Keresés
Close this search box.

A célhoz göröngyös út vezetett

Interjú, a tizenkét éves Benyó Máté autóversenyzővel.

Interjú, a tizenkét éves Benyó Máté autóversenyzővel.

Kedves Máté!
2013-ban több autós szakágban is megméretted magad, melyek is ezek és milyen eredménnyel?
– Rallycross Magyar kupában 1400 ccm kategóriában, Autocross Tax „F” kategóriában (zárt karosszériás autók) 1600 ccm alatt, Gyorsasági II. osztályban, Komi kupában, Junior kategóriában, és az OSzAK-on is képviseltem a Junior kategóriát.
Eredményeim 2013-ban:
Rallycross: Kategória II. Hely és abszolút VI.
Autocross: Tax „F” kategóriában bajnoki cím.
Gyorsasági: II. osztályban: Bajnoki cím.
Komi Kupa: Tavaszi forduló I. Hely.
OSzAK: Több versenyen indultam teszt jelleggel.

A 2013-as versenyévadodban melyik eredményedre és miért vagy a legbüszkébb?
– A Rallycross eredményemre vagyok a legbüszkébb, a legelső Rabócsi Ringire. Fejlődés szempontjából pedig a Suzuki Swift kupában az utolsó két futamomra.
Rabócsi Ringen, a Magyar Kupában sikerült az Abszolút III. helyet megcsípnem.
Míg a Hungaroringen a Suzuki Swift kupában úgy érzem nagyon sokat tudtam fejlődni.

Akárhol indultam az idén, mindig Suzuki versenyautó volt alattam.
Mindenhol Suzuki Swift-tel versenyeztem, kivéve Autocross-ban, ott egy Ignis volt a hű társam.

Egy versenyedre miképp készülsz fel?
– Először is sok időt töltök versenyautó szimulátor előtt. Igyekszem mentálisan minél többet készülni, fizikálisan pedig kézilabda edzésre járok.
Magyar és nemzetközi versenyeken is szoktam indulni, és ezért a tökéletes pályaismeret sem elhanyagolandó. A versenyek előtt kerékpárral többször bejárom a pályát, és így rögzítem magamban a nyomvonalat. A szimulátorban is megpróbálom letölteni a pályákat és minél többet menni rajtuk. A szabadedzések során is igyekszem bememorizálni az adott pályát.

Kik és miben segítik általában a pályafutásodat és mit köszönhetsz nekik?
– Először is édesapám, aki kis korom óta oktat vezetéstechnikára, és a versenyzés fortélyaira. Óriási a bizalom édesapám felé, aki tanít és nevel különböző típusú versenyautók kezelésével, megismerésével kapcsolatban.
– Nem utolsósorban Burkus Egon, aki a gyorsasági szakág elsajátításában meghatározó személyiség számomra.
Bálint Zoli (a katona), aki az első időszakban vezetés technikát tanított nekem, sajnos ma már családi elfoglaltságai miatt már nem vesz részt a képzésemben.
Idén szeptember tájékán alakult meg, egy háromfős Manager csapat, akiktől azt várom, hogy az elkövetkezendő években, próbálják megteremteni a versenyzéshez szükséges hátteret.

Az idén egy igazi Rallyversenyen (szilveszter Rally) veszel részt édesapád oldalán a jobb1-ben, mint navigátor.
Ha jól értesültem nem idegen számodra a navigálás fogalma.
– Volt szerencsém apukámnak navigálni 2011-ben, az Országos Terep Rally Bajnokságban egy Polaris RZR-ben. Abban az évben kategória bajnokok lettünk. Egy „N” csoportos Suzuki Ignis rally autóval vágunk neki a Szilveszter Rallynak, ahol szombaton egy, vasárnap pedig hat szakaszt szeretnénk teljesítenünk. Célunk a sikeres célba érés. Szeretnénk jól érezni magunkat apával.

Mesélnél a 2014-es terveidről? Hol, merre és miért?
– 2014-ben a Suzuki Swift Kupában szeretnék egy teljes szezont menni, de emellett néhány Rallycross futamon is rajthoz állok majd. A Suzuki Swift kupában minél több tapasztalatot gyűjteni és eredményesen versenyezni. A Rallycrossban a Magyar Kupában szeretnék dobogóra állni.

Köszönöm a 2013-as versenyévadomban a támogatást: a New Jet Motorizációs Centernek, a Top Driver School vezetéstechnikai iskolának, és az Ilona Stüberl Bécsi Magyar Étteremnek.

– Hajósi Miklós –

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top