Keresés
Close this search box.
bucsi attila brno

Bucsi Attila győzelemmel kezdett a TCR Eastern Europe-ban

Az év egyik legeseménydúsabb és legeredményesebb hétvégéjét tudhatják maguk mögött a Hungarian Motorsport Academy (HMA) növendékei. Összesen 12 versenyző képviselte az akadémia színeit, és számos bajnokságban sikerült rendkívüli sikereket elérniük: Bucsi Attila élete első TCR versenyén rögtön futamot nyert, Csomós Miklós a WHB Győr Rally-n győzedelmeskedett, a Révész Racing három első helyet szerzett Zolderben, Katona Áron Németországban végzett az élen, míg Zanócz Noel Olaszországban nyert bajnoki címet. A Red Bull Rookies Cup szezonzáróján pedig bejelentették, Farkas Kevin jövőre is folytathatja a MotoGP legnívósabb utánpótlás sorozatában.

Az elmúlt hétvégén állt először rajthoz TCR-autóval a HMA mindössze 16 éves versenyzője, Bucsi Attila. A túraautózás mezőnyében szinte még gyereknek számító fiatal pilóta tavaly októberben versenyzett legutóbb, mivel az életkora miatt még nem kaphatta meg a nemzetközi licencet. Az akadály ezen a hétvégén elhárult, így megejthette bemutatkozását a TCR Eastern Europe bajnokságban. A brnói szezonzáró nem is alakulhatott volna jobban a számára: a pole-pozíció megszerzése után egy fordulatos versenyen sikerült a sokkal tapasztaltabb vetélytársait maga mögé utasítva győznie. Gyorsan kivívta a többiek elismerését, köztük a sorozat idei bajnoka, a WTCR-t is megjárt Matteo Homola is elismerő szavakkal illette az akadémia tehetségét. A vasárnap délután tartott második futamot a 9. helyről kezdhette meg, szép előzéseket bemutatva végül a 6. helyre hozta be a Hyundai i30 N-t debütáló hétvégéjén.

Csomós Miklós és Bán Viktor egy kivételével az összes gyorsasági szakaszt megnyerte a HUMDA Országos Rally Bajnokság győri futamán. Az Európa-bajnokságon is remeklő páros a szurkolók igényeinek is eleget téve látványos autózásban részesítette a szép számú nézőközönséget, ami nem ment az eredmény rovására, így a verseny rendkívül jó felkészülést biztosított számukra az október elején megrendezendő, Európa-bajnoki szezonzáró Rally Hungary előtt.

A Révész Racing ezúttal a belgiumi Zolderbe látogatott, ahol a kamion Európa-bajnokság küzdelmei folytatódtak. Miután az időmérésen ismét a leggyorsabb volt, Kiss Norbert a pole-ból várhatta versenyhétvége első futamát, de a harmadik körben egy technikai hiba a pálya szélére kényszerítette. A Révész Racing szerelőinek sikerült időben megjavítania a kamiont a második futam előtt, de a magyar pilótának a mezőny végéről kellett indulnia. A 9. körben Norbi már az élen állt, mikor egy versenybaleset miatt piros zászlóval megállították a futamot. Mivel a szabályok szerint ilyenkor az előző kör sorrendje számít, a magyar pilótát másodikként szólították a pódiumra, de mivel az élen álló spanyol versenyzőt a versenyfelügyelők később megbüntették, Kiss végül mégis a győzelemnek örülhetett.

A vasárnapi nap is izgalmasan alakult a számára, de az eredményeken ez nem látszódott: mind a két futamban sikerült megnyugtató előnyt kiépítenie a többiekkel szemben, ezáltal a futamokon is az első helyen ért célba. Kiss Norbert így az összetettben 70 pont előnyre tett szert Jochen Hahn előtt, két versenyhétvégével az idény vége előtt.

Zsebő Marcell a WSK hétvége után ezúttal ismét Olaszországban versenyzett, a ROK Cup Italy sorozat évadzáró hétvégéjén, Cremonában. A döntőben a 9. helyről rajtolva sikerült a 6. helyet megszereznie, a futam második leggyorsabb körét is megfutva. Az év végi összesítésben végül az előkelő 4. helyet szerezte meg 112 pilóta közül, ami annak tudatában még inkább figyelemre méltó, hogy ez volt az első éve ebben a kategóriában.

