Keresés
Close this search box.
f1 british grand prix 2021

A Mikulás hozza az első Szaúdi Nagydíjat a frissen felhúzott pályán

Vadonatúj, soha nem használt, mi több, még be sem fejezett versenypályán állnak rajthoz a hétvégén a Forma-1-es pilóták. Na jó, a betoncsík készen van, a kiszolgálóegységek nem lesznek száz százalékosak az első nagydíjra. Szaúd-Arábia fel kívánja rakni magát az autósport térképre, így a Dakar Rali után Forma-1-es versenyt is rendez az Arab-öböl legnagyobb népességű országa. A Forma-1-es világbajnokság finisében vagyunk és még minden nyitott.

Mindjárt belépünk a naptári télbe és ebből a nagyon hosszú 2021-es szezonból még két futam hátravan. Abu-Dzabi nem hiába fizet nagy összeget az aktuális szezon utolsó futamáért, ha ott dől el a világbajnoki cím(ek) sorsa, már megérte a befektetés, s idén akár az is előfordulhat, hogy nem a mostani hétvégén, hanem a szezonzáró futamon dől el, melyik pilóta és melyik csapat viheti haza a 2021-es világbajnoki trófeát.

Többfajta forgatókönyv is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy az utolsó futamon és ne a mostani hétvégén dőljön el Max Verstappen első világbajnoki címe, vagy éppen Lewis Hamilton nyolcadik vb koronája. Nem a helyszín a lényeg ezekben a spekulációkban, hanem az, hogy hatalmas izgalmak közepette dőljön el, hogy hogyan zárul ez a maratoni harc az ifjú tehetség és a hétszeres világbajnok veterán között. Ha Lewis Hamilton nyer Dzsiddában a hétvégén, és Max Verstappen a második helyen fut be, s egyikőjük sem viszi haza a leggyorsabb körért járó egy pontot, akkor mindössze egy pontnyi lesz a különbség -a holland javára – kettőjük között és az utolsó futamon várhatóan hatalmas nézettség mellett dől el, hogy ki lesz a világbajnok. Amennyiben Hamilton győzelme mellett elviszi a plusz egy pontot is, akkor pontegyenlőség mellett rajtolnak majd el a december 12.-ei szezonzáró futamon. Ha mégis a mostani hétvégén dől el az egyéni világbajnoki cím sorsa, akkor előmikulás ajándékként kapják azt a Forma-1-es rajongók és a szezonzáró már csak levezetése lesz a szezonnak.

Nem rendeztek Forma-1-es futamot a Szaúd-Arábiai Nagydíjat megelőző vasárnap, mégsem maradtak hír nélkül, egy nagyon szomorú hír nélkül, a Forma-1-es rajongók. Sir Frank Williams, a Williams Forma-1-es istálló alapítója életének 80. életévében elhunyt. A Forma-1-es legenda 1977-ben alapította csapatát és 2012-ben adta át a csapatvezetést lányának, Claire Williamsnek. Bár a napi munkákban nem vett részt ezután, de a Forma-1-et követte. 2020-ban eladták a családi tulajdonban lévő csapatot a Dorilton Capitolnak, egy amerikai üzletvezetési tanácsadó cégnek, de a csapat megtartotta a történelmi Williams nevet.

A verseny és a pálya

A versenypályát Herman Tilke vállalata tervezte meg a Forma-1 szakértői csapatával együtt, akik a Google Earth-t hívták segítségül a lehetséges pályakinézetek kialakításakor. Gyors pályát terveztek, ahol a várható átlagsebesség 252 km/óra lesz, s amely Monza után a második leggyorsabb pálya lesz 2021-ben. Azt viszont elmondhatja magáról, hogy ez lesz a leggyorsabb utcai pálya. A legeket folytatva itt található a legtöbb kanyar, összesen 27.

Ez a helyszín csatlakozott azok közé, ahol lámpafényes futamot rendeznek, így lehetséges, hogy ottani idő szerint fél kilenckor kezdődik a futam.

Az 50-körös Szaúd-Arábiai Nagydíj december 5.-én helyi idő szerint 20.30-kor (nálunk 18.30-kor) veszi kezdetét a Dzsidda Corniche pályán. A pálya hossza: 6,174 km, a teljes versenytáv 308,45 km.

(Forrás és nyitókép: Amber PR)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top