Keresés
Close this search box.

Vitorlabontás és szezon nyitó a Balatonon

Balatonfüreden az idén is az 1935 óta szokott méltó módon vitorlabontó ünnepséggel és Balaton megkoszorúzásával ünnepeltük meg az egyébként ilyenkor már javában zajló balatoni vitorlás szezont.

Május 16-án 10 óra után – egy fontos vendég késése miatt némi csúszással – kezdődött a hagyományos ünnepség a balatonfüredi móló tövében, amelyhez látványos keretet adtak legszebb klasszikus vitorlásaink, a Balaton legöregebbje a 119 éves Kishamis, a három 75-ös Cirkáló a Nemere II., a Sirocco és a Lillafüred, valamint a parton az Addio 40-es Cirkáló, illetve a legrégebbi magyar vitorlás klubház, amelyben jelenleg a Vitorlás Étterem és az idén megnyílt interaktív kiállítása a Vitorlázeum várja a vendégeket, látogatókat. Ott ált még az MVSz új, a versenyek rendezését, kiszolgálását szolgáló új motorosa is.

A szokásos ünnepi műsor és beszédek után a Himnusz hangjaira a Kishamis árbocára felkúszott a nemzeti lobogó, majd dr. Szalóczy Péter egy rajtpisztoly lövéssel megnyitotta szezont. Hrehuss György és csapata a Kishamis fedélzetéről ekkor dobja a nemzetiszínű szalaggal díszített koszorút a Balatonba.

Az ünnepséget és a vitorlabontót látványos verseny követte.

A balatonfüredi móló vonalában a Kékszalagéhoz hasonlóan kitűzött rajtvonalon 18 osztályban 155 hajóval 648 fővel rajtolt a Balatoni Évadnyitó WireCorner Nagydíj nagyhajós mezőnye.

Gyenge dél-délnyugati szélben indultak a hajók az első pályajel, Alsóőrs felé. Három perccel később vált igazán látványossá menetük, amikor spinnakert húzhattak.

Rendkívül gyors és szép verseny lett, mert a nap fokozatosan kisütött, a szél előbb délkelet felé fordulva frissülni kezdett, majd tovább erősödve újra nyugatiasodott. Így a mezőny java az alsóőrsi fordulótól egyetlen éles balcsapáson húzhatott Tihany felé. Onnan pedig egy gyönyörű éles raumos száguldással jöttek a hajók a füredi móló közelébe kitűzött célvonalra.

Délután negyed négyre már célba is ért mindenki. 149 hajó teljesítette a pályát.

A Balatoni Évadnyitó WireCorner Nagydíj abszolút győztese a két rajthoz álló katamarán közül a Nagy R. Attila vezette Black Jack lett, megelőzve az RSM-DTM-et, amelyet Vándor Róbert kormányzott.

Az egytestű hajók versenyét nagy fölénnyel nyerte a Sirocco és Cittel Lajos csapata, akkikel még az Anna 70-es Cirkálón Fehéri Gáborék, és a harmadik helyen befutó Majthényi Szabolcs kormányozta Asso99, a Fantomasso tudott lépést tartani. 

A nagyhajós pálya mögött az Alsóőrs és Siófok közötti vízterületen pedig a kishajós osztályok futották versenyüket. Három futamot sikerült megrendezni a kitűnő szélben. Nekik még újabb futamokkal vasárnap is folytatódott a verseny.

Forrás: hunsail.hu

 

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top