Keresés
Close this search box.
csapat

Gokartversenyzői nyilatkozatok KMS Europe – Portimao RMCGF 2022.

2022 novemberében a portugáliai Portimao-ban került megrendezésre a Rotax MAX Challenge Grand Finals, ahol a Kálmán MotorSport hat gokartversenyzővel vett részt.

Kovács Zsombor:  Életem teljesítménye!

Hatalmasat ment Portimaoban Kovács Zsombor…
Kovács Zsombor megnyerte az FIA-Cez és a Rotax CEE 2022-es kiírását. Ő képviselte hazánkat a Rotax Világdöntőn.

A Portimaoban tartott egyhetes eseményen végig kiválóan ment Zsombor, maga is úgy értékelte a portugáliai versenyt, mint élete egyik legjobbja. Egészen az utolsó körig…
„Minden szabadedzésen az első öt között voltam. Az időmérőn nagyon izgultam, de a csoportomban második lettem, összetettben pedig negyedik.”
Mivel az időmérőn használt abroncsokkal kellett teljesíteni a hét hátralévő részét, vigyázni kellet rájuk, miközben ott marad az elején.

A selejtezőkön egy harmadik, egy ötödik és egy második hely után a negyedik rajtpozíciót szerezte meg a döntőre.
„Nyugodt voltam, nem volt bennem semmi félsz” – emlékezett vissza a rajtnál egyet rögtön előző gokartos. „Sokáig haladtam a második, harmadik helyen, így csak magam mögött akartam tartani a többieket, hogy meglegyen a dobogó.

Fél kör elteltével aztán a kettővel mögöttem haladó az egyik féktávon megtolt bennünket, amivel visszaestünk, így elszállt minden esélyem a pódiumra, aztán az utolsó körben még ki is löktek. Nyilván bosszant, hogy így alakult a vége, de tovább lépek. Bebizonyosodott, hogy kategóriámban a világ öt legjobbja között vagyok.

Úgy gondolom, életem egyik legjobb versenyét teljesítettem a Rotax Világdöntőn.”

——————————————————————————–

Zsebő Marcell: A maximum lett kihozva a hétvégéből!

Megérkezésünk után a gokartot vasárnap összeszereltük, majd hétfőn kezdődtek az edzések. Egész héten váltakozó időjárási körülmények voltak, eső-száraz beállításokkal mentem fel a pályára. A tempónk szárazban elég jó volt, esőben sajnos nem annyira. Az időmérő is esőben zajlott, ami a korábbi esős viszonyokhoz képest sokkal jobban sikerült. Csoportomban a 15. helyet értem el, ez összetett 30. hely jelentett. Minden selejtezőben 15. helyről indultam. Sajnos az első selejtezőben belekeveredtem egy rajtbalesetbe. A második selejtezőn a 8. helyen futottam be a sok előzést és jó versenyzést követően. 3. selejtezőn 12. helyen értem be. Ezekkel a selejtezőkkel a 72 versenyzőből a 33. helyen álltam a pontok szerint az elődöntő előtt.

Az elődöntőt a 17. helyről kezdtem meg, ahol szintén pontokat kaptam, és ez is hozzá adódik a selejtezők pontjához, amiből kijön a legjobb 36, a legkevesebb pontot gyűjtők közül, ami megadja a döntő rajtsorrendjét is. Az elődöntőben a 17. helyről a nagyon jó tempónak, és a jó versenyzésnek köszönhetően, a hetedik helyig sikerült feljönnöm (az utolsó előtti körben én voltam a leggyorsabb) Ez a döntőben a 23. Rajtpozíciót jelentette.

A döntőben már a 36 legjobban versenyző pilóta várta a rajtot. A 23. helyről a 15. helyre sikerült előre verekednem magamat. Sajnos több is lehetett volna ebben a Grand Finalsban, de az első selejtezőben történt rajtbaleset miatt nagyon sok pontot gyűjtöttünk, ami megnehezítette az előkelőbb helyet, de azt gondolom, hogy azt követően a maximum lett kihozva a hétvégéből.

——————————————————————————–

Krepcsik Áron: Sikert értünk el Portimao-ban!

Krepcsik Áron három bajnokságban indult 2022-ben. Junior kategóriában OB-ban, a CEE-ben, és a CEZ-ben is bajnok lett. Meg vagyunk elégedve az egész évben nyújtott teljesítménnyel. Sikert értünk el Portimao-ban, a világbajnokságon végig a top 10-es eredményeket hoztunk. A selejtezőkön negyedik, ötödik, hetedik helyen voltunk. 19. lett az időmérőn. A döntőben feljöttünk a 10. helyig, de egy francia versenyző kilökött bennünket. A részeredmények nagyon jók.