Utolsó előtti fordulójához érkezett az ADAC MX Masters sorozat, ahol Katona Áron a bajnokság 3. helyéről várhatta az MX Junior Cup küzdelmeit. A kvalifikáción újfent a leggyorsabb volt, az első futam elején viszont visszacsúszott a 13. pozícióba. Remek versenyzéssel végül sikerült áthámoznia magát a mezőnyön és a dobogó második fokára állnia. A második futamot taktikusan felépítve, folyamatosan előzte meg ellenfeleit, végül az utolsó három körben már Áron diktálta a tempót, és erejét okosan beosztva sikerült megnyernie a futamot. Katona idei első összetett győzelmét aratta, a bajnoki pontvadászatban pedig feljött a 2. helyre, a dreetzi finálé előtt tehát még van esélye a bajnoki címre is.

Egy olasz bajnoki címnek viszont már a hétvégén örülhetett Zanócz Noel, akinek Ponte E Ególában, a bajnokság utolsó fordulóján sikerült végül az összetett verseny élére állnia. A kvalifikáción a 11. helyet megszerző motokrosszos az első futamot az 5. helyen zárta, a másodikban érett, megfontolt versenyzést bemutatva sikerült mindenkit maga mögé utasítania, így három forduló után a Trofeo Rookies Cup élén végeznie.

A gyorsaságimotorosok közül hárman képviselték a HMA színeit a Slovakiaringen, az Alpok-Adria sorozat utolsó előtti fordulóján. Az SST600-as kategóriában Görbe Somának remekül alakult a hétvége, egy második és egy első helyet gyűjtve a bajnokságban is sikerült átvennie a vezetést. Molnár Gergő felkészülését technikai problémák hátráltatták, így kölcsönmotorral volt kénytelen teljesíteni a hétvégét, amit végül két harmadik hellyel zárt.

Számadó Máté indulhatott az élről az SSP300-as kategóriában, dacára annak, hogy a motorjának nem kedveztek a hosszú egyenesekkel tarkított pályák, mint amilyen a Slovakiaring is. Mindkét futamban felállhatott a dobogóra, értékes pontokat gyűjtve így a bajnokságban, aminek továbbra is az élén található és már csak a szezonzáró forduló van hátra.

A MotoGP-hétvége programjában idén utoljára kapott szerepet a Red Bull Rookies Cup, benne az egyetlen magyar résztvevővel, Farkas Kevinnel. Misanóban a 16. helyet szerezte meg a kvalifikáción, szombaton pedig a pontszerzés is sikerült számára, miután a 13. lett. A vasárnapi futamon sajnos elesett, de a mezőny után tudott eredni, és a 19. helyen befejezni a futamot. Kevin végül 31 pontot gyűjtve a bajnokság 17. helyén zárta az évet, amin jövőre tovább javíthat, mivel a nap végén bejelentették, hogy a következő évet is a Red Bull Rookies Cup-ban folytatja a fiatal tehetség. Ez egy újabb fontos mérföldkő a karrierjében ahhoz, hogy állandó MotoGP-sorozat szereplő lehessen akár már 2025-ben a Moto3-as kategóriában.  

Ausztriában tett látogatást a hétvégén Surányi Balázs és Técsi László Márk, mindketten szakáguk bajnoki futamán vettek részt. Az Osztrák Supermoto Bajnokság zárófordulóján Surányi Balázsnak a cseh bajnoki mezőnnyel is fel kellet vennie a küzdelmet, ugyanis a két ország közös bajnoki fordulóját tartották Melkben. A 15 versenyző közül végül az összetett 2. helyén zárta a hétvégét az S3 Junior géposztályban.

Técsi László Márk Oberdorfban állt rajthoz a hétvégén, az MX Open kategóriában hasznos tapasztalatokra tehetett szert, miután a versenyeken az 5. és a 6. helyen intette le a kockás zászló.

Liszka Roland itthon állt rajthoz, a Magyar Endurocross Bajnokság 4. fordulóján, Tamásiban. A nagy meleg és a pálya állapota alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát. A nagy por miatt a versenyigazgatóság úgy döntött, hogy lerövidíti a pályát és a futam idejét is. Roland számára végül nem okoztak gondot a nehézségek, magabiztosan nyerte meg kategóriájának versenyét, egyúttal az abszolút értékelésben sem volt nála gyorsabb senki.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top