Keresés
Close this search box.
high angle view at the office interior

Miért fáj, ha ülünk?

Az ülőmunka során a testünkben, (főleg, ha nem az „aranyszabályok” betartása mellett végezzük a munkát, vagy az adott tevékenységet) különböző változások mennek végbe, amelyekre, ha nem figyelünk oda, akkor maradandó károsodást is okozhatnak.

Kezdésnek az sem rossz, ha legalább időről-időre átmozgatod az izmaidat és az ízületeidet, vagyis megmozgatod a csontjaidat – pont, ahogy egykoron nagyanyáink tanácsolták, hiszen megfelelő óvintézkedéssel ezek a káros hatások nagyban enyhíthetők.

Az ülőmunka tönkreteszi a gerincet, de közben sajnos egyes izmokat is megerőltet, míg sok más izmot eközben egyáltalán nem használ és a szalagok sem töltik be funkciójukat. Az állandó túlterhelés miatt a szövetek normál anyagcseréje és keringése felbomlik, ami elváltozásokhoz vezethet.

A gerincoszlop alakjával, élettani görbületeivel határozza meg a törzsünk formáját. Normál esetben a görbületek a nyaki és ágyéki gerincszakasznál egy előremutató homorulatot, míg a háti és keresztcsonti résznél pedig hátrafelé irányuló domborulatot képez. A görbületek ezáltal, egymást kiegyenlítve biztosítják a gerinc nagy rugalmasságát és sokirányú elmozdulását. Ebből kifolyólag rossz testtartásnál a vállak előre esnek, a gerinc görbületeinek egyensúlya pedig megbomlik. Ilyen esetben a nyaki rész előre görbülése kiegyenesedik, így mellékhatásaként fejfájás és szédülés alakulhat ki, emellett pedig hát és gerincfájdalmak is megjelenhetnek, mivel emiatt porckorongsérv és meszesedés is kialakulhat.

Azonban azt sem árt észben tartani, hogy a rossz testtartás nemcsak a mozgásszervekre veszélyes, mivel az élettani változások miatt a belső szervekre is rossz hatással van. A sok ülés miatt az anyagcserénk is lelassul, ezért az étkezésre és a mozgásra is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Így ez nagyban hozzájárul a súlygyarapodáshoz és könnyebben kialakulhat miatta az elhízás, ami manapság már népbetegségnek számít.

Az előbb említett problémák mellett még okozhat agyvérzést, szívinfarktust, a visszerek látványosabbá válását, továbbá a vesebetegeknek sem kedvez az ülő életmód és a velejáró testtartásváltozások.

Eddig a mozgásszervi elváltozásokról írtam, de ne felejtsük el azt sem, hogy a görnyedt póz miatt az agyunk is kevesebb oxigént kap, így sokkal gyorsabban fárad az elménk is. Mit is szoktunk tenni ebben az esetben? Pontosan, főzünk egy jó erős kávét… Azonban e helyett van egy másik tanácsom: igyunk egy jó nagy pohár vizet, és tegyünk egy-két kört a szobában, mielőtt leülünk ismét.

Szerző: Kerata Dóra

A szerzőről

Szólj hozzá

Kapcsolódó bejegyzések

Scroll to Top