amber miami f1 lec ver 2022

Miami, kamukikötő és áradások

A Forma-1-es versenynaptárban tavaly debütáló helyszínre látogat a cirkusz a hétvégén. Az egy hónapos monstre tavaszi szünet után mozgásba lendült a Forma-1 szekere, s megállíthatatlanul halad előre. Bakuból Miamiba kerül át a Forma-1-es küzdelmek színtere, ahol a tavalyi vizes fiaskót követően néhány változtatást hajtottak végre a szervezők a jobb közmegítélés érdekében. Kiemelt figyelmet kap a hétvége, hiszen az amerikai piac nagyon fontos a Liberty Media számára.

Az azerbajdzsáni utcai versenyt egy újabb utcai futam követi Floridában. Sokak reményei szerint ebben ki is merül a hasonlatosság és a bakui kissé unalmas futam után egy izgalmas verseny következik. A 2022-es debütáló Miami Nagydíj sajnos eseménytelen volt a pályán zajló verseny tekintetében. A verseny miatt felvonuló celebtömeg okozta az egyetlen izgalmat az eziránt érdeklődők számára.

A hétvégi futam helyszíne lesz a 11. egyesült államokbeli helyszín a Forma-1-es világbajnokságban. Egy pezsgő város utcáin rendezett futam világszinten hatalmas érdeklődést vonz. Ez így volt tavaly és így lesz idén is. 2022-ben váltakozó időjárási körülmények fogadták vasárnap a mezőnyt a csillogó-villogó, sztárparádéval tarkított Miami Nagydíjon. A verseny napján többször is esett, emiatt elég párás volt a levegő. Bármikor megzavarhatta volna egy-egy zivatar a versenyt, de nem így lett. Végül nyugodt körülmények között zajlott az 57 körös futam a felhős miami pályán.

A pálya és környéke a szórakoztatásra lett kitalálva. Messziről inkább egy vidámparknak néz ki, mintsem egy versenypályának. A szervezők kitettek magukért, amerikai módra kitalált szórakoztatást kanyarintanak a verseny mellé. Nem csak a lelátókról, hanem jachtról, napágyról, a bár mellől vagy akár felvonófülkéből is lehet nézni a versenyhétvége eseményeit.

2022-ben egy mesterséges kikötővel borzolta a pálya a Forma-1-es rajongók idegeit, így különösen nagy visszhangot kapott a hír, mely szerint hetekkel a 2023-as Forma-1-es nagydíj előtt víz alá került a Miami Dolphins NFLcsapatának stadionját körbevevő pálya és környéke. A vízelvezető csatornák nem tudták elvezetni a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővizet. A versenyt szerencsére ez a fiaskó nem befolyásolja, rendben meg fogják rendezni.

Miami különleges helyszín, s ezt a csapatok ki is akarják használni. A Red Bull idén például különleges festéssel látja el autóit, amelyet a szurkolók terveztek meg. Nagyon érdekes festésű autókról keringtek képek az interneten, de hogy melyik festés lesz a végleges, az majd csak a hétvégén derül ki.

S hogy mi történt itt tavaly? Max Verstappen vihette haza a győztes trófeát Floridából. Charles Leclerc nem tudta győzelemre váltani rajtelsőségét. A Red Bull pilótája kielőzte és a vezető helyet a monacói a biztonsági autós fázis ellenére sem tudta visszavenni. Carlos Sainznak ismét pechesen indult a hétvégéje, nagy balesete volt pénteken, de a spanyol így is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Pereznek a negyedik hely jutott.

A verseny és a pálya

A Miami Hard Rock Stadium körül kialakított versenypálya egy ideiglenes utcai aszfaltcsík, amely 19 kanyarjával nagyon hasonló atmoszférát nyújt, mint a Melbourne-i Albert Parkban futó ausztrál versenypálya. A csúcssebesség 320 km/óra lesz.

Az 57-körös Miami Nagydíj május 7.-én helyi idő szerint 15.30-kor (magyar idő szerint 21.30-kor) veszi kezdetét. A pálya hossza: 5,412 km, a teljes versenytáv 308,326 km. 2022-ben Max Verstappen (Red Bull) lett az első helyezett. A holland pilóta győztes ideje 1:34:24.258 volt. A második helyen Charles Leclerc (Ferrari) futott célba, míg a bronzérmes helyre a szintén ferraris Carlos Sainz állhatott fel.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top