Keresés
Close this search box.
bÜki lili; wimmer dorina; kun anna; muhari eszter

Áttörés a női párbajtőrözőknél az Európa Játékokon, némi csalódottsággal

Az Európa Játékokon megnyert ezüstérmével hosszú évek sikertelenségét törte meg csütörtökön a magyar női párbajtőrcsapat, ennek ellenére egyik húzóembere, Muhari Eszter, illetve 17 éves erőssége, Wimmer Dorina is úgy érzi, kell egy kis idő, amíg a döntőben elszenvedett ráadástusos vereség feletti csalódáson túlteszik magukat.

A finálét órákkal korábban az olaszok elleni elődöntőben bemutatott parádés fordítás előzte meg, melynek Muhari Eszter az egyik kulcsfigurája volt, igaz, ő nem sokra emlékezett az utolsó előtti párban bemutatott hattusos sikerére, mellyel egyenlített.

„Az olaszok elleni utolsó asszómra nem igazán emlékszem. Azt tudom, hogy mínusz hat volt, aztán kiegyenlítettem, de hogy mi történt, azt nem igazán tudom. Vitt előre a hit és a lendület” – próbált visszaemlékezni az elődöntő sorsfordító három percére az Egyesült Államokban tanuló húszéves vívó. – „Az elődöntő után volt bennünk egy olyan +á dejó+ érzés, aztán beszélgettünk egy kicsit és ettünk valamit. Azt követően mondjuk úgy éreztem, hogy eljött a délutáni pihi ideje, de még hátra volt a döntő.”

Noha Muhari Eszter kisírt szemekkel nyilatkozott a vegyes zónában, összességében pozitívan értékelte a finálét is, különösen annak fényében, hogy az utóbbi években a franciákkal mindig meggyűlt a magyar csapat baja.

„Szerintem sosem volt ilyen, hogy végig vezettünk ellenük, mint most, egészen az utolsó tusig. Személy szerint nekem is egyértelműen ez volt velük a legjobb meccsem, most vívtam a legbátrabban” – jegyezte meg a januárban vk-bronzérmet nyerő párbajtőröző. – „Sajnos mindig vívnunk kell velük. Volt, hogy a nyolcért, volt, hogy a négyért, most viszont már a döntőben, ami alapból előrelépés, eredményben meg mindenképpen.”

A csalódottság a csapat minden tagján érezhető volt a döntő után, azt ugyanakkor Muhari is kiemelte, hogy régen várt sikert értek el, hiszen magyar női párbajtőrözők csapatban 2009 óta nem jutottak világverseny fináléjába.

„Hosszú ideje jöttek a csalódások, sosem sikerült, nagyon vártuk már ezt az áttörést. Most végre sikerült, úgyhogy igyekszünk majd úgy felfogni, hogy ez egy nagyon jó eredmény” – mondta a BHSE vívója.

A csapat legfiatalabb tagja, a mindössze 17 éves Wimmer Dorina úgy érezte, ahogy haladtak előre, úgy vívtak egyre jobban a nap során.

A döntőben mindenki a legjobb tudása szerint próbált vívni és én is ezen voltam. Azt hiszem, ki is hoztam, ami bennem volt, ezért elégedett voltam magammal” – mondta a junior korosztályban is még csak első éves tehetség. – „Egy tusra vívni mindig nagyon nehéz, eldőlhet bárhová, sajnos most nem a mi javunkra dőlt el. Nagy szó, hogy ilyen fiatalon Eb-döntőben vívhattam és holnap talán már fogom értékelni megfelelően ezt az ezüstérmet, de most még eléggé fáj.”

Érett már, hogy legyen egy olyan napunk, amikor végre minden a helyére kerül és mindenki jól vív” – kezdte értékelését Somfai Péter, a női párbajtőrözők vezetőedzője. – „Az elsődleges célunk az volt, hogy a négybe jussunk, ha pedig bejutunk, tudtuk, hogy onnantól kezdve bármi megtörténhet.”

Szerinte abból a szempontból is gyümölcsöző lehet ez a siker, hogy a csapat tagjai olyasmit tapasztaltak meg, amit korábban nem.

„Annak nagyon örülök, hogy végre ők is láthatják, amit én régóta mondok nekik és régóta látok bennük, hogy ez egy nagyon jó és erős csapat. El kell hinniük, hogy csapatként is jól tudnak működni. Van két világranglista 16-os emberünk, Kun Anna és Muhari Eszter, nem létezik, hogy ne tudjunk előrébb kerülni, mindig csak az ötödik és a nyolcadik hely között álljunk meg.”

Az előttük álló feladatot úgy fogalmazta meg: ezt a pozíciót kell megerősíteniük, többször a legjobb négy közé kell kerülniük, „és akkor sikerülhet bármi„.
„Ez egy nagyon értékes ezüstérem, nagyot léptünk előre a világranglistán, így el tudjuk majd kerülni a rossz ágakat. Minél jobban szerepelünk, annál jobb ágakat fogunk kapni” – tette hozzá.

A magyar csapat a nemzetközi rangsor kilencedik helyéről kezdte az Eb-t.

Kun Anna utolsó asszójára, illetve a hosszabbításra rátérve kiemelte, hogy a befejező pozíció nagyon nehéz.

„Pláne amikor a végén egy tusra kell vívni: egyszer nyerünk, egyszer veszítünk. Én azt gondolom, hogy Annának abszolút a helyén volt a szíve, és megpróbálta. Nincs olyan sportoló, aki ne próbálná meg a végén. Az látszott, hogy megpróbált tust adni, most az ellenfél jobb volt, vagy szerencsésebb. Holnaptól ebből az ezüstéremből is fogunk tudni táplálkozni.”

(Forrás: MTI, nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top