Keresés
Close this search box.
vincze martin sachsenring

A Hungarian Motorsport Academy versenyzőjének, Vincze Martinnak szólt a himnusz a Sachsenringen

Az év egyik legeseménydúsabb hétvégéjét teljesítették az akadémia fiataljai az elmúlt napokban. Összesen 21 versenyző képviselte hazánkat és a Hungarian Motorsport Academy-t Európa versenypályáin, amiből a Hungaroring sem maradhatott ki.

Számos magyar rajongó előtt, a Hungaroringen zajlott az International GT Open versenyhétvégéje, amelynek programjában a TCR Europe sorozat is helyet kapott: itt Losonczy Levente képviselte az akadémiát, aki közös mezőnyben indulhatott a HMA egyik mentorával, Michelisz Norberttel. Levente versenyét sajnos számos baleset tarkította, de az első futamban az újoncok közt a második legjobb lett, összesítésben pedig a 18. pozíció lett az övé a hazai közönség előtt.

A gokartosok közül négyen álltak rajthoz az Akadémia színeiben, közülük ketten (Molnár Martin, Gáspár Benett) a dániai Rodby-ben, az FIA gokart Európa-bajnokság harmadik állomásán. Kettőjük közül Gáspárnak sikerült jobban a hétvége: az Academy Trophy-ban (ahol egyforma vázzal, motorral, és gumival állnak rajthoz a versenyzők) a 19. helyet szerezte meg a nemzetközi mezőnyben. Molnárnak az OK kategóriában sikerült a döntőbe jutnia, de a főverseny rajtja után nem sokkal egy balesetbe keveredett, amit nem tudott kikerülni, így kiesett a versenyből.

Krepcsik Áron ismét Bruckban versenyzett a hétvégén, ezúttal a CEE Rotax Max Challenge harmadik fordulójában. Folyamatosan dobogós helyeken végzett, így az összetett 2. hely lett az övé a nap végén a Rotax Max kategóriában.

Gender Tamás Junior az Olasz Gokart-bajnokság versenyén vett részt La Concán. Biztató részeredmények után sajnos a roppant agresszív Junior mezőnyben mindkét bajnoki futamot balesetek miatt felkellett adnia.

Benyó Máté a Rallycross Európa-bajnokság norvég fordulóján állt rajthoz. Az elődöntőben a 2. helyről várhatta a lámpák zöldre váltását, de egy vetélytársa hibájából már az első körben ki kellett állnia a futamból, így a döntőbe jutás ezúttal sajnos álom maradt. Az ERC lettországi versenyén két HMApilótának is szurkolhattunk: Hangodi Bendegúz az ERC4-es kategóriában, a megszokott Peugeot-val állt rajthoz. Bunkoczi László navigálásának a segítségével végül kategóriájukban az előkelő 8. helyet kaparintották meg, a Power Stage-en pedig a 2. legjobb eredmény lett az övék. László Martin Berendi Dáviddal az oldalán a 17. helyen zárta az ERC versenyt.

A hétvége legnagyobb sikerei kétségkívül a HMA motorosaihoz köthetők: a Northern Talent Cup sorozatban induló Vincze Martinnak sikerült győzelmet ünnepelnie a Sachsenringen. Győzelmével, és a második futamon elért 4. helyével Martin a bajnokság 3. helyén áll jelenleg.

A nemzetközi sikereket Katona Áron folytatta, aki az ADAC MX Masters bielsteini fordulóján dobogóra állhatott. A 12 éves ajkai versenyző a 85 köbcentis junior kategória első futamát magabiztos előnnyel nyerte, ami az első futamgyőzelme volt az ADAC-n, majd a második felvonásban egy rossz rajt után a 3. helyen finiselt. Ugyanitt Pergel Bence stabil hétvégét tudhat a háta mögött. Annak ellenére, hogy az első futamban az 1. helyen motorozva bukott, és nem ért célba, a vasárnapi két futamban értékes pontokat szerzett.

A Pannónia-ringen, az Alpok-Adriai bajnokság versenyein három akadémiai versenyzőnek is szoríthattunk: Számadó Máté tökéletes hétvégét zárt a SSP300-as géposztályban: új pályacsúcsot elérve mindkét versenyét győzelemmel abszolválta. A SST600-asok között Görbe Soma és Molnár Gergő is egy-egy futamgyőzelmet szerzett.

Nagytarcsa adott otthont az Enduro Országos Bajnokság nyílt futamainak, ahol Liszka Roland és Zsigovits Norbert állt rajthoz az akadémia színeiben. Liszkának sikerült mind a két futamot megnyernie a hétvégén, míg Norbert az első futam után a dobogó legalsó fokára állhatott.

Kovács Bálint a legendás belga aszfaltcsíkon, Spa-Francorchampsban hatodik 24 órás vb-futamán állt rajthoz. Társaival együtt végül 504 kör megtétele, és egy kórházi kezelés után a 19. helyen fejezték meg a rendkívül megterhelő 24 órás versenyt.

Surányi Balázs a Cseh-Osztrák Supermoto-bajnokság futamin sem talált legyőzőre. Fuglauban a kvalifikációt is megnyerve tökéletes hétvégét zárt, mindkét futam után a dobogó tetejére állhatott.

Zanócz Noelnek Olaszországban volt jelenése, a Rookies Internazionali d’Italia Cup motocross-versenyein húzta a gázt. A színvonalas bajnokságban nehéz dolga volt a hazai versenyzőkkel szemben, de egy 2. és 4. helyet szerezve végül övé lett a piros táblát, ami azt jelenti, hogy Noel vezeti a bajnokságot egy fordulóval a szezon befejezése előtt.

Kecskés Bence Barcelonában indult, a Spanyol Bajnokság és Regionális Kupában a Supersport géposztályban. A 36 fős mezőnyben Bencének sikerült az időmérésen az 5. helyre kvalifikálnia magát, taktikus versenyzéssel pedig a dobogó harmadik helyén intette le a kockás zászló, egy technikai hiba (elmelegedő fék) ellenére is.

Varga Tibor Erik életében először versenyzett a katalán aszfaltcsíkon, a CIV Interautonómico de Velocidad sorozat keretein belül. A változó időjárási körülmények sajnos nem kedveztek számára és egy technikai hiba miatt végül ki kellett állnia a versenyből, de értékes tapasztalatokat szerzett erről a pályáról is.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top