Keresés
Close this search box.

Kék Szalag – két szalag

blank

Az idei Kékszalagra lerajzolták a Balatont az autizmussal élő fiatalok. A július 6-án rajtoló 49. Kékszalag Erste World nagydíjon a versenyzők idén a 10 autista lakóotthont támogató, és az otthonokban művészetterápiás foglalkozásokat tartó Autistic Art Alapítványt is segítik – a Balatont bemutató rajzok is ezeken a foglalkozásán készültek.

A 49. Kékszalag Erste World nagydíjon is támogatnak egy jó ügyet a versenyzők: az Erste Banknak és a Magyar Vitorlás Szövetségnek köszönhetően idén a nevezéskor az Autistic Art Alapítványt segítik.

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art ügyvezetője. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

Két szalaggal a Kékszalagon

A nevezésnél plusz 5 ezer forinttal 3 hónapig, 10 ezer forint befizetésével pedig fél évig tudják biztosítani a támogatók egy autizmussal élő fiatal számára az alapítvány művészetterápiás programján való részvételt. A versenyzők cserébe egy különleges, támogatói kékszalagot is kitűznek az induló hajókra, amelyet Varga Máté, autizmussal élő alkotó grafikája díszít. Az indulók közül 145-en „vásárolták meg” a 2. szalagot, így összesen 915 ezer forinttal támogatták az alapítványt.

Varga Máté az Autistic Art művészeti terápiás programja keretében alkot. A jelenleg 6 autista lakóotthonban elérhető foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Rajzaik segítségével jobban megismerhetjük őket és a világukat. A foglalkozások pedig belső világuk bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja.

A művészeti foglalkozások terápiakánt és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. Az Autistic Art az elmúlt 10 évben, a nem anyagi támogatáson több mint 150 millió forinttal járult hozzá a civil fenntartású lakóotthonok fennmaradásához és működéséhez.

Az Erste Bank és az Autistic Art Alapítvány évek óta tartó együttműködése kezdetben dolgozói kezdeményezésre indult, mostanra pedig társadalmi felelősségvállalási programmá alakult. A balatonos rajzokra például egy ügyfeleknek szóló jótékonysági aukción lehet majd licitálni a Kékszalag alatt.

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top