Keresés
Close this search box.
2023 allianz sailing world championships

Kezdődik a World Sailing világbajnokság, ahol a világbajnoki helyezések mellett az olimpiai kvótaszerzés a cél

A világbajnoki helyezések mellett az olimpiai kvótaszerzés a cél.

Mind a tíz olimpiai hajóosztályban osztanak világbajnoki érmeket, de természetesen az olimpiai kvalifikáció megszerzése talán a legizgalmasabb kihívás a több mint 1200 benevezett vitorlázó számára. Ez az első és legfontosabb alkalom a 2024-es olimpiai részvételi jog megszerzéséhez.

Mi, magyarok négy hajóosztályban, ILCA 7-ben, ILCA 6-ban, továbbá férfi és női szörfben (iQSAiL osztályban) vagyunk érdekeltek.

ILCA 6: Érdi Mária „Mári”, bownumber 11, rajtszáma HUN 211551

ILCA7: Vadnai Benjamin „Benji”, bownumber 28, rajtszáma HUN 213095

ILCA7: Vadnai Jonatán „Joni”, bownumber 6, rajtszáma 213119

Az ILCA osztályok első versenyeit augusztus 13-án, vasárnap rendezik a Tulip pályán, a Hága/Scheveningen kikötőtől északra. A meteorológusok a kezdőnapra felhős eget, 10-15 csomó körüli délnyugati szelet ígérnek, 21 fokos levegő hőmérséklet mellett.

Összesen 10 futamosra van kiírva a világbajnokság, egy nap maximum 3 futam rendezhető. A program szerint a következő napok közül augusztus 16. szerda és 19. szombat pihenő-, illetve tartaléknap, 20-án kora délután rendezik az első tíz helyen álló ILCA 7 és ILCA 6 versenyző részére az éremfutamokat, reméljük – eddigi eredményeik alapján joggal – hogy mindkét versenyben lesz magyar résztvevő. Az éremfutamokat a kikötőhöz közeli The Hague pályán tarják majd.

Mindkét hajóosztályban a nemzetek sorrendjében az első tizenhat szerez országának indulási jogot a 2024-es párizsi olimpiára. (Vannak még további kvótaszerzési lehetőségek is, a jövő évi ILCA 6 és ILCA 7 világbajnokságon további 7 részvételi jog kerül kiadásra, és lesz még közvetlenül az olimpia előtt, 2024 áprilisában Hyéresben egy Last Chance Regatta, ahol még 3-3 részvételi jog talál majd gazdára.)

A „repülő” iQFOiL szörf osztályban három magyar versenyző nevezett.

Sánta Bence HUN 196

Bors Máté HUN 77

Szentiványi Sára HUN 55

Férfi és női szörf osztályban egyaránt a nemzetek sorrendjében első 11 versenyző szerez olimpiai részvételi jogot. Az augusztus 14-én kezdődő szörf versenyeket a Pier South pályán rendezik. Minden nap terveznek futamot, nem lesz pihenőnap. A negyeddöntők, elődöntők és a döntők augusztus 19-én lesznek.

Az idei Allianz World Sailing Championships újdonsága, hogy – az olimpiai osztályokon kívül – mozgáskorlátozott versenyzőknek is rendeznek világbajnokságot. Hansa 303, 2.4mR és RS Venture osztályban hirdetnek világbajnokot.

27 nemzet 44 sportolójának pedig – a feltörekvő nemzetek programja keretén belül – a világbajnokság előtt neves edzők vezetésével edzőtábort tartottak, és ezek a sportolók, akiknek az országában nehezen hozzáférhető a vitorlázás még a tehetségesek számára is, a világbajnokság alatt is segítséget, mentorálást kapnak ezektől az edzőktől.

A fenntarthatóság érdekében pedig külön konténereket állítanak fel a kikötőben a különféle felesleges, törött, szakadt hajóalkatrészek, felszerelési tárgyak összegyűjtésére.

Látszik a szándék: a vitorlázás kultúrájának, örökségének maximális megőrzésével nyitni a mai világ trendjei, elvárásai felé – ezzel pedig növelni a sportágunk népszerűségét, elfogadottságát.

Augusztus 13-tól tehát minden nap lesz magyar versenyző, akiért drukkolni lehet. Itt a hunsail.hu oldalon minden versenynapról tudósítunk majd. A verseny közvetlenül az alábbi linkeken követhető:

A világbajnokság honlapja

Youtube videó tudósítások

Nyomkövetés (olimpiai osztályok)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top