Keresés
Close this search box.
2023 korda racing rallyecross eb nyirád beszámoló kovács1

Benyó Máté egy pazar ötödik hellyel tette le a névjegyét az Eb-mezőnyben

A hétvégén Nyirádon rajtolt el a 2023-es Rallycross Európa-bajnokság, és ez a viadal feledhetetlen élményekkel és eredményekkel gazdagította a nemzetközi mezőnyben most bemutatkozó Korda Racing csapatát. Ugyanis Benyó Máté (ERX1) Eb-újoncként a legjobb magyar lett a hétvégén az ötödik helyével. A hazai rendezésű Eb-futam CrossCar betétversenyén pedig Kovács Domonkos állhatott fel a dobogóra, a harmadik helye igencsak bíztató a folytatás előtt.

Ennél nehezebb, ugyanakkor kihívásai miatt szebb idény még nem várt az off road szakágban a Korda Racing versenyzőire. A 2023-as szezonban ugyanis az idei Magyar Rallycross Országos Bajnokság mellett ezen a hétvégén éppen hazai pályán, Nyirádon kezdődött Európa-bajnokságon is képviseltetik magukat. Benyó Máté – aki a máriapócsi idénynyitón futamgyőzelmet aratott a Supercarban – élete és eddigi pályafutása legkeményebb feladatának megoldására készült.

Máté megoldotta, ráadásul nem is akárhogyan, ugyanis a 22 éves versenyző élete első Eb-futamán azonnal döntőbe jutott, ahol aztán a rendkívül értékes 5. helyen zárt a tavalyi év utolsó hónapjaiban érkezett új autójával, egy Peugeot 208 ERX-szel.  Mint elmondta, sokat jelentett, hogy hazai közönség előtt, egy általa jól ismert pályán tudott bemutatkozni a kontinensbajnokságban.

„Szavakba önteni képtelenség, mennyire álomszerű volt  pályafutásom első Európa-bajnoki versenye. Már a szabadedzéseken nagyon jól bekezdtünk és mindkét alkalommal top 5-ös időt futottunk. Ekkor tudtam, hogy ugyan konkrét következtetést ebből még korai lenne levonni a hétvége hátralévő részét illetően, de ha okosan versenyzünk, akkor stabilan az elődöntőben találhatjuk magunkat. Tehát pontosan így próbáltuk felépíteni a csapattal minden egyes előfutamomat. A nagy kontaktokból kimaradva mind a négy előfutamban nagyon értékes pontokat szereztünk és így a harmadikként jutottam az elődöntőbe. Ez volt az a pont, amit el sem tudtam hinni, hogy megtörténik. Tudtam viszont, hogy ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe, nagyon pontosan össze kell, hogy rakjuk az elődöntőt. Ez is sikerült, hiszen két világsztár mögött a harmadik helyen jutottam be a csoportomból a fináléba, ami az ötödik rajtkockát jelentette. Itt már nem akartam semmit forszírozni, csak élveztem, hogy életem első Eb futamán részt vehetek a döntőben, hatalmas nevekkel körülvéve a rajtrácson. A döntőben végül az ötödik helyen intettek le, amit remélni sem mertem a hétvége előtt. Nagyon élvezetes és tanulságos verseny volt számomra. Nagyon élveztem minden pillanatát. Folyamatosan figyeltem, hogy a sportág legnagyobbjai hogyan mozognak a pályán és pályán kívül, valamint már most rengeteg tanultam tőlük. Nagyon jó érzés volt, hogy olyan ikonoktól kaptam dicséretet a teljesítményemet illetően, mint Anton Marklund vagy Janis Baumanis. Hab a tortán, hogy az RX1-es kategóriában engem választottak a ‘Hétvége Versenyzőjének’. Szeretném kiemelni, hogy a csapatom, a Korda Racing mennyire kiváló munkát végzett a hétvége folyamán. Egyetlen komoly műszaki hibánk sem volt, végig megadták nekem azt a megfelelő szakmai hátteret, ami ehhez a szinthez elengedhetetlen. Végül, de nem utolsó sorban nagyon köszönöm annak a rengeteg szurkolónak, akik szurkoltak és támogattak minket az egész hétvége folyamán” – közölte Máté.

Ebben az évben csatlakozott a Korda Racing csapatához Kovács Domonkos, aki az Európa-bajnokság egyik betétfutamán a CrossCarok között állt rajthoz. Noha a főpróbák – az előfutamok – igencsak rosszul sikerültek, a premier, a döntő már remekül sikerült. Domonkos végül a harmadik helyen zárt, de a tempóját látva kijelenthető, hogy akárcsak egy körrel tovább tart a finálé, vélhetően győztesként intették volna le.

„Hétvégén került megrendezésre a rallycross Európa-bajnokság szezonnyitó versenye, melyen a Crosscar Cup kategóriában, a viadal egyik betétfutamán indultam. A verseny sajnos nem indult jól, mivel a második szabadedzésen egy váratlan technikai hiba miatt egy elég nagy balesetet szenvedtem, eltört a kormányom, és majdnem százas tempóban beleálltam a falba, amelynek következtében az autón nagy károk lettek. A csapat nagyon gyors és nagyszerű munkájának köszönhetően a nap végére kész lett az autó, és így rajthoz tudtam állni a negyedik kvalifikációs futamon. Vasárnap a döntőt így a hatodik, utolsó helyről kellett kezdenem. Végül harmadikként értem célba, amivel nem vagyok teljesen elégedett. Óriási köszönet a csapatnak a rendkívüli munkájukért és Baráti Tominak, aki ismét rengeteget segített” – mondta Domonkos.

A Korda Racing csapatvezetőjével madarat lehetett volna fogatni az idei Eb-nyitányt követően. Úgy véli, Máté máris bebizonyította, a legjobbak között a helye, míg Domonkos teljesítményével is tökéletesen elégedett volt.

„Ez az esztendő akár véget is érhetne, hiszen eddig szinte álomszerű, ami velünk történik. Úgy léptünk ki a nemzetközi színtérre, hogy azonnal mindenkiben tudatosítottuk, nem lehet a Korda Racing csapatát és versenyzőit félvállról venni. Azt eddig is tudtam, hogy Máté a fiatal kora ellenére már-már kész versenyző, ám amit a nyirádi vörös katlanban produkált, arra szavak is alig vannak. Bebizonyította, hogy igenis ebben a mezőnyben a helye. A királykategóriában újoncként a legjobb magyarként zárt, azonnal a döntőbe jutott. Nem is mondok többet, nehogy elbízza magát… Domi rendkívül peches volt az előfutamok során, ám a csapat jelesre vizsgázott a puzzle nevű játékból is, és az autót újraépítve végül a dobogóig repítette őt. A teljesítménye nagyon meggyőző volt, ami igencsak bíztató a magyar bajnokság következő futama előtt” – jelentette ki Spitzmüller Csaba.

(Nyitókép és forrás: Korda Racing Kommunikáció)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top