Keresés
Close this search box.
amber szardinia rali 2022 tanak

Tanak visszatért a csúcsra

Ott Tanakról régen hallhattunk a Rali Világbajnokságban. Az észt pilóta most viszont hallatta a hangját, behúzta a Szardínia Rali első helyét. A Hyundainál nagy az öröm, szezonbeli első győzelmét szerezte meg a csapat Olaszországban. A Toyota pilótáinak ezúttal nem sok babér termett. A második és negyedik helyen is az M-Sport Ford pilótái, Craig Breen és Pierre Loubet értek célba. A bronzérmes helyezés Portugália után ismét a Hyundaijal versenyző Dani Sordóé lett.

Nagyon jól ment a versenyzés a hétvégén a versenygyőztes pilótának. S ezt a kitűnő formát már nagyon régóta vártuk tőle. Utoljára 2021-ben állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a február végi Északi-sarki Finn Ralin. Idén a Horvát Ralin második lett, de most ő viheti haza a győztes trófeát erről a nehéz murvás raliról.

Jó irányba indultunk el. Portugáliában nagyon küzdöttünk és sikerült fejlődnünk. Nem kérdés, ha magabiztosak vagyunk, jó munkát végzünk. Folytatnunk kell a kiváló munkát.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

Pénteken Tanak nagy csatát vívott Esapekka Lappival, s izgalmas csata volt kilátásban a duó között a szombati maratoni hosszúságú nap során is. Nem így lett. A nyitó szakaszon ugyanis Lappi autójának meghibásodása miatt nekicsapódott egy útszéli kőnek, letört a bal hátsó kereke és autója felfüggesztésének darabjai is sérültek. A finnek ezzel véget ért a versenye.

Tanak ezután megállíthatatlan volt, kettő szombati szakaszt kivéve megnyerte az összeset. Nagy előnnyel vágott neki a vasárnapnak. Könnyedén végig vezetett az utolsó nap négy gyorsasági szakaszán és megszerezte rali világbajnoki pályafutása 15. győzelmét.

Breen is nagyon elégedett volt, hiszen legjobb eredményét érte el az M-Sport Ford autójával. A harmadik helyezett Sordo többször is nyomás alá helyezte az ír autóversenyzőt, de később egy sor jó eredménnyel növelni tudta előnyét a Hyundai pilótájával szemben.

Pierre Loubet ralis pályafutása legjobb helyezését gyűjtötte be negyedikként. Defekt hátráltatta a franciát, de nagyon okos versenyzéssel maga mögött tudta tartani Kalle Rovanperát, aki nem tudott zsinórban negyedszer is nyerni. A fiatal finn volt így is a legjobban helyezett Toyotapilóta egy csalódást keltő versenyen a csapat számára.

Takamoto Katsuta a hatodik lett, miután csapattársa őt megelőzve ért célba ötödikként. Rovanpera így 55 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát.

Gus Greensmith egy kellemetlen hétvégét követően csak a hetedik helyen ért célba Fordjával. Egy hiba miatt pénteken visszaesett, s ezután már csak arra koncentrált, hogy célba érjen és közben különböző beállításokat tesztelt.

Az első tizet három WRC2-es pilóta zárja. A kategóriagyőztes Nyikolaj Griazsin lett a nyolcadik, akit Jan Solans és Jari Huttunen követ.

A nagy nevek közül Thierry Neuville még szombaton kiesett, de újraindult és a Power Stage győzelemért járó öt ponttal vigasztalódhatott. A 2021-es ezüstérmes Elfyn Evansnek ezúttal nem állt a zászló. Pénteken és szombaton is kiesett a walesi pilóta.

A Rali Világbajnokság félidejéhez érkezett. Három hét múlva (2022. június 23-26.) Afrikába utazik a mezőny, a legendás Szafari Ralira. 2021-ben tért vissza a Rali Világbajnokság erre távoli földrészre, s idén ismét nagyon várakozással utaznak el a csapatok Kenyába. Természetesen Sebastien Loeb és Sebastien Ogier sem hagyja ki ezt a versenyt.

Forrás és nyitókép: Amber PR

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top