Keresés
Close this search box.
unnamed(12)

Megszállott úszók és hétköznapi hősök írják a Balaton-átúszás történetét

A 42. Lidl Balaton-átúszás a nyár egyik legkomolyabb hagyományokkal rendelkező szabadidősport eseménye: bakancslistás élmény, amelyre évről-évre több mint tízezren gyűlnek össze, hogy megússzák, azaz teljesítsék a Révfülöp-Balatonboglár közötti távot a Balaton vizében. A lelkes amatőrök mellett híres sportolók és közéleti személyiségek is rendszeres résztvevői az átúszásnak, mellettük pedig olyan hétköznapi hősök, akiknek a története inspiráló lehet mások számára is.

Július 20-án több mint 10 ezer lelkes résztvevő vág neki, hogy teljesítse a 42. Lidl Balaton-átúszást. Bár az esemény sok élsportoló számára is kihagyhatatlan élmény – az 57 perces férfi pályacsúcsot Rasovszky Kristóf úszta 2020-ban, a 60 perc 58 másodperces női rekordot pedig Risztov Éva jegyzi 2016-ból – az igazi főszereplők immár 45 éve a szabadidő-sportolók, amatőrök és hobbiúszók, akik a közösség, a mozgás, az egészséges életmód és a kitartás vizi fesztiváljává teszik az eseményt. Néhányuk különleges története mindenki számára komoly inspirációt jelenthet. 

Patkás Tamás, vagy ahogyan sokan ismerik Tomi Rocky, az akaraterő bajnoka. Ő az egyetlen igazolt nyílt vízi paraúszó, aki lábak nélkül teljesítette a kihívást. Bár gyakorlott úszó, aki a San Francisco-i öböl vízét már kétszer is átúszta, tizedik Balaton-átúszására is ugyanazzal a megfontolt stratégiával készül, mint amikor először vágott neki a távnak. 

„Kis célokat kitűzve, hajóról hajóra kell haladni. Ez az egyik legfontosabb titok, így lehet legjobban beosztani az energiát. A Balaton-átúszás nem verseny, nem az időeredmény, hanem a táv teljesítése számít. Némi úszástudással és egy kis felkészüléssel bárki teljesítheti. Nem szégyen közben a pihenőhajóknál megállni, hogy néhány korty folyadékkal és szőlőcukorral feltöltődve folytassuk az úszást” – mondta Tamás.

Hasonlóan inspiráló Czene Gábor története is, akinek jobb alsó lábszárát amputálták. A paratriatlonos 2022-ben vágott neki első ízben a Balatonnak, idén pedig ráadásul nem is egyszer, hanem egymás után többször is tervezi teljesíteni a távot.

A Budapest Sportiroda győri futónagykövete, Lőrinci György és barátja, Józsa Péter is különleges próbába kezdenek: futva indulnak el Balatonboglárról nyugati irányba, majd átúsznak Révfülöpről vissza a déli partra, és végül kelet felé kerékpárral térnek vissza Révfülöpre – mindezt 24 órán belül!

„Mi ugyan különleges dologra készülünk, de a normál táv teljesítése egyáltalán nem extrém vállalkozás. Érdemes előtte természetesen készülni: az úszás mellett túrázni, kocogni, kerékpározni, azaz szoktatni a szervezetünket a 2-3 órás folyamatos mozgáshoz. Közhely, de a Balaton-átúszás nem időre megy. Úgy lesz szép élmény, ha el tudjuk engedni a célt, és egyfajta meditatív hozzáállással teljesítjük a távot, ha kell pihenve, mindenki a saját tempójában úszva” – mondta György.

Ahogy arról néhány napja már beszámoltunk, a 70 éves Gurbán Béla az átúszás egyik legértékesebb legjét őrzi: ő az egyetlen, aki eddig minden Balaton-átúszáson részt vett, és idén is teljesíteni akarja a 42. átúszását.

„Minden évben úgy jövök ki a vízből, hogy a következő nyarat sem szabad kihagyni. Remélem, hogy még bő 15 évig ez így is lesz. Bízom benne, hogy egyszer teljesül az az álmom is, hogy a hat unokámmal együtt úszhatok. Sokan kérdezik, hogy mi a Balaton-átúszás titka. Nos elárulhatom: annyi a titok, hogy nincs titok! Átlagos fizikai állapotban lévő emberek, nyugodt tempóban, tökéletesen biztonságos körülmények között át tudják úszni a Balatont, vagyis le tudják győzni önmagukat” – magyarázta a 70 éves rekorder.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top