——————————————————————————–

Lipovics Patrik:  Felemás érzések…

Lipovics Patrik az Országos Gokart Bajnokságon keresztül váltott jegyet a 2022-es, Portimaói Rotax Világdöntőre. A jó kezdést követően, kissé keserű szájízzel térhetett haza… Már az edzéseken gyors volt Patrik, az időmérőn pedig a 21. pozícióba kvalifikálta magát. A selejtezőfutamokon folyamatosan javított és a 16-17. pozícióban ért célba le. Az egyik futamon kapott egy öt másodperces büntetést, így visszaesett a 28. pozícióba.” A következő selejtezőn hátulról indult, benne volt a sűrűjében, és egy versenytársa hátulról felöklelte Patrikot. Ezzel számunkra véget ért a döntő. Patrik nagy csalódásként élte meg a történteket, ugyanakkor nagyszerű élményekkel gazdagodott, új barátokat szerzett és rengeteget tanult egy ilyen mezőnyben.”
Komoly célkitűzéseink vannak 2023-ra. Nagyon sokat fejlődött 2022-ben és ezt a dinamizmust szeretné megtartani, melyhez minden komoly segítséget, támogatást megad Kálmán Péter a KMS Europe csapatával, a Fit4Race-szel Matics Zsolti, a Racesolutionnal pedig Huszka Richárd.

——————————————————————————–

Dominkó Arnold: Utólag visszagondolva ez volt életem legjobb versenye.

A hangulata kiváló volt, agyon élveztem a selejtezőket, attól függetlenül, hogy balesetekbe keveredtem. Felejthetetlen volt a pályán töltött idő, a ceremóniák és az egész verseny alatt!

——————————————————————————–

Gyutai Péter Portimao meglepetés embere!

Petivel beszélgetek…

Az idei Gokart Világdöntőre nem sikerült kijutnod, mégis ott voltál az indulók között.

Hogyan kerültél a mezőnybe?

Így van. Családommal készültem Ausztriába, a lányom sí edzőtáborába. Szombaton fájó szívvel nézegettem, a Portimaoból felrakott jobbnál-jobb képeket. Egy kicsit bosszankodva elmentem futni. Hazaértem, amikor megcsörrent a telefonom.

Kálmán Péter hívott, hogy Antônio Pizzonia, néhai Forma 1-es versenyző, egy amerikai verseny miatt lemondta az indulást, és a helyére kellene beugrani. 506-os rajtszámmal neveztek és mindent elintéztek. Vasárnap este repülőre ültem és így már 3. alkalommal vehettem részt a világbajnokságon. Kijutottam többször is, csak a Covid miatt elmaradtak a versenyek. Most a sors visszaadott egy kicsit a kimaradt lehetőségek helyett.

A számodra megtisztelő felkérést követően, mire számítottál a VB-n?
– A gokart sportot hosszú ideje, a családi vállalkozásokban töltött munka mellett, hobbimnak tekintem. Két hónap kihagyást követően – azóta nem ültem gokartban – a tisztes helytállás volt a cél. A felkészülés az egészséges életmódnak hála, a korábbinál alacsonyabb versenysúllyal le volt tudva.

Hétfőn hajnalban érkeztél a pályára… Milyen volt a verseny helyszínén a fogadtatás, a légkör?
– A rendezők, a szervezők és a versenyzőtársak rendkívül barátságosan fogadtak. Mindenben segítettek, családias volt a hangulat. Szinte szomszédom volt a boxban az egykori Forma1-es pilóta Rubens Barricello volt. Ő maga és a fia is indultak a versenyen.

Mi történt a versenyen?
– Teljes extázisban voltam hétfőn reggel, amikor megkezdődtek a szabadedzések. Kettőt teljesítettem, az egyiket száraz,a másikat felszáradó pályán.

Kedden három szabadedzéssel folytatódott a hangolódás a délutáni időmérő futamra. A változatosság kedvéért a délelőtt száradó és szárazpályás etapok után az időmérőt esős körülmények között futottam. Előtte esőben egy métert sem mentem, ennek ellenére egész jó idők jöttek. A körülmények az utolsó körben voltak a legjobbak. Ebben a körben egy oda-vissza előzést követően, csak a 25. lettem.

Az első előfutamban nem volt meg a tempóm.

Másnapra egy kicsit felszívtam magam, és a következőben már jól teljesítettem, magam mögött tudtam tartani a lengyel bajnokot, aki nagyon jól ment a CEE-ben is.

Pénteken az elődöntőben a mi futamunk volt az utolsó, és a célegyenes ráfordító kanyarban már semmit nem lehetett látni. A lemenő nap sugarainak köszönhetően, vakon kellett fordulni, ez az időkre rányomta a bélyegét.

A döntőben a Warm-Up-on is használt gumival kellett menni, így a spórolás jegyében, csak egy-egy mért körre volt lehetőség. A problémás célegyenes ráfordítót sajnos nem sikerült kijavítani. A rajtom jó volt, nyertem 3-4 pozíciót, amit az ellenfelek később visszavettek.

Hogyan érteled, a mutatott teljesítményedet?
– Az egész hét a boldogság jegyében telt, hiszen így kijutni és részt venni ezen a versenyen, maga a csoda. Nem tudom megadatik-e még egyszer, hogy VB-re kijuthatok. A tőlem telhető legjobbamat adtam és teljesen elégedett vagyok az elért eredménnyel, a DD2 Masters 25. pozícióval. Azok a versenyzők voltak előttem, akik kiskoruktól fogva folyamatosan csak a gokart sporttal foglalkoznak. Hiányzott a korábbi edzés, a felkészülés, hiszen nem tudtam, hogy indulni fogok.

Hálás vagyok Kálmán Péternek, hogy sikerült kijuttatnia. Kovács Zoltánnak köszönöm a munkáját!

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top