Keresés
Close this search box.
amber emilia romagna f1 2022 dobogo

Végre Európában a Forma-1-es cirkusz

Bár Bakuban járt már a Forma-1 mezőnye április végén, de az igazi európai szezonkezdet még csak most kezdődik, ezúttal is az Imolában rendezett Emilia Romagna Nagydíjjal. A koronavírus járvány egyik győztese az imolai versenypálya, amely sokáig része volt a Forma-1-es versenynaptárnak, majd egy időre kikerült belőle. Most pedig 2020 óta zsinórban negyedszer is megrendezésre kerül az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett pályán.

A mezőny szívesen jön erre az olaszországi pályára, de hogy mennyire várható rekordszámú néző, az majd a hétvégén derül ki. Az olasz Autóklub elnöke ugyanis nem túl rózsás képet vázolt fel korábban az olaszországi jegyeladások kapcsán. Ez a folyamat már Miamiban elkezdődött, ahol a vártnál kevesebb jegy fogyott, hogy aztán nyomott áron mégis megtöltsék a lelátókat. Ez azért furcsa, mert máshol sok helyen – így a Hungaroringen is – idén is telt ház várható.

Általában májusban szokott visszaérkezni a Forma-1-es mezőny Európába, amikor már kellemesen meleg időjárási körülmények között lehet futamokat tartani. Hát ez idén sajnos nem igaz. A szokásosnál hűvösebb és csapadékosabb idő fogadja a mezőnyt Olaszországban.

Egy „triple header” első állomása lesz a hétvégi olaszországi helyszín, ahonnan a verseny után pihenés nélkül utaznak tovább Monacóba, majd rá egy hétre a spanyolországi Barcelonába. Nagyon megerőltető egy ilyen hármas hétvége a csapatok és a résztvevők számára, de bele kell húzni, mivel hosszú a szezon, s a nyári szünet előtt még sok versenyt kell megrendezni.

A csapatok egy része már Bakura is vitte fejlesztéseket, de nagy részük inkább Imolára hagyta az újdonságok bevetését. Az élcsapatok közül a Mercedes és a Ferrari is mostanra időzítette a fejlesztéseit. A Mercedes a tavalyi fiaskó után idén sem tudja hozni előtte megszokott formáját. A költségsapka miatt nem sok pénz marad a csapatoknál a nagyívű fejlesztésekre, de kisebb változtatások szinte mindenhol beleférnek. A Mercedes új oldaldoboz kialakítással érkezik, a Ferrari pedig új hátsó felfüggesztésétől vár nagyobb megbízhatóságot a hazai pályáján.

A Ferrarinak kötelező volt Imolára valamit kitalálnia. Miamiban csak az ötödik és hetedik helyet tudták pilótái megszerezni, s otthon, a Tifosi – őrült Ferrarirajongók – előtt nem lenne rossz egyet villantani. Miamiban a Ferrari autói nagyon kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújtottak. Gyorsak voltak közepes gumikon, majd lassúak a keményeken, szenvedtek tele üzemanyaggal, de a végére – üresen – begyorsultak. Az Imolára vitt új hátsó felfüggesztés jó hatással lehet autói egyensúlyára, s ezáltal a teljesítményükre. Mióta visszatért a világbajnokság versenynaptárába ez a futam, még soha nem sikerült itt Ferrari pilótának nyernie. A legjobb helyezés Charles Leclerc negyedik helye 2021-ből.

A verseny és a pálya

Imola egy régi versenypálya, ahol nagyon jó az atmoszféra (emiatt nagyon sokan, így a versenyzők, nézők és újságírók is módfelett kedvelik). A pálya a 2006-os futamot követően nagy átalakításon esett át. A régi bokszokat és a paddock egész területét lerombolták és újra felépítették. A célegyenest meghosszabbították és újraaszfaltozták. Az a Hermann Tilke felügyelte az átalakításokat, akinek a nevéhez sok, a 2000-es években épült, pálya tervezése fűződik.

Az interlagosi (brazil) és a törökországi pályához hasonlóan az óramutató járásával ellentétes irányban halad majd a verseny. Ez a pilóták nyakát igencsak megterheli, amire speciális, igen kemény súlyzós edzésekkel készülnek a versenyzők.

A 63-körös Emilia Romagna Nagydíj május 21.-én helyi idő szerint 15.00 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,909 km, a teljes versenytáv 309,049 km. A körrekordot még mindig Lewis Hamilton tartja 2020-ból, ideje 1 perc 15,484 másodperc.

2022-ben Max Verstappen (Red Bull) nyerte meg a futamot. A holland pilóta győztes ideje 1:32:07.986 volt. A második helyezett Sergio Perez (Red Bull) lett, míg harmadikként Lando Norris (McLaren) gurult célba.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top