Keresés
Close this search box.

Vörös Tibor és a Monori autocross

blank

Beszélgetés Vörös Tibor autocross versenyzővel az október harmincadikai versenye előtt.

 

Tóth Sanyibácsival jó pár versenyen küzdöttél, harcoltál már, ellenfélnek milyen ő?
– Ha a rajtnál elmegy előre, akkor később nehéz megelőzni, mert zárja az íveket.
Ő igazi rutinos rókának számít ebben a szakmában az autocrossban. Kanyarokban lassabb mint én, de az egyenesekben én vagyok a gyorsabb. A kanyarban ha utolérem akkor mivel ez nyitott versenyjármű ezért két három talicska földet szednek ki a fiúk a depóban a Buggy-ból.

Üldözéses autocross futam olyan, bulifutam lesz monoron, mit szólsz hozzá?
– A Pályának két különböző pontjáról fogunk egyszerre elindulni, és úgy fogunk körözni. Viszont lesz egy kis pikantériája is a versenynek, de ezt a kilátogató nézők a helyszínen fogják megtapasztalni.

Itt kiszolgálhatod a kilátogató nézőket. Mennyire szeretsz keresztbe autózni?
– Én nem vagyok konkrétan híve a driftes autózásnak. Inkább íven időre szeretek menni, de ha arra van igény akkor fordulunk úgy.

Milyen versenyjárművel is jössz és mit tudhatunk róla?
– Ez egy Super Buggy. 4×4-es hajtáslánc, V8-as audi motor, módosított „Hosek” féle váltó, 350 Lóerő, 850 kg.

Kitelepülsz nagy szervizparkkal? Készülsz olyan versenyautó kiállítás jelleggel?
– Nem, most csak tréleres megoldás lesz kis sátorral, de szívesen látok minden kedves érdeklődőt a versenyautómnál.

2016-os bajnokságban hogy állsz?
– Sajnos csak egy versenyen voltam Túrkevén, ott OB-n és Zónán harmadik helyet szereztem meg.

Mesélnél az autocross-os pályafutásodról?
– 1995-ben kezdtem hivatalosan az autocross a Duna kupán. Először Zsigulival utána egy Golf II-el. Később 1999-ben egy Pontiac ami VR6 Corrado motorral volt szerelve. Azzal 2000-ben lettem Autocross Magyar Bajnok Duna Kupában Szuper kategóriában.
2001-ben kaptam kölcsön Varga Csabától egy Szöcskét hogy próbáljam ki. Azzal indultam Dömsödön az autocross futamon. Első verseny lévén ötödik helyezett lettem. Akkor kaptam kedvet jobban a szöcskére.
2003-ban vettem az első autómat 4×4 audi motorral volt szerelve 250-270 lóerős lehetett. Az audi motorokat fejlesztettem tovább, a mai napig is audi motorral versenyzem. Diesel és benzines váltóból raktuk össze a verseny váltót. Később jött a Hosek féle váltó, amiben áttételt szoktunk módosítani a versenypályától függően.
2008-ban III.-ik, 2009-ben IV.-ik és 2010-ben Super Buggy kategóriában Magyar Bajnok lettem.
2006-ban és 2008-ban Közép Európa-Bajnokság III.-ik helyezett voltam. Legközelebb 2014-ben versenyeztem, ekkor az éves bajnokságban III. lettem szintén Super Buggy-val.
Köszönöm a barátok, szerelők, segítők, az Agro-Wein Kft – Kiskőrös, Maxx Energi Drink Kft. – Kiskőrös, Di-Angelo Kft. – Akasztó, Jet Cafe – Kiskőrös, Ungvári Gépműhely – Kiskőrös, Novo-Grande Kft. – Kiskőrös, Miskolci Királypince Kft., Woker Trade Kft. – Tabdi. Gellért és Társa Kft. – Orgovány, és természetesen a családom segítségét.
Szurkoljunk közösen október 30.-án monoron a Quad pályán Tibornak és Tóth Sanyibácsinak, hogy egy jót autózva szórakoztathassák a közönséget.

Képek: Vörös Tibor archívum – Hajóka Fotó.
– Hajósi Miklós –

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top