Keresés
Close this search box.

Sikeres volt a World Walking Day

Húszezren vettek részt októberben Magyarországon a Világ Gyalogló Nap rendezvényen, amelyet idén első ízben az egész hónapra kiterjesztett a szervező Magyar Szabadidősport Szakszövetség.

 

Húszezren vettek részt októberben Magyarországon a Világ Gyalogló Nap rendezvényen, amelyet idén első ízben az egész hónapra kiterjesztett a szervező Magyar Szabadidősport Szakszövetség.

Salga Péter főtitkár elmondta: bár céljuk a gyaloglás megszerettetése, nem pedig a rekordok hajhászása, de ez a létszám új csúcsot jelent.
Magyarország évente hagyományosan csatlakozik a világszerte népszerű World Walking Day kezdeményezéshez, ám 2014-ben az MSZSZ úgy döntött: egyetlen hétvége helyett október bármelyik napján lehetőséget ad a gyaloglásokra. Bejött.

Az idei Világ Gyalogló Napra 196 eseménnyel neveztek. Ebből 91 iskolai rendezvény volt, 96-ot a Magyar Szabadidősport Szövetség tagszervezetei kezdeményeztek, kilencet pedig munkahelyi közösségek és nyugdíjas szervezetek.

Az MSZSZ-hez beérkező beszámolókból kiderült: a Világ Gyalogló Napon mintegy húszezren – kétharmaduk diák – sétáltak, kirándultak, túráztak. A program joggal nevezhető országosnak, egyetlen kivétellel valamennyi megye és a főváros is részt vett benne. A legaktívabb Békés megye volt (ott tartották a legtöbb gyaloglást), a legnagyobb mozgósítással (670 fő) pedig a kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola büszkélkedhet.

– Sikeresnek bizonyult, hogy a teljes hónapra hirdettük meg a gyaloglásokat, hiszen ez sok szervezési nehézségre megoldást adott – mondta el Salga Péter. – Elkerülhetetlen, hogy egy központilag kinevezett dátum itt-ott akadályokba ütközzön, akár a szervezők programja, akár résztvevők más irányú elfoglaltsága miatt, nem beszélve az időjárás kiszámíthatatlanságáról. Így viszont mindezeket ki lehetett küszöbölni, és nagyon jók voltak a visszajelzések.
Az MSZSZ főtitkára elárulta: a húszezer fő gyaloglásban rekord Magyarországon.

– A résztvevői létszámmal kapcsolatban néhányan megjegyezték, hogy vetekszik a legnagyobb hazai futóversenyekével. Erre én mindig azt mondom, hogy nekünk a szabadidősportban nem célunk a rekordok döntögetése. Kétségtelen, hogy egy helyszínen egyszerre húszezer gyalogló a támogathatóság vagy figyelem felhívása szempontjából előnyösebb volna. De mi éppen azt tekintjük értéknek, hogy a Világ Gyalogló Nap programsorozat decentralizált, és azokat is eléri, akik egy központi rendezvényre nem tudnának eljönni. Maradjunk abban, nagy siker, hogy októberben szerte az országban sokan gyalogoltak, és reméljük, ennek hatására máskor is fognak.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top