Keresés
Close this search box.
amber finn rali

Finn Rali, a normál kerékvágásban

A ralimezőny által igencsak kedvelt helyszínre érkezik meg a mezőny a hétvégére. A Finn Rali következik, ami visszatért a versenynaptárban megszokott helyére, augusztus elejére. A finnországi verseny tradicionálisnak számít a világbajnokságban, egyike azon kevés murvás raliknak, ahol nagy sebességre kapcsol a mezőny. Egyenletes útjai és számtalan ugratója révén, melyet szinte vakon vesznek be a pilóták, teljes koncentrációt, összpontosítást és figyelmet követel meg a világbajnoki ralimezőnytől. Az északi pilóták alig várják, hogy ismert, sokak számára hazai terepen száguldjanak.

2020-ban elmaradt ez a verseny, tavaly pedig a koronavírus járvány miatt törölt Svéd Rali helyett ugrott be az év elején a havas-jeges Északi-sarki Finn Rali, eredeti nevén Arctic Rali Finnland, majd ősszel a Finn Rali. Finnország ily módon két versennyel képviseltette magát a világbajnokságban.

Sokáig az északi pilóták voltak a Finn Rali koronázatlan királyai, de jött Sebastien Loeb és trónfosztást végzett kétszer is egymás után. Loeböt honfitársa, Sebastien Ogier, követte a sorban és a fiatal francia is felállhatott a finn dobogó tetejére. Később Kris Meekének is sikerült a bravúr, nem északiként győzni Finnországban. 2018-2019-ben az észt Ott Tanak vitte célba autóját az első helyen a Finn Ralin. A 2021-es két raliból az elsőt ismét Ott Tanak húzta be, de a másodikon, a Finn Ralin, már a walesi Elfyn Evans győzedelmeskedett.

A Toyotának és sztárpilótájának, Kalle Rovanperának nagyon jól megy idén a versenyzés. A legutóbbi megmérettetésen, az Észt Ralin a Toyota Rovanpera és Evans révén elhozta az első két helyet és a gyártók és a pilóták között is magasan az első helyen állnak. A hétvégén egyértelműen nekik lejt majd a pálya, hiszen a csapat és élpilótája is hazai terepen áll rajthoz. A 2017-2021 között rendezett négy Finn Ralit toyotás pilóta nyerte. Ráadásul a 21 éves tehetségnek idén eddig szinte az összes murva feküdt, s ez valószínűleg nem lesz másként a finn murvával sem. A Toyota kezében van az összes nyerő lap Rovanperával, a tavalyi finnországi győztes Elfyn Evans-szel és a csapat másik finn pilótájával, a 2017-es Finn Rali győztesével, Esapekka Lappival. Innen már csak elveszteni lehet a versenyt.

A Finn Rali természetesen különleges esemény számunkra, de próbálok úgy hozzáállni, mint az összes többi ralihoz. Nem érzek olyan nagy nyomást, hiszen az idei győzelmeink után nem hiszem, hogy bármit is bizonyítanom kellene. A rajongóktól hatalmas támogatást kapunk persze, s értük megpróbálok nyerni. Tavaly nem volt könnyű számunkra, így ezúttal megpróbálunk jobb munkát végezni.” – szögezte le Harri Rovanpera fia, aki ezúttal is megküzdhet a sepregetés szerepével. Ezzel a feladattal azonban idén már többször is megbirkózott és elsőségre vitte autóját. A hétvége hűvös időt és esőt is tartogat, ami akár az előnyére is válhat a pénteken elsőként rajtoló ralisnak. Eső esetén ugyanis a hátrébb rajtolók vannak hátrányban az egyre romló minőségű utak miatt.

A rali

A hétvégén megrendezésre kerülő verseny a szezon „legőrültebb” ralija címet is kivívta magának azzal, hogy – a nézők és fotósok nem kis örömére – a pilóták majdnem többet tartózkodnak a levegőben, mint az úton, s ha már ott vannak, akkor több mint 200 km/órás sebességgel hajtanak. Rendkívül gyors murvás utak visznek keresztül a finn ligeteken és tavakon, hatalmas ugratókkal tűzdelve.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top