvannak a jól bevált termékeid? 

-Igen, a Hammer Heed a kedvencem. Minden edzésre viszem és versenyeken is ez van a kulacsomban.

Van valamilyen babonád?

Mindig ugyanabban a zokniban versenyzem egy szezonon keresztül, azt gondolom, hogy ez szerencsét hoz.

Mik a terveid a jövőre nézve?

-Szeretnék egy eredményesebb szezont összehozni, mert nem vagyok megelégedve az ideivel, emellett nagyon örülnék, ha be tudnék kerülni egy külföldi csapatba.

Szerző: Farkas Éva

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